USA. Szkolne obiady ponoszą odpowiedzialność za otyłość dzieci
INFORMATOR. Świat
Fot. NCI
Wyniki badania przeprowadzonego w szkolnych stołówkach w USA może zaniepokoić niektórych rodziców. Okazuje się bowiem, że dzieci, które spożywają obiady w szkole, będące częścią rządowego programu National School Lunch Program, mają większe skłonności do nadwagi - informuje EurekAlert.
Jednak to samo badanie dowodzi, że dzieci, które jedzą w szkole zarówno śniadania, jak i obiady sponsorowane przez rząd federalny są lżejsze od dzieci, które nie uczestniczą w programie wcale lub spożywają wyłącznie obiady - twierdzi ekonomista Daniel L. Millimet z Southern Methodist University, w Dallas.
Dietetycy potwierdzają, że jedzenie śniadań jest ważne dla zdrowego stylu życia, dodając, że jakiekolwiek śniadanie, jest lepsze od braku śniadania.
"Fakt, że szkolne obiady są związane z epidemią otyłości wśród dzieci jest niepokojący, jednak nie do końca zaskakujący" - dodaje Millimet.
Program szkolnych posiłków jest nadzorowany przez amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa. Pokrywa ono część kosztów, a także przeznacza na ich rzecz nadwyżki z rolnictwa. Nie wymaga jednak, aby posiłki spełniały określone standardy. Szkoły same wybierają konkretną żywność.
"Formalnie rząd federalny określa wytyczne dotyczące żywności podawanej na obiadach i śniadaniach, jeśli szkoły chcą otrzymywać fundusze od rządu. Jednak potwierdzono, że szkolne obiady w mniejszym stopniu spełniają te wytyczne niż śniadania. Inną możliwą przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, że obecnie szkoły próbują zarabiać na daniach z karty. Możliwe, że nawet jeśli szkolny obiad jest zdrowy, to dzieci kupujące obiad chętnie zamawiają dodatki, które już nie są zdrowe" - powiedział Millimet.
National Student Lunch Program dostarcza posiłków około 30 milionom dzieci w 100 tys. publicznych i prywatnych szkołach typu non-profit. Z kolei School Breakfast Program wspiera finansowo ponad 80 tys. szkół, docierając do około 10 milionów dzieci.
Badanie zostało opublikowane w "The Journal of Human Resources".
Dane z innych badań, przeprowadzonych między 1971 a 1974 rokiem, a następnie powtórzone w latach 2003-2004 donoszą, że powszechne występowanie nadwagi wśród dzieci w wieku od 2 do 5 lat skoczyło z 5 do 13,9 procent, natomiast u młodzieży szkolnej w wieku od 6 do 11 lat z 4 do 18,8 procent, a w wieku od 12 do 19 lat z 6,1 do 17,4 procent.
Jednak to samo badanie dowodzi, że dzieci, które jedzą w szkole zarówno śniadania, jak i obiady sponsorowane przez rząd federalny są lżejsze od dzieci, które nie uczestniczą w programie wcale lub spożywają wyłącznie obiady - twierdzi ekonomista Daniel L. Millimet z Southern Methodist University, w Dallas.
Dietetycy potwierdzają, że jedzenie śniadań jest ważne dla zdrowego stylu życia, dodając, że jakiekolwiek śniadanie, jest lepsze od braku śniadania.
"Fakt, że szkolne obiady są związane z epidemią otyłości wśród dzieci jest niepokojący, jednak nie do końca zaskakujący" - dodaje Millimet.
Program szkolnych posiłków jest nadzorowany przez amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa. Pokrywa ono część kosztów, a także przeznacza na ich rzecz nadwyżki z rolnictwa. Nie wymaga jednak, aby posiłki spełniały określone standardy. Szkoły same wybierają konkretną żywność.
"Formalnie rząd federalny określa wytyczne dotyczące żywności podawanej na obiadach i śniadaniach, jeśli szkoły chcą otrzymywać fundusze od rządu. Jednak potwierdzono, że szkolne obiady w mniejszym stopniu spełniają te wytyczne niż śniadania. Inną możliwą przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, że obecnie szkoły próbują zarabiać na daniach z karty. Możliwe, że nawet jeśli szkolny obiad jest zdrowy, to dzieci kupujące obiad chętnie zamawiają dodatki, które już nie są zdrowe" - powiedział Millimet.
National Student Lunch Program dostarcza posiłków około 30 milionom dzieci w 100 tys. publicznych i prywatnych szkołach typu non-profit. Z kolei School Breakfast Program wspiera finansowo ponad 80 tys. szkół, docierając do około 10 milionów dzieci.
Badanie zostało opublikowane w "The Journal of Human Resources".
Dane z innych badań, przeprowadzonych między 1971 a 1974 rokiem, a następnie powtórzone w latach 2003-2004 donoszą, że powszechne występowanie nadwagi wśród dzieci w wieku od 2 do 5 lat skoczyło z 5 do 13,9 procent, natomiast u młodzieży szkolnej w wieku od 6 do 11 lat z 4 do 18,8 procent, a w wieku od 12 do 19 lat z 6,1 do 17,4 procent.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA