Przeciw akrylamidowi w żywności
Z ARCHIWUM BRITISH MEDICAL JOURNAL WYDANIE POLSKIE
Specjaliści w dziedzinie żywności i urzędnicy z Europy i USA podejmują zdecydowane wysiłki, by zmniejszyć zawartość potencjalnie niebezpiecznego akrylamidu, toksyny o działaniu rakotwórczym, w podstawowych artykułach spożywczych. Po doniesieniu w marcu roku 2002 przez szwedzkich naukowców, że akrylamid występuje w wielu produktach, zwłaszcza w smażonych potrawach zawierających skrobię (frytki, chipsy), eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (na spotkaniu w Genewie w czerwcu br.) doszli do wniosku, że wyniki szwedzkie, potwierdzone w Wielkiej Brytanii, Holandii, USA, Szwajcarii i Norwegii, są istotnie zatrważające.
"Nie jest niczym nowym stwierdzanie obecności substancji rakotwórczych w pożywieniu, ale po raz pierwszy mamy do czynienia z substancją o potencjalnie takich właściwościach w podstawowych produktach żywnościowych" powiedział jeden z uczestników spotkania.
Eksperci stwierdzili, że śladowe ilości związków rakotwórczych można znaleźć w mięsie pieczonym lub z rusztu, ale większe zagrożenie stwarza akrylamid.
Akrylamid jest znaną substancją toksyczną powstającą podczas produkcji tworzyw sztucznych. Obecność akrylamidu w pożywieniu wykryto przypadkowo, gdy w roku 1997 badacze z Uniwersytetu Sztokholmskiego sprawdzali stężenie akrylamidu we krwi osób pracujących przy drążeniu tunelu, narażonych na duże ilości tego związku w szczeliwie. Po stwierdzeniu podobnie wysokiego stężenia akrylamidu we krwi pracowników, którzy nie byli narażeni na szczeliwo, badacze doszli do wniosku, że przyczyną jest żywność.
Dotychczasowe badania wykazały, że akrylamid zaczyna powstawać w żywności już przy temperaturze 120° C, choć optymalna dla tego procesu jest temperatura 140° C do 180° C. Im wyższa jest temperatura pieczenia lub smażenia i im dłużej trwa taka obróbka żywności, tym więcej wytwarza się substancji rakotwórczej.
W teście przeprowadzonym przez English Food Standards Agency naukowcy stwierdzili dziesięciokrotną różnicę między zawartością akrylamidu w prawidłowo przygotowanych i nadmiernie smażonych chipsach. Zdaniem ekspertów jest to dobra wiadomość, bowiem oznacza możliwość zmniejszenia ilości toksycznego związku.
Rakotwórczy akrylamid ma skłonność do atakowania tarczycy, gruczołów sutkowych u kobiet, jąder i jamy ustnej.
/BMJ News, Nr 09/2002, British Medical Journal Wydanie Polskie/
"Nie jest niczym nowym stwierdzanie obecności substancji rakotwórczych w pożywieniu, ale po raz pierwszy mamy do czynienia z substancją o potencjalnie takich właściwościach w podstawowych produktach żywnościowych" powiedział jeden z uczestników spotkania.
Eksperci stwierdzili, że śladowe ilości związków rakotwórczych można znaleźć w mięsie pieczonym lub z rusztu, ale większe zagrożenie stwarza akrylamid.
Akrylamid jest znaną substancją toksyczną powstającą podczas produkcji tworzyw sztucznych. Obecność akrylamidu w pożywieniu wykryto przypadkowo, gdy w roku 1997 badacze z Uniwersytetu Sztokholmskiego sprawdzali stężenie akrylamidu we krwi osób pracujących przy drążeniu tunelu, narażonych na duże ilości tego związku w szczeliwie. Po stwierdzeniu podobnie wysokiego stężenia akrylamidu we krwi pracowników, którzy nie byli narażeni na szczeliwo, badacze doszli do wniosku, że przyczyną jest żywność.
Dotychczasowe badania wykazały, że akrylamid zaczyna powstawać w żywności już przy temperaturze 120° C, choć optymalna dla tego procesu jest temperatura 140° C do 180° C. Im wyższa jest temperatura pieczenia lub smażenia i im dłużej trwa taka obróbka żywności, tym więcej wytwarza się substancji rakotwórczej.
W teście przeprowadzonym przez English Food Standards Agency naukowcy stwierdzili dziesięciokrotną różnicę między zawartością akrylamidu w prawidłowo przygotowanych i nadmiernie smażonych chipsach. Zdaniem ekspertów jest to dobra wiadomość, bowiem oznacza możliwość zmniejszenia ilości toksycznego związku.
Rakotwórczy akrylamid ma skłonność do atakowania tarczycy, gruczołów sutkowych u kobiet, jąder i jamy ustnej.
/BMJ News, Nr 09/2002, British Medical Journal Wydanie Polskie/
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA