Przetworzone mięso sprzyja rakowi trzustki
Strona główna » Informator » Świat » Przetworzone mięso sprzyja rakowi trzustki

Przetworzone mięso sprzyja rakowi trzustki

INFORMATOR. Świat

PAP

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 19-01-2012

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Jedna kiełbaska dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki o 19 proc.- informuje serwis "BBC News /Health".

Badania dotyczące wpływu przetworzonego mięsa na ryzyko raka trzustki przeprowadzili naukowcy ze szwedzkiego Karolinska Institutet. Jak wynika z analizy 11 prac dotyczących 6643 pacjentów, dodatkowe dzienne spożycie każdych 50 gramów bekonu czy kiełbasy (50 gramów waży typowa kiełbaska) zwiększa ryzyko zachorowania o 19 proc.

Biorąc pod uwagę rzadkie występowanie tego nowotworu to nadal niewiele. Znacznie poważniejszy wpływ wywiera palenie tytoniu. Rak trzustki dotyka jednego na 77 mężczyzn i jednej na 79 kobiet.

World Cancer Research Fund stoi na stanowisku, że kancerogenne działanie przetworzonego mięsa może mieć związek z otyłością.

Wcześniejsze badania wykazały, że czerwone oraz przetworzone mięso ma związek z rakiem jelita grubego. Dlatego w roku 2011 brytyjski rząd zalecił, aby nie jeść więcej niż 70 gramów takiego mięsa w ciągu doby.

PAP, 19-01-2012, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe