Suplementy z polifenolami mogą prowadzić do anemii
INFORMATOR. Świat
Suplementy diety zawierające roślinne polifenole, obecne w wielu owocach i warzywach, mogą hamować absorpcję żelaza z pożywienia i zwiększać ryzyko anemii - wynika z amerykańskich badań, o których informuje pismo "Journal of Nutrition".
Roślinne polifenole są obecne w wielu owocach, warzywach i orzechach. Badania wskazują, że ze względu na swoje zdolności przeciwutleniające, mogą one zapobiegać i opóźniać rozwój wielu schorzeń u ludzi - np. niektórych nowotworów złośliwych czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Mogą też zwiększać mineralną gęstość tkanki kostnej.
Wcześniejsze badania naukowców kierowanych przez Okhee Hana z Uniwersytetu Stanu Pensylwania wykazały, że polifenole z nasion winogron oraz polifenol obecny w zielonej herbacie, tj. gallusan epigallokatechiny-3 (EGCG) hamują absorpcję jonów żelaza z pokarmów roślinnych do krwi.
Teraz naukowcy sprawdzali, czy podobnie dzieje się z żelazem zawartym w hemie - związku wchodzącym w skład barwnika krwi hemoglobiny. Jest to najlepiej przyswajalna postać żelaza, której najbogatszym źródłem jest mięso i ryby.
Doświadczenia prowadzono na komórkach nabłonka jelit, które absorbują jony żelaza z pokarmu. Badacze dodawali im do pożywki polifenole z nasion winogron lub EGCG z zielonej herbaty, które są dostępne na rynku w postaci suplementów diety.
Okazało się, że polifenole łączyły się z jonami żelaza w komórkach nabłonka jelitowego tworząc kompleksy, które nie były w stanie przeniknąć do krwi. Zamiast tego były wydalane razem z obumarłymi komórkami w fekaliach.
Żelazo spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji. Jest tym składnikiem hemoglobiny, od którego zależy transport tlenu z płuc do komórek całego organizmu. "Niedobory żelaza są najczęstszym na świecie niedoborem składników odżywczych, zwłaszcza w krajach biednych i rozwijających się, gdzie mięso nie jest łatwo dostępne" - przypominają autorzy pracy.
Z najnowszych badań wynika, że osobom szczególnie narażonym na niedobory żelaza, np. kobietom w ciąży i małym dzieciom, powinno się z wielką ostrożnością ordynować suplementy diety zawierające polifenole z nasion winogron i z zielonej herbaty - podkreślają naukowcy.
W przyszłości zespół Hana chce zweryfikować swoje wyniki w badaniach na zwierzętach i ludziach.
Roślinne polifenole są obecne w wielu owocach, warzywach i orzechach. Badania wskazują, że ze względu na swoje zdolności przeciwutleniające, mogą one zapobiegać i opóźniać rozwój wielu schorzeń u ludzi - np. niektórych nowotworów złośliwych czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Mogą też zwiększać mineralną gęstość tkanki kostnej.
Wcześniejsze badania naukowców kierowanych przez Okhee Hana z Uniwersytetu Stanu Pensylwania wykazały, że polifenole z nasion winogron oraz polifenol obecny w zielonej herbacie, tj. gallusan epigallokatechiny-3 (EGCG) hamują absorpcję jonów żelaza z pokarmów roślinnych do krwi.
Teraz naukowcy sprawdzali, czy podobnie dzieje się z żelazem zawartym w hemie - związku wchodzącym w skład barwnika krwi hemoglobiny. Jest to najlepiej przyswajalna postać żelaza, której najbogatszym źródłem jest mięso i ryby.
Doświadczenia prowadzono na komórkach nabłonka jelit, które absorbują jony żelaza z pokarmu. Badacze dodawali im do pożywki polifenole z nasion winogron lub EGCG z zielonej herbaty, które są dostępne na rynku w postaci suplementów diety.
Okazało się, że polifenole łączyły się z jonami żelaza w komórkach nabłonka jelitowego tworząc kompleksy, które nie były w stanie przeniknąć do krwi. Zamiast tego były wydalane razem z obumarłymi komórkami w fekaliach.
Żelazo spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji. Jest tym składnikiem hemoglobiny, od którego zależy transport tlenu z płuc do komórek całego organizmu. "Niedobory żelaza są najczęstszym na świecie niedoborem składników odżywczych, zwłaszcza w krajach biednych i rozwijających się, gdzie mięso nie jest łatwo dostępne" - przypominają autorzy pracy.
Z najnowszych badań wynika, że osobom szczególnie narażonym na niedobory żelaza, np. kobietom w ciąży i małym dzieciom, powinno się z wielką ostrożnością ordynować suplementy diety zawierające polifenole z nasion winogron i z zielonej herbaty - podkreślają naukowcy.
W przyszłości zespół Hana chce zweryfikować swoje wyniki w badaniach na zwierzętach i ludziach.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA