Zwiększenie ilości selenu w diecie zmniejsza ryzyko raka pęcherza
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
31Selen - jeden z powszechnie występujących pierwiastków może chronić przed rakiem pęcherza - informują naukowcy z Hiszpanii na łamach pisma "Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention". I dodają, że im niższy poziom selenu w organizmie, tym wyższe ryzyko zachorowania na raka pęcherza".
Selen jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który jest przez nasz organizm wbudowywany do około 25 białek - tzw. selenoprotein. Większość z nich to enzymy o właściwościach przeciwutleniających (antyoksydanty), które zapobiegają uszkodzeniom komórek przez produkty uboczne metabolizmu tlenowego.
Głównym źródłem selenu w diecie są warzywa i zboża hodowane na glebach bogatych w selen, mięso zwierząt karmionych roślinami z takich gleb i produkty wzbogacane w selen. Najczęściej są to pszenica, brązowy ryż, owies, pestki dyni, a także drób, półtłuste mleko, chude mięso i ryby.
Núria Malats wraz z zespołem ze Spanish National Cancer Research Center przeanalizowała dane z 7 wcześniejszych prac i oceniła wpływ poziomu selenu badanego w surowicy krwi i paznokciach stóp z ryzykiem zachorowania na raka pęcherza. Badania dotyczyły głównie Amerykanów, Belgów i Finów i Holendrów.
Naukowcy zaobserwowali znaczące ochronne działanie selenu zwłaszcza u kobiet. Generalnie obliczono, że wyższy poziom selenu obniża ryzyko raka pęcherza o 39 proc.
Autorzy pracy podkreślają, że chociaż ich wyniki wskazują na korzystne działanie spożywania dużych ilości selenu, ustanowienie nowych wytycznych wymaga dalszych pogłębionych badań.
Selen jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który jest przez nasz organizm wbudowywany do około 25 białek - tzw. selenoprotein. Większość z nich to enzymy o właściwościach przeciwutleniających (antyoksydanty), które zapobiegają uszkodzeniom komórek przez produkty uboczne metabolizmu tlenowego.
Głównym źródłem selenu w diecie są warzywa i zboża hodowane na glebach bogatych w selen, mięso zwierząt karmionych roślinami z takich gleb i produkty wzbogacane w selen. Najczęściej są to pszenica, brązowy ryż, owies, pestki dyni, a także drób, półtłuste mleko, chude mięso i ryby.
Núria Malats wraz z zespołem ze Spanish National Cancer Research Center przeanalizowała dane z 7 wcześniejszych prac i oceniła wpływ poziomu selenu badanego w surowicy krwi i paznokciach stóp z ryzykiem zachorowania na raka pęcherza. Badania dotyczyły głównie Amerykanów, Belgów i Finów i Holendrów.
Naukowcy zaobserwowali znaczące ochronne działanie selenu zwłaszcza u kobiet. Generalnie obliczono, że wyższy poziom selenu obniża ryzyko raka pęcherza o 39 proc.
Autorzy pracy podkreślają, że chociaż ich wyniki wskazują na korzystne działanie spożywania dużych ilości selenu, ustanowienie nowych wytycznych wymaga dalszych pogłębionych badań.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA