Aktywność fizyczna a dieta. Podstawy dobrej diety
PORADNIK MEDYCZNY. DIETETYK
mgr Agata Lewandowska, dietetyk, NZOZ Ortopedika, Warszawa, ul. Modlińska 310/312 (na terenie Fortu Piontek) Rejestracja: 22 510 26 60 lub tel. kom. 666 868 505
Dieta jest nieodłącznym elementem naszego życia. Dzięki niej dostarczamy organizmowi substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania. Właściwie skomponowany jadłospis powinna zawierać pełnowartościowe białko, odpowiedni rodzaj węglowodanów, zdrowe tłuszcze, a także witaminy i składniki mineralne.
Niestety, z rozwojem cywilizacji zmienił się nasz sposób żywienia. Ciągły pośpiech wymuszający nieregularność spożywanych posiłków, omijanie śniadań, spożywanie żywności wysokoprzetworzonej jak również brak aktywności fizycznej często stają się powodem rozwoju chorób określanych mianem dietozależnych. Najgroźniejsze z nich są nadwaga i otyłość gdyż nie leczone mogą doprowadzić do szeregu powikłań, m.in. cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, oraz niektórych form nowotworów. Ponadto otyłość brzuszna ma ogromny wpływ na pogorszenie funkcjonowania układu kostno – stawowego, gdyż ze wzrostem kilogramów zwiększa się ryzyko urazów i kontuzji.
Tworząc model odpowiedniego sposobu żywienia należy również pamiętać o właściwie dobranej aktywności fizycznej. Umiejętne skomponowanie bowiem programu treningowego przełoży się na polepszenie kondycji fizycznej i psychicznej.
Właściwa dieta stanowi bardzo istotny element przy pracy umysłowej oraz wzmożonej aktywności fizycznej u osób trenujących zawodowo oraz rekreacyjnie. Błędy dietetyczne popełniane przez amatorów i zawodowców rzutują na sprawność mięśni, stawów i ścięgien oraz bezpośrednio przyczyniają się do powstania ciężkich kontuzji. Dzieje się tak z powodu braku podaży z pożywienia właściwych aminokwasów, węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz makro- i mikroelementów. Braki te zmniejszają możliwości kompensacyjne w czasie regeneracji powysiłkowej. Istotnym staje się zatem czas w jakim należy spożyć konkretne produkty żywnościowe. Istnieją również sytuacje, w których należy rozważyć włączenie do jadłospisu suplementów diety. Ze względu na specjalną kompozycję tych preparatów mogą one stać się kluczowym i jedynym możliwym sposobem na uzupełnienie niedoborów żywieniowych. Nie należy jednak spożywać ich na własną rękę. Zwierają bowiem one substancje, które w nadmiernych ilościach mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
O właściwą dietę powinny zadbać szczególnie wszystkie osoby, które doświadczyły urazu mechanicznego kości, stawów, więzadeł i są przygotowywane do operacji ortopedycznych. Zabieg chirurgiczny to stres dla naszego organizmu, dlatego też ważnymi składnikami diety powinny być antyoksydanty oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Właściwie dobrane tłuszcze posiadają działanie przeciwzapalne co pozwala na szybszy powrót do zdrowia. Tego rodzaju związki możemy znaleźć w oleju lnianym oraz mięsie ryb dalekomorskich takich, jak: śledź, dorsz i łosoś. Skarbnicą antyoksydantów są warzywa i owoce. Powinny stanowić podstawę racjonalnej diety. Najlepszym sposobem dostarczenia odpowiedniej ilości warzyw i owoców jest przygotowywanie sałatek i surówek. Spożywane w postaci surowej są kopalnią witamin oraz składników mineralnych, które biorą czynny udział w procesie gojenia ran oraz całej rekonwalescencji.
Aby właściwie się odżywiać należy uwzględnić wszystkie wyżej wymienione czynniki, oraz wiele innych. Dlatego warto skonsultować swój sposób żywienia z profesjonalnym dietetykiem, który doradzi co powinna zawierać nasza dieta dopasowana do indywidualnych potrzeb, a także czego musimy wystrzegać się aby uniknąć ewentualnych problemów zdrowotnych.
Niestety, z rozwojem cywilizacji zmienił się nasz sposób żywienia. Ciągły pośpiech wymuszający nieregularność spożywanych posiłków, omijanie śniadań, spożywanie żywności wysokoprzetworzonej jak również brak aktywności fizycznej często stają się powodem rozwoju chorób określanych mianem dietozależnych. Najgroźniejsze z nich są nadwaga i otyłość gdyż nie leczone mogą doprowadzić do szeregu powikłań, m.in. cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, oraz niektórych form nowotworów. Ponadto otyłość brzuszna ma ogromny wpływ na pogorszenie funkcjonowania układu kostno – stawowego, gdyż ze wzrostem kilogramów zwiększa się ryzyko urazów i kontuzji.
Tworząc model odpowiedniego sposobu żywienia należy również pamiętać o właściwie dobranej aktywności fizycznej. Umiejętne skomponowanie bowiem programu treningowego przełoży się na polepszenie kondycji fizycznej i psychicznej.
Właściwa dieta stanowi bardzo istotny element przy pracy umysłowej oraz wzmożonej aktywności fizycznej u osób trenujących zawodowo oraz rekreacyjnie. Błędy dietetyczne popełniane przez amatorów i zawodowców rzutują na sprawność mięśni, stawów i ścięgien oraz bezpośrednio przyczyniają się do powstania ciężkich kontuzji. Dzieje się tak z powodu braku podaży z pożywienia właściwych aminokwasów, węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz makro- i mikroelementów. Braki te zmniejszają możliwości kompensacyjne w czasie regeneracji powysiłkowej. Istotnym staje się zatem czas w jakim należy spożyć konkretne produkty żywnościowe. Istnieją również sytuacje, w których należy rozważyć włączenie do jadłospisu suplementów diety. Ze względu na specjalną kompozycję tych preparatów mogą one stać się kluczowym i jedynym możliwym sposobem na uzupełnienie niedoborów żywieniowych. Nie należy jednak spożywać ich na własną rękę. Zwierają bowiem one substancje, które w nadmiernych ilościach mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
REKLAMA
|
||
|
O właściwą dietę powinny zadbać szczególnie wszystkie osoby, które doświadczyły urazu mechanicznego kości, stawów, więzadeł i są przygotowywane do operacji ortopedycznych. Zabieg chirurgiczny to stres dla naszego organizmu, dlatego też ważnymi składnikami diety powinny być antyoksydanty oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Właściwie dobrane tłuszcze posiadają działanie przeciwzapalne co pozwala na szybszy powrót do zdrowia. Tego rodzaju związki możemy znaleźć w oleju lnianym oraz mięsie ryb dalekomorskich takich, jak: śledź, dorsz i łosoś. Skarbnicą antyoksydantów są warzywa i owoce. Powinny stanowić podstawę racjonalnej diety. Najlepszym sposobem dostarczenia odpowiedniej ilości warzyw i owoców jest przygotowywanie sałatek i surówek. Spożywane w postaci surowej są kopalnią witamin oraz składników mineralnych, które biorą czynny udział w procesie gojenia ran oraz całej rekonwalescencji.
Aby właściwie się odżywiać należy uwzględnić wszystkie wyżej wymienione czynniki, oraz wiele innych. Dlatego warto skonsultować swój sposób żywienia z profesjonalnym dietetykiem, który doradzi co powinna zawierać nasza dieta dopasowana do indywidualnych potrzeb, a także czego musimy wystrzegać się aby uniknąć ewentualnych problemów zdrowotnych.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Ortopeda. Uszkodzenia łąkotek
- Ortopeda. O chorobach kręgosłupa. Choroby kręgosłupa a ciąża i poród
- Ortopeda. Suplementacja w czasie wysiłku fizycznego
- Schorzenia biodra to najczęściej zwyrodnienie – nie wolno go bagatelizować
- Urazy sportowe. Urazy na stoku narciarskim
- Zdrowy kręgosłup w pracy?
- Leczenie halluksów. Miniinwazyjna korekcja paluchów koślawych
- Urazy sportowe. Snowboard bezpieczniejszy od nart?
- Ortopeda. Postępowanie po urazie skrętnym stawu skokowego
- Ortopeda. Postępowanie w ranach postarzałowych
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA