Składnik papryczek chili związany z ryzykiem raka skóry
Strona główna » Informator » Świat » Składnik papryczek chili związany z ryzykiem raka …

Składnik papryczek chili związany z ryzykiem raka skóry

INFORMATOR. Świat

JJJ

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 09-09-2010

Źródło: wikipedia.org
 
Kapsaicyna, aktywny składnik papryczek chili może pobudzać rozwój raka skóry - wynika z pracy na łamach pisma "Cancer Research".

Choć dokładny mechanizmu rakotwórczego działania kapsaicyny nie jest jasny i budzi wiele kontrowersji, naukowcy z Instytutu Hormela przy Uniwersytetcie Minnesoty w Austin razem z badaczami z Korei potwierdzili jej definitywny wpływ na wzrost raka skóry w serii doświadczeń laboratoryjnych na myszach.

Kapsaicyna jest alkaloidem odpowiedzialnym za piekący, ostry smak różnych odmian papryki. Związek ten jest nie tylko powszechnym składnikiem ludzkiej diety, ale znajduje też zastosowanie w medycynie - np. w maściach i kremach łagodzących ból. Wcześniejsze badania wskazywały, że kapsaicyna może pomóc w zwalczaniu wielu nowotworów, jak rak prostaty czy trzustki, pobudza bowiem komórki raka do samobójczej śmierci (tzw. apoptozy).

Naukowcy pod kierunkiem prof. Ann Bode prowadzili doświadczenia na myszach, z których część była zmieniona genetycznie tak, że nie wytwarzała receptora waniloidowego TRPV1, na który działa kapsaicyna. Receptor ten występuje w dużych ilościach na zakończeniach nerwów czuciowych i bierze udział w odczuwaniu ciepła i bólu. Na TRPV1 działają również inne związki, np. zawarte w czosnku czy pieprzu.

Okazało się, że kapsaicyna stosowana na skórę gryzoni pobudzała procesy rozwoju raka skóry zainicjowane wcześniej przez inny związek chemiczny w obu grupach myszy, choć u zwierząt pozbawionych TRPV1 guzy były większe.

Oznacza to, że receptor waniloidowy TRPV1 nie pośredniczy w rakotwórczym mechanizmie działania kapsaicyny. Jak tłumaczy prof. Bode, alkaloid ten może wpływać na rozwój raka poprzez pobudzanie procesów zapalnych - pod jej wpływem u myszy rósł poziom enzymu prozapalnego o nazwie cyklooksygenaza-2 (COX-2), który jest znany z udziału w rozwoju nowotworów (np. raka jelita grubego). Dalsze testy wykazały, że kapsaicyna stymuluje produkcję COX-2 poprzez wpływ na receptor nabłonkowego czynnika wzrostu (EGFR).

"Nasze wyniki rodzą niepokój, że naturalny składnik ostrej papryki stosowany w maściach przeciwbólowych bez recepty może zwiększać ryzyko raka skóry" - komentuje prof. Bode.

JJJ, 09-09-2010, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe