Triklosan zaburza działanie enzymów ważnych podczas ciąży
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Substancja chemiczna znajdująca się m.in. w antybakteryjnych mydłach, skarpetkach czy pastach do zębów, może zaburzyć działanie enzymów, które odgrywają ważną rolę w okresie ciąży - donoszą naukowcy z University of Florida.
Organiczny związek chemiczny, triklosan, uważany powszechnie za nieszkodliwy, znajduje się w setkach popularnych produktów. Zespół naukowców z University of Florida, pod przewodnictwem Margaret O. James, odkrył, że substancja ta utrudnia działanie enzymu związanego z metabolizmem estrogenu.
W okresie ciąży enzym ten, pomaga w metabolizmie estrogenów i przenosi je przez łożysko do rozwijającego się płodu, gdzie odgrywa kluczową rolę w rozwoju mózgu i regulacji genów.
"Podejrzewamy, że ta substancja jest niebezpieczna w okresie ciąży. Jeśli wystarczająca ilość triklosanu dostanie się do łożyska, to zaburzy enzym. Wiemy na pewno, że stanowi to bardzo silny inhibitor. Nie wiemy jednak jaka ilość substancji może powodować negatywne efekty" - twierdzi James.
Łożysko służy rozwijającemu się dziecku głównie za zestaw przetrwania w łonie matki. Prawie wszystko, co płód przyjmuje od matki, czyli żywność i tlen, przychodzi do niego przez łożysko. Produkuje ono również ważne hormony, takie jak progesteron i estrogen.
Estrogen z kolei wpływa na to, jaką ilość tlenu dziecko otrzyma od matki. Tlen przedostaje się przez tętnicę maciczną matki. Bez odpowiedniej ilości estrogenu tętnica ta może się skurczyć, powodując zmniejszenie przepływu krwi. Estrogen jest również zaangażowany w sygnalizowanie skurczów macicy podczas porodu.
Utrzymanie odpowiedniego poziomu hormonów podczas ciąży polega na zachowaniu równowagi, ponieważ zbyt duża ilość estrogenu może spowodować przedwczesny poród.
"Triklosan stanowi substancję obecną w środowisku, której każdy posiada nieznaczną ilość. Jeśli korzystasz z produktów zawierających triklosan, będziesz miał prawdopodobnie więcej tej substancji. Niesie ona pewne faktyczne korzyści, jednak korzystanie z niej nie jest pozbawione ryzyka" - twierdzi Bruce Hammock z University of California-Davis.
Wyniki badania zostały opublikowane w "Environment International".
Organiczny związek chemiczny, triklosan, uważany powszechnie za nieszkodliwy, znajduje się w setkach popularnych produktów. Zespół naukowców z University of Florida, pod przewodnictwem Margaret O. James, odkrył, że substancja ta utrudnia działanie enzymu związanego z metabolizmem estrogenu.
W okresie ciąży enzym ten, pomaga w metabolizmie estrogenów i przenosi je przez łożysko do rozwijającego się płodu, gdzie odgrywa kluczową rolę w rozwoju mózgu i regulacji genów.
"Podejrzewamy, że ta substancja jest niebezpieczna w okresie ciąży. Jeśli wystarczająca ilość triklosanu dostanie się do łożyska, to zaburzy enzym. Wiemy na pewno, że stanowi to bardzo silny inhibitor. Nie wiemy jednak jaka ilość substancji może powodować negatywne efekty" - twierdzi James.
Łożysko służy rozwijającemu się dziecku głównie za zestaw przetrwania w łonie matki. Prawie wszystko, co płód przyjmuje od matki, czyli żywność i tlen, przychodzi do niego przez łożysko. Produkuje ono również ważne hormony, takie jak progesteron i estrogen.
Estrogen z kolei wpływa na to, jaką ilość tlenu dziecko otrzyma od matki. Tlen przedostaje się przez tętnicę maciczną matki. Bez odpowiedniej ilości estrogenu tętnica ta może się skurczyć, powodując zmniejszenie przepływu krwi. Estrogen jest również zaangażowany w sygnalizowanie skurczów macicy podczas porodu.
Utrzymanie odpowiedniego poziomu hormonów podczas ciąży polega na zachowaniu równowagi, ponieważ zbyt duża ilość estrogenu może spowodować przedwczesny poród.
"Triklosan stanowi substancję obecną w środowisku, której każdy posiada nieznaczną ilość. Jeśli korzystasz z produktów zawierających triklosan, będziesz miał prawdopodobnie więcej tej substancji. Niesie ona pewne faktyczne korzyści, jednak korzystanie z niej nie jest pozbawione ryzyka" - twierdzi Bruce Hammock z University of California-Davis.
Wyniki badania zostały opublikowane w "Environment International".
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA