Zmiana stylu życia zmniejsza ryzyko kolejnego zawału serca
PORADNIK MEDYCZNY. Kradiolog
Fot. Photos8.com
Aby zapobiegać kolejnym zawałom, powinieneś zmienić styl życia i stosować się ściśle do zaleceń lekarza, w tym do wytycznych dotyczących przewlekłego leczenia farmakologicznego. Jednym z celów leczenia zawału jest Twój powrót, o ile to tylko możliwe, do normalnej aktywności fizycznej i zawodowej. Wystąpienie zawału to istotny sygnał alarmowy. Jest to jednocześnie dobry moment do zmiany nawyków i dokonywania świadomych, prozdrowotnych wyborów na co dzień.
Systematyczna aktywność fizyczna
W pierwszych dniach po zawale aktywność fizyczna jest ograniczona. Przed wypisem ze szpitala powinieneś otrzymać wskazówki dotyczące sukcesywnego zwiększania aktywności fizycznej. Docelowo zaleca się aktywność fizyczną codziennie, w tym ćwiczenia fizyczne przez większość dni w tygodniu przez co najmniej 30 minut, osiągniesz to stopniowo. Jeśli ćwiczenia czy spacer powodują bóle w klatce piersiowej, przerwij ćwiczenia i jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem. Bóle wieńcowe w czasie wysiłku mogą być wskazaniem do dalszych badań i/lub zmiany leczenia. Jeśli w czasie wysiłku odczuwasz duszność albo nierówne bicie serca, też skon-taktuj się z lekarzem – sposób leczenia może bowiem wymagać korekty. Lekarz doradzi Ci, jaki rodzaj wysiłku możesz wykonywać.
Zaprzestanie palenia tytoniu
Zaprzestanie palenia papierosów to podstawowe i najważniejsze zadanie dla osób po zawale serca. Rzucenie palenia zmniejsza śmiertelność, ryzyko kolejnego zawału oraz udaru mózgu. Palenie papierosów stymuluje rozwój miażdżycy w obrębie naczyń krwionośnych. Jest to bardzo istotny czynnik zwiększający ryzyko kolejnego zawału serca.
Jeśli chcesz rzucić palenie:
Dieta po przebytym zawale
Po zawale serca dieta powinna być dostosowana do okresu choroby. Różna będzie wartość energetyczna posiłków dla osób o niskiej aktywności fizycznej w pierwszych dniach po wystąpieniu zawału (20 kcal/kg masy ciała/dobę) oraz dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej (około 30 kcal/kg masy ciała/dobę). Osoby z nadwagą lub otyłością powinny skonsultować dzienną wartość energetyczną posiłków z lekarzem specjalistą. Oceń, czy Twoja waga mieści się w granicach normy. Do oceny służy wskaźnik BMI (ang. body mass index). BMI wskazuje zależność między wagą ciała a wzrostem. Obliczysz go, dzieląc masę ciała (podaną w kilogramach) przez wzrost (podany w metrach) podniesiony do kwadratu:
BMI= waga [kg] / wzrost [m]2
Prawidłowa waga ciała mieści się w granicach 18,5-24,9 kg/m2.
Nadwaga to BMI pomiędzy 25-29,9, otyłość zaś powyżej 30 kg/m2.
O niedowadze mówimy, gdy wskaźnik ten wynosi poniżej 18,5 kg/m2.
8 zasad żywienia u osób po zawale mięśnia sercowego
Praktyczne wskazówki:
Zalecenia dietetyczne muszą być zawsze ustalane indywidualnie, z uwzględnieniem czynników ryzyka występujących u danej osoby (takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, dyslipidemia, nadwaga lub otyłość), dlatego w każdym przypadku wskazane jest skorzystanie ze specjalistycznej porady dietetycznej.
Materiały edukacyjne dla pacjentów po przebytym zawale w ramach akcji "Nie zawal! Wybierz życie". Konsultanci: Prof. dr hab. med. Janina Stępińska, Prof. UJ, dr. hab. med. Dariusz Dudek, Prof. dr. hab. n. med. Piotr Dylewicz, dr. med. Andrzej Depko, dr n. med. Agata Lewandowska, lek. med. Emilia Zaborowska, lek. med. Beata Bobrowska, lek. med. Maciej Bagieński
Systematyczna aktywność fizyczna
W pierwszych dniach po zawale aktywność fizyczna jest ograniczona. Przed wypisem ze szpitala powinieneś otrzymać wskazówki dotyczące sukcesywnego zwiększania aktywności fizycznej. Docelowo zaleca się aktywność fizyczną codziennie, w tym ćwiczenia fizyczne przez większość dni w tygodniu przez co najmniej 30 minut, osiągniesz to stopniowo. Jeśli ćwiczenia czy spacer powodują bóle w klatce piersiowej, przerwij ćwiczenia i jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem. Bóle wieńcowe w czasie wysiłku mogą być wskazaniem do dalszych badań i/lub zmiany leczenia. Jeśli w czasie wysiłku odczuwasz duszność albo nierówne bicie serca, też skon-taktuj się z lekarzem – sposób leczenia może bowiem wymagać korekty. Lekarz doradzi Ci, jaki rodzaj wysiłku możesz wykonywać.
Zaprzestanie palenia tytoniu
Zaprzestanie palenia papierosów to podstawowe i najważniejsze zadanie dla osób po zawale serca. Rzucenie palenia zmniejsza śmiertelność, ryzyko kolejnego zawału oraz udaru mózgu. Palenie papierosów stymuluje rozwój miażdżycy w obrębie naczyń krwionośnych. Jest to bardzo istotny czynnik zwiększający ryzyko kolejnego zawału serca.
Jeśli po zawale serca nadal palisz papierosy, jesteś dwukrotnie bardziej narażony na ponowny zawał w porównaniu do osoby, która palenie rzuciła!
Jeśli chcesz rzucić palenie:
- wyrzuć papierosy, popielniczkę, zapalniczkę i inne przedmioty kojarzące się z nałogiem,
- unikaj sytuacji lub miejsc, w których najczęściej paliłeś,
- staraj się kontrolować bodźce towarzyszące paleniu,
- zastąp palenie innymi zachowaniami takimi jak picie wody czy aktywność fizyczna,
- poszukaj wsparcia wśród najbliższych,
- poszukaj dodatkowego wsparcia na forach internetowych, gdzie zawiązują się grupy motywacyjne dla osób chcących rzucić palenie,
- zgłoś się po poradę do ekspertów z tej dziedziny.
Jeśli po zawale serca nie jesteś w stanie zaprzestać palenia papierosów, powinieneś zostać skierowany do poradni antynikotynowej. Jeśli nie ma przeciwwskazań, możesz przyjmować leki ułatwiające zaprzestanie palenia.
Dieta po przebytym zawale
Po zawale serca dieta powinna być dostosowana do okresu choroby. Różna będzie wartość energetyczna posiłków dla osób o niskiej aktywności fizycznej w pierwszych dniach po wystąpieniu zawału (20 kcal/kg masy ciała/dobę) oraz dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej (około 30 kcal/kg masy ciała/dobę). Osoby z nadwagą lub otyłością powinny skonsultować dzienną wartość energetyczną posiłków z lekarzem specjalistą. Oceń, czy Twoja waga mieści się w granicach normy. Do oceny służy wskaźnik BMI (ang. body mass index). BMI wskazuje zależność między wagą ciała a wzrostem. Obliczysz go, dzieląc masę ciała (podaną w kilogramach) przez wzrost (podany w metrach) podniesiony do kwadratu:
BMI= waga [kg] / wzrost [m]2
Prawidłowa waga ciała mieści się w granicach 18,5-24,9 kg/m2.
Nadwaga to BMI pomiędzy 25-29,9, otyłość zaś powyżej 30 kg/m2.
O niedowadze mówimy, gdy wskaźnik ten wynosi poniżej 18,5 kg/m2.
8 zasad żywienia u osób po zawale mięśnia sercowego
- W pierwszych dniach po zawale wyklucz z diety produkty zawierające kofeinę – kawę, czarną herbatę, cukierki z kofeiną, czekoladę, napoje gazowane zawierające kofeinę oraz tzw. napoje energetyczne.
- 5 do 6 razy dziennie spożywaj niewielkie posiłki (zbyt duża ilość pożywienia może spowodować trudności w oddychaniu oraz zwiększać metabolizm, co wiąże się z nadmiernym wysiłkiem serca).
- Pamiętaj o rozkładzie kaloryczności posiłków w ciągu dnia.
- Codziennie spożywaj:
- 5 porcji produktów zbożowych (1 porcja to 4 łyżki mąki pełnoziarnistej, 3 łyżki suchego makaronu, 1 kromka chleba, 2 łyżki płatków owsianych),
- 4 porcje warzyw (1 porcja to 2 marchewki, 2 pomidory, 2 ziemniaki, 200 g kapusty, 250 g kalafiora),
- 3 porcje owoców (1 porcja to około 7 truskawek, 1 ½ pomarańczy, 6 śliwek, 1 ½ jabłka, 1 kiwi),
- 2 porcje chudych produktów mlecznych (1 porcja to 1 szklanka mleka, 80 g sera białego, 150 g jogurtu naturalnego),
- 2 porcje tłuszczu roślinnego (1 porcja to 2 łyżeczki oleju, 10 orzechów, 2 łyżki • margaryny miękkiej),
- 1 porcję mięsa lub jego zamienników – ryb, jaj, warzyw strączkowych (1 porcja to 150 g piersi z kurczaka, 1 jajko, 200 g ryby, 8 plasterków wędliny drobiowej lub 40 g fasoli).
- Ogranicz spożywanie soli Wskazana ilość sodu na dobę to 3,5 g (1 płaska łyżeczka soli).
- Nie dosalaj potraw na talerzu, nie stosuj gotowych przypraw wieloskładnikowych czy kostek bulionowych.
- Produkty węglowodanowe (ryż, makaron pełnoziarnisty, kasze czy ziemniaki) sól po ugotowaniu, 2 razy mniejszą ilością soli (smak będzie taki jak przy soleniu wody podczas gotowania).
- Sól zastąp dużą ilością aromatycznych przypraw (oregano, bazylia, tymianek, kolendra, czosnek i inne).
- wędliny, kiełbasy, produkty wędzone,
- sery podpuszczkowe,
- gotowe dania,
- produkty typu fast food,
- sos sojowy,
- słone i tłuste przekąski (chipsy,krakersy, paluszki).
- Codzienny jadłospis powinien zawierać produkty zawierające tłuszcze nienasycone. Należy ograniczyć spożycie produktów będących źródłem tłuszczów nasyconych oraz izomerów (znajdują się w przemysłowo przetwarzanych olejach roślinnych, margarynach twardych, tłuszczu, w którym smażymy frytki, naturalnych produktach spożywczych jak np. wołowina, drób).
- oleje roślinne i oliwa,
- orzechy i nasiona,
- margaryny miękkie,
- awokado.
- 3 razy w tygodniu spożywaj ryby – zawierają one zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszające poziom cholesterolu całkowitego oraz „złego” LDL we krwi, a zwiększające poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
- Twoja dieta powinna być bogata w:
- warzywa i owoce zawierające antyoksydanty, np. brokuły, morele,
- błonnik pokarmowy, naturalną „szczotkę” oczyszczającą tętnice ze złogów cholesterolu; błonnik zawarty jest m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych (kaszach, ryżu, makaronach pełnoziarnistych, otrębach, płatkach zbożowych),
- potas (obniżający ciśnienie krwi) – suszone morele, migdały, pomidory, ziemniaki,
- produkty nabiałowe zawierające stenole i sterole, czyli margaryny miękkie, jogurty (zmniejszające poziom cholesterolu we krwi),
- magnez , którego źródłem są produkty pełnoziarniste i orzechy (2 razy w ciągu dnia),
- produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu (naturalne kefiry, jogurty, maślanka, mleko 1,5-2% tłuszczu czy chude i półtłuste sery twarogowe).
Niezalecane produkty zawierające duże ilości soli to:
Zalecane produkty:
Praktyczne wskazówki:
- zupy zabielaj jogurtem naturalnym zamiast śmietaną,
- drób spożywaj bez skóry,
- do pieczenia używaj margaryn miękkich lub olejów roślinnych,
- olej roślinny stosuj do potraw na zimno, np. sałatek lub podczas pieczenia (olej rzepakowy i oliwa z oliwek – oprócz oliwy extra vergine),
- codziennie zjadaj garstkę orzechów lub nasion – dodaj je do sałatki, jogurtu lub schrup na drugie śniadanie,
- świeże owoce i koktajle owocowe spożywaj jako desery.
Zalecenia dietetyczne muszą być zawsze ustalane indywidualnie, z uwzględnieniem czynników ryzyka występujących u danej osoby (takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, dyslipidemia, nadwaga lub otyłość), dlatego w każdym przypadku wskazane jest skorzystanie ze specjalistycznej porady dietetycznej.
Materiały edukacyjne dla pacjentów po przebytym zawale w ramach akcji "Nie zawal! Wybierz życie". Konsultanci: Prof. dr hab. med. Janina Stępińska, Prof. UJ, dr. hab. med. Dariusz Dudek, Prof. dr. hab. n. med. Piotr Dylewicz, dr. med. Andrzej Depko, dr n. med. Agata Lewandowska, lek. med. Emilia Zaborowska, lek. med. Beata Bobrowska, lek. med. Maciej Bagieński
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Prof. Mirosław Dziuk: Medycyna nuklearna nieodzownaw optymalnej diagnostyce kardiologicznej
- Obturacyjny bezdech senny – czynnik ryzyka i modyfikator efektów leczenia migotania przedsionków
- Kardiomiopatie: serce w przebudowie
- Kardiolog. Serce na prąd
- Z wszczepionym urządzeniem można normalnie żyć
- Ostre zespoły wieńcowe. Zawał serca
- Stres, magnez i choroby serca
- Jak traktować osoby ze stymulatorami serca i kardiowerterami-defibrylatorami
- Nie trać formy jesienią - zadbaj o prawidłowe ciśnienie
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA