Fot. Photos8.com
Lepsze odżywianie poprawia stan chorych na raka wykazujących objawy niedożywienia, ale nie ma to żadnego wpływu na długość ich życia – wykazała metaanaliza z badań na łamach “Journal of the National Cancer Institute”.
Dr Christine Baldwin z King's College London analizowała dane 13 badań klinicznych, którymi objęto ponad 1,4 tys. chorych na raka, którzy byli niedożywieni lub wykazywali początkowe objawy niedożywienia. Niektórym z nich jedynie doradzano jak mogą poprawić odżywianie, inni zmienili dietę pod nadzorem dietetyka, stosowali też dodatki do żywności.
Uczestniczące w badaniach osoby przybrały na wadze, miały lepszy apetyt, głębszy oddech i poprawił się ich stan psychiczny. Nie przedłużyło to im jednak życia.
Dr Baldwin twierdzi, że stan chorych zależy zarówno od tego jaką dietę stosują, na jaką cierpią chorobę nowotworową, a także jak długo ona trwa i jaki ma przebieg.
Nie ma jednak zaleceń jak powinni się odżywiać chorzy na raka. Dr Ann O'Mara z U.S. National Cancer Institute twierdzi, że trzeba przede wszystkim przeprowadzić badania, które by wykazały, którym chorym najbardziej pomoga zmiana odżywiania.
Dr Christine Baldwin z King's College London analizowała dane 13 badań klinicznych, którymi objęto ponad 1,4 tys. chorych na raka, którzy byli niedożywieni lub wykazywali początkowe objawy niedożywienia. Niektórym z nich jedynie doradzano jak mogą poprawić odżywianie, inni zmienili dietę pod nadzorem dietetyka, stosowali też dodatki do żywności.
Uczestniczące w badaniach osoby przybrały na wadze, miały lepszy apetyt, głębszy oddech i poprawił się ich stan psychiczny. Nie przedłużyło to im jednak życia.
Dr Baldwin twierdzi, że stan chorych zależy zarówno od tego jaką dietę stosują, na jaką cierpią chorobę nowotworową, a także jak długo ona trwa i jaki ma przebieg.
Nie ma jednak zaleceń jak powinni się odżywiać chorzy na raka. Dr Ann O'Mara z U.S. National Cancer Institute twierdzi, że trzeba przede wszystkim przeprowadzić badania, które by wykazały, którym chorym najbardziej pomoga zmiana odżywiania.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA