Fot. zdrowemiasto.pl
Typowa dieta zachodnia, smażone jedzenie, słone przekąski i mięso - przyczyniają się do około 30 procent zawałów serca na całym świecie - ostrzegają naukowcy z Kanady na łamach pisma "Circulation".
Specjaliści badali zwyczaje żywieniowe mieszkańców 52 krajów. Na podstawie wyników naukowcy wyodrębnili trzy rodzaje diet: orientalną - z dużą ilością tofu, soi i różnych sosów; owocowo- warzywną - o wysokiej zawartości owoców i warzyw oraz zachodnią - o dużej zawartości smażonego jedzenia, solonych przekąsek, jaj i mięsa.
Stosowanie diety owocowo-warzywnej było związane z niższym ryzykiem ataku serca, niż stosowanie diety orientalnej i zachodniej.
"Celem naszych badań było zrozumienie tych czynników ryzyka ataków serca, na które mamy wpływ" - tłumaczy doktor Salim Phil, główny autor badań.
Wcześniejsze badania zwyczajów żywieniowych w USA i Europie doprowadziły do podobnych wniosków na temat diet owocowo-warzywnej i zachodniej. Najnowsza praca poszerzyła te odkrycie i wyodrębniła trzeci rodzaj diety - orientalną. Skład codziennej diety rekomendowanej przez Amerykański Związek Kardiologów najbardziej zbliżony jest do diety owocowo-warzywnej.
"Nasza praca wykazała, że taki sam związek pomiędzy rodzajem diety, a ryzykiem ataku serca, jaki zaobserwowano w krajach zachodnich istnieje w bardzo różnych zakątkach świata" - tłumaczą autorzy.
Naukowcy analizowali dane ponad 16 tysięcy osób z 52 krajów pochodzące z projektu "INTERHEART" na temat różnych czynników ryzyka ataku serca. W tym dane 5, 761 osób które doświadczyły ataku serca i 10, 646 uczestników bez zdiagnozowanej choroby serca.
Badacze przygotowali specjalne ankiety na temat zwyczajów żywieniowych uczestników projektu, pytali zarówno o spożywanie zdrowych produktów typu owoce i warzywa; jak również tych uznawanych za typowo niezdrowe (np. smażone potrawy, słone przekąski).
"Na podstawie prostej ankiety dowiedzieliśmy się, że aż 30 procent przypadków chorób serca na świecie jest skutkiem złej diety" - mówią autorzy badań.
Ponadto naukowcy wykazali, że jedząc owoce i warzywa obniżamy ryzyko chorób serca aż o 30 procent w porównaniu z tymi, którzy ich nie jedzą. Obliczyli, też że osoby stosujące dietę zachodnią mają aż o 35 procent podwyższone ryzyko ataku serca w porównaniu z ludźmi, którzy nie jedzą lub jedzą bardzo mało smażonego i mięsa.
Badacze stwierdzili, że orientalny sposób jedzenia nie wpływa znacząco na ryzyko zawału serca. Niektóre składniki typowe dla diety orientalnej mogą działać ochronnie na układ krwionośny i serce, podczas gdy inne (takie jak sos sojowy) mogą działać niekorzystnie - ich połączenie w jednej diecie neutralizuje ich ostateczne działanie.
Autorzy pracy podsumowując swoje odkrycie zachęcają: "jedzmy owoce i warzywa, to prosty sposób obniżenia ryzyka chorób serca i ochrony zdrowia".
Specjaliści badali zwyczaje żywieniowe mieszkańców 52 krajów. Na podstawie wyników naukowcy wyodrębnili trzy rodzaje diet: orientalną - z dużą ilością tofu, soi i różnych sosów; owocowo- warzywną - o wysokiej zawartości owoców i warzyw oraz zachodnią - o dużej zawartości smażonego jedzenia, solonych przekąsek, jaj i mięsa.
Stosowanie diety owocowo-warzywnej było związane z niższym ryzykiem ataku serca, niż stosowanie diety orientalnej i zachodniej.
"Celem naszych badań było zrozumienie tych czynników ryzyka ataków serca, na które mamy wpływ" - tłumaczy doktor Salim Phil, główny autor badań.
Wcześniejsze badania zwyczajów żywieniowych w USA i Europie doprowadziły do podobnych wniosków na temat diet owocowo-warzywnej i zachodniej. Najnowsza praca poszerzyła te odkrycie i wyodrębniła trzeci rodzaj diety - orientalną. Skład codziennej diety rekomendowanej przez Amerykański Związek Kardiologów najbardziej zbliżony jest do diety owocowo-warzywnej.
"Nasza praca wykazała, że taki sam związek pomiędzy rodzajem diety, a ryzykiem ataku serca, jaki zaobserwowano w krajach zachodnich istnieje w bardzo różnych zakątkach świata" - tłumaczą autorzy.
Naukowcy analizowali dane ponad 16 tysięcy osób z 52 krajów pochodzące z projektu "INTERHEART" na temat różnych czynników ryzyka ataku serca. W tym dane 5, 761 osób które doświadczyły ataku serca i 10, 646 uczestników bez zdiagnozowanej choroby serca.
Badacze przygotowali specjalne ankiety na temat zwyczajów żywieniowych uczestników projektu, pytali zarówno o spożywanie zdrowych produktów typu owoce i warzywa; jak również tych uznawanych za typowo niezdrowe (np. smażone potrawy, słone przekąski).
"Na podstawie prostej ankiety dowiedzieliśmy się, że aż 30 procent przypadków chorób serca na świecie jest skutkiem złej diety" - mówią autorzy badań.
Ponadto naukowcy wykazali, że jedząc owoce i warzywa obniżamy ryzyko chorób serca aż o 30 procent w porównaniu z tymi, którzy ich nie jedzą. Obliczyli, też że osoby stosujące dietę zachodnią mają aż o 35 procent podwyższone ryzyko ataku serca w porównaniu z ludźmi, którzy nie jedzą lub jedzą bardzo mało smażonego i mięsa.
Badacze stwierdzili, że orientalny sposób jedzenia nie wpływa znacząco na ryzyko zawału serca. Niektóre składniki typowe dla diety orientalnej mogą działać ochronnie na układ krwionośny i serce, podczas gdy inne (takie jak sos sojowy) mogą działać niekorzystnie - ich połączenie w jednej diecie neutralizuje ich ostateczne działanie.
Autorzy pracy podsumowując swoje odkrycie zachęcają: "jedzmy owoce i warzywa, to prosty sposób obniżenia ryzyka chorób serca i ochrony zdrowia".
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA