Fot. zdrowemiasto.pl
Czerwona herbata pochodząca z krzewów rooibos z Republiki Południowej Afryki zyskuje na popularności dzięki przypisywanym jej właściwościom zdrowotnym. Lokalni farmerzy obawiają się jednak, że zmiany klimatu zaburzą delikatny ekosystem, od którego zależą ich zbiory – podała agencja AFP.
Poziom rocznego eksportu herbaty rooibos wzrósł w ciągu ostatnich 13 lat czterokrotnie. Jej orzeźwiający smak, przypisywane właściwości i brak kofeiny sprawiły, że picie jej stało się modne w wielu krajach.
Czerwonokrzew afrykański lub aspalat prosty, z którego uzyskuje się czerwony napar, rośnie jednak tylko w Prowincji Przylądkowej Zachodniej w RPA. „Rooibos jest rośliną endemiczną w tym regionie, rośnie dziko tylko tutaj” – powiedział Chris Du Plessis, który prowadzi miejscową farmę Elandsberg Eco Tourism.
Na suchym, piaszczystym podłożu może przetrwać niewiele roślin, a wyjątkiem są właśnie krzewy rooibos, które żyją w symbiozie z mikroorganizmami w glebie. Rooibosa próbowano uprawiać w Australii, Stanach Zjednoczonych, a nawet w Chinach, ale bez powodzenia.
Jeden z farmerów Willem Engelbrecht, właściciel posiadłości Groenkol Rooibos Tea, od czasu przejęcia farmy od swojego ojca zauważył znaczne zmiany w warunkach pogodowych. „W ciągu ostatnich 10 lat pojawiało się coraz więcej anomalii” – powiedział Engelbrecht. Zimy w tym regionie są mroźne, a w lecie temperatury sięgają 48 st. Celsjusza.
W związku z tym, że lata są cieplejsze, a zimy coraz bardziej suche, Engelbrecht i inni musieli przystosować swoje metody upraw. „W przeszłości oraliśmy glebę, teraz robimy to rzadziej i przykrywamy glebę, aby ją izolować, głównie przed utratą wilgotności” – wyjaśnił.
Jednak jeśli temperatury nadal będą rosły, warty 78 mln dolarów przemysł związany z herbatą rooibos będzie poważnie zagrożony. Klimatolodzy ostrzegają, że w ciągu następnych stu lat Prowincja Przylądkowa Zachodnia dotkliwie odczuje zmiany klimatu. „Prawdopodobny scenariusz zakłada wzrost temperatur w tym regionie o kolejne trzy stopie Celsjusza – powiedział Francois Engelbrecht z Rady Badań Naukowych Południowej Afryki. – Dodatkowo region stanie się jeszcze bardziej suchy”.
Produkcja rooibosa zapewnia w okolicy 4,5 tys. miejsc pracy. Większość prac przy zbiorach i suszeniu wykonuje się ręcznie.
Poziom rocznego eksportu herbaty rooibos wzrósł w ciągu ostatnich 13 lat czterokrotnie. Jej orzeźwiający smak, przypisywane właściwości i brak kofeiny sprawiły, że picie jej stało się modne w wielu krajach.
Czerwonokrzew afrykański lub aspalat prosty, z którego uzyskuje się czerwony napar, rośnie jednak tylko w Prowincji Przylądkowej Zachodniej w RPA. „Rooibos jest rośliną endemiczną w tym regionie, rośnie dziko tylko tutaj” – powiedział Chris Du Plessis, który prowadzi miejscową farmę Elandsberg Eco Tourism.
Na suchym, piaszczystym podłożu może przetrwać niewiele roślin, a wyjątkiem są właśnie krzewy rooibos, które żyją w symbiozie z mikroorganizmami w glebie. Rooibosa próbowano uprawiać w Australii, Stanach Zjednoczonych, a nawet w Chinach, ale bez powodzenia.
Jeden z farmerów Willem Engelbrecht, właściciel posiadłości Groenkol Rooibos Tea, od czasu przejęcia farmy od swojego ojca zauważył znaczne zmiany w warunkach pogodowych. „W ciągu ostatnich 10 lat pojawiało się coraz więcej anomalii” – powiedział Engelbrecht. Zimy w tym regionie są mroźne, a w lecie temperatury sięgają 48 st. Celsjusza.
W związku z tym, że lata są cieplejsze, a zimy coraz bardziej suche, Engelbrecht i inni musieli przystosować swoje metody upraw. „W przeszłości oraliśmy glebę, teraz robimy to rzadziej i przykrywamy glebę, aby ją izolować, głównie przed utratą wilgotności” – wyjaśnił.
Jednak jeśli temperatury nadal będą rosły, warty 78 mln dolarów przemysł związany z herbatą rooibos będzie poważnie zagrożony. Klimatolodzy ostrzegają, że w ciągu następnych stu lat Prowincja Przylądkowa Zachodnia dotkliwie odczuje zmiany klimatu. „Prawdopodobny scenariusz zakłada wzrost temperatur w tym regionie o kolejne trzy stopie Celsjusza – powiedział Francois Engelbrecht z Rady Badań Naukowych Południowej Afryki. – Dodatkowo region stanie się jeszcze bardziej suchy”.
Produkcja rooibosa zapewnia w okolicy 4,5 tys. miejsc pracy. Większość prac przy zbiorach i suszeniu wykonuje się ręcznie.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA