Warzywa i owoce chronią serce osób z predyspozycjami do zawału
Strona główna » Informator » Świat » Warzywa i owoce chronią serce osób z predyspozycja…

Warzywa i owoce chronią serce osób z predyspozycjami do zawału

INFORMATOR. Świat

PAP

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 14-10-2011

Fot. naukawpolsce.pl
 
Osoby szczególnie narażone na choroby serca mogą obniżyć ryzyko jedząc dużo surowych warzyw i owoców - wynika z badań opublikowanych na łamach pisma "Plos Medicine".

Badania kierowane przez prof. Sonię Anand z McMaster University (Kanada) objęły ponad 27 000 osób z Europy, południowej Azji, Chin, krajów arabskich i Ameryki Łacińskiej. Jak się okazało, codzienne spożywanie pięciu lub więcej porcji warzyw i owoców może zneutralizować zagrożenie dla serca związane z wadliwą wersją fragmentu DNA o nazwie 9p21 w chromosomie 9.

Choć 9p21 nie zawiera genów, niektóre występujące w nim polimorfizmy pojedynczego nukleotydu wiążą się z częstszym występowaniem tętniaka aorty, tętniaka wewnątrzczaszkowego, choroby niedokrwiennej serca i zawału.

Nieprawidłowy fragment DNA ma zdaniem specjalistów co piąta osoba wywodząca się z Europy. Dzięki bogatej w warzywa i owoce diecie, osoby obciążone genetycznie chorowały na serce tak samo często jak te, których 9p21 był prawidłowy.

Dalsze badania mogą doprowadzić do zrozumienia mechanizmów stojących za tym zjawiskiem. 

PAP, 14-10-2011, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe