WHO: zakażenia pokarmowe to nowe wyzwanie dla świata
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Zakażenia pokarmowe stwarzają coraz większe zagrożenie dla zdrowia ludzi i są nowym wyzwaniem dla świata - ostrzegli przedstawiciele Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podczas konferencji w Singapurze.
Jako przykład przytoczono groźne zatrucia, które w tym roku w Europie, głównie w Niemczech, wywołał nowy szczep pałeczki okrężnicy (E. coli).
Dyrektor generalna WHO Margaret Chan powiedziała, że jednym z głównych powodów wzrostu zatruć pokarmowych jest międzynarodowy handel żywnością oraz masowa turystyka.
Epidemia zespołu hemolityczno-mocznicowego, wywołana przez nową odmianę E. coli, poza Niemcami objęła kilka innych krajów europejskich. Zawleczono ją nawet do USA. W ciągu kilku miesięcy zachorowało prawie 4 tys. osób, a 51 zmarło.
Keiji Fukuda, zastępca dyrektora generalnego WHO, powiedział, że takich epidemii będzie coraz więcej, bo zatrucia pokarmowe coraz częściej błyskawicznie są przenoszone z jednego miejsca do wielu innych regionów.
"Mogą się one rozprzestrzenić do 50, 100, a nawet w 200 krajów na różnych kontynentach" - podkreślił ekspert WHO. W przypadku nowego szczepu E. coli podejrzewa się, że mógł on rozprzestrzenić z nasion kozieradki pochodzących z Egiptu, choć nigdy tego nie potwierdzono.
Fukuda przyznał też, że zatrudnia pokarmowe stają się jednym z największych wyzwań Światowej Organizacji Zdrowia oraz instytucji państwowych odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności.
Jako przykład przytoczono groźne zatrucia, które w tym roku w Europie, głównie w Niemczech, wywołał nowy szczep pałeczki okrężnicy (E. coli).
Dyrektor generalna WHO Margaret Chan powiedziała, że jednym z głównych powodów wzrostu zatruć pokarmowych jest międzynarodowy handel żywnością oraz masowa turystyka.
Epidemia zespołu hemolityczno-mocznicowego, wywołana przez nową odmianę E. coli, poza Niemcami objęła kilka innych krajów europejskich. Zawleczono ją nawet do USA. W ciągu kilku miesięcy zachorowało prawie 4 tys. osób, a 51 zmarło.
Keiji Fukuda, zastępca dyrektora generalnego WHO, powiedział, że takich epidemii będzie coraz więcej, bo zatrucia pokarmowe coraz częściej błyskawicznie są przenoszone z jednego miejsca do wielu innych regionów.
"Mogą się one rozprzestrzenić do 50, 100, a nawet w 200 krajów na różnych kontynentach" - podkreślił ekspert WHO. W przypadku nowego szczepu E. coli podejrzewa się, że mógł on rozprzestrzenić z nasion kozieradki pochodzących z Egiptu, choć nigdy tego nie potwierdzono.
Fukuda przyznał też, że zatrudnia pokarmowe stają się jednym z największych wyzwań Światowej Organizacji Zdrowia oraz instytucji państwowych odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA