Rodzaj spożywanego mięsa wpływa na ryzyko udaru?
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Dieta wysokobiałkowa może mieć korzystny wpływ na zdrowie, jednak należy zwracać uwagę na to, jaki rodzaj białka spożywamy. Badania potwierdzają, że zbyt częsta konsumpcja czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko udaru, podczas gdy białko zawarte w drobiu może je obniżyć.
Jak informuje pismo "Stroke" wniosek ten płynie z analizy dwóch badań obejmujących dziesiątki tysięcy osób w średnim wieku i starszych. W czasie ponad dwudziestu lat obserwacji do udaru doszło u około 1,4 tys. mężczyzn i ponad 2,6 tys. kobiet.
Naukowcy z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego i Cleveland Clinic przyjrzeli się danym dotyczącym źródeł białka w dietach poszczególnych osób.
W przypadku mężczyzn, którzy dziennie spożywali więcej niż dwie porcje czerwonego mięsa (ponad 230 gramów), ryzyko udaru było o 28 proc. wyższe niż u mężczyzn, których dieta zawierała średnio około jednej trzeciej porcji dziennie.
Wśród kobiet spożywanie około dwóch porcji czerwonego mięsa dziennie było związane z 19-procentowym podwyższeniem ryzyka w porównaniu z paniami nie przekraczającymi połowy porcji (około 56 gramów).
Zbadano ponadto, w jaki sposób na ryzyko udaru wpływa zamiana czerwonego mięsa na inne źródło białka. Po zastąpieniu jednej porcji wołowiny lub wieprzowiny drobiem ryzyko zmniejszyło się o 27 proc., po zastąpieniu mięsa rybami i orzechami - o 17 proc., a w przypadku nabiału - o 10-11 proc.
"Badaliśmy także związek czerwonego mięsa z cukrzycą i chorobą niedokrwienną serca. Nie dziwi nas, że te kardiometaboliczne choroby są ze sobą powiązane" - mówi autor badań dr Adam Bernstein.
Interesujące były natomiast, zdaniem badaczy, dane świadczące o tym, że spożycie ryb nie redukowało ryzyka udaru, co sugerowały wcześniejsze analizy.
"Możliwe, że korzyści płynące z jedzenia ryb zależą od sposobu ich przyrządzenia" - zauważa dr Bernstein.
Jak informuje pismo "Stroke" wniosek ten płynie z analizy dwóch badań obejmujących dziesiątki tysięcy osób w średnim wieku i starszych. W czasie ponad dwudziestu lat obserwacji do udaru doszło u około 1,4 tys. mężczyzn i ponad 2,6 tys. kobiet.
Naukowcy z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego i Cleveland Clinic przyjrzeli się danym dotyczącym źródeł białka w dietach poszczególnych osób.
W przypadku mężczyzn, którzy dziennie spożywali więcej niż dwie porcje czerwonego mięsa (ponad 230 gramów), ryzyko udaru było o 28 proc. wyższe niż u mężczyzn, których dieta zawierała średnio około jednej trzeciej porcji dziennie.
Wśród kobiet spożywanie około dwóch porcji czerwonego mięsa dziennie było związane z 19-procentowym podwyższeniem ryzyka w porównaniu z paniami nie przekraczającymi połowy porcji (około 56 gramów).
Zbadano ponadto, w jaki sposób na ryzyko udaru wpływa zamiana czerwonego mięsa na inne źródło białka. Po zastąpieniu jednej porcji wołowiny lub wieprzowiny drobiem ryzyko zmniejszyło się o 27 proc., po zastąpieniu mięsa rybami i orzechami - o 17 proc., a w przypadku nabiału - o 10-11 proc.
"Badaliśmy także związek czerwonego mięsa z cukrzycą i chorobą niedokrwienną serca. Nie dziwi nas, że te kardiometaboliczne choroby są ze sobą powiązane" - mówi autor badań dr Adam Bernstein.
Interesujące były natomiast, zdaniem badaczy, dane świadczące o tym, że spożycie ryb nie redukowało ryzyka udaru, co sugerowały wcześniejsze analizy.
"Możliwe, że korzyści płynące z jedzenia ryb zależą od sposobu ich przyrządzenia" - zauważa dr Bernstein.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA