Pożywienie a ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
Z ARCHIWUM BRITISH MEDICAL JOURNAL WYDANIE POLSKIE
Jak sugerują przedstawione wyniki dwu nowych badań (JAMA 2002;287:2323-9, 3230-7), spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. W obu badaniach wykazano, że większe korzyści można uzyskać ze spożywania pokarmów o wysokiej zawartości tych związków niż z uzupełniania diety gotowymi preparatami antyoksydantów.
Impulsem do przeprowadzenia powyższych badań były wyniki wcześniejszych prac wskazujących na mechanistyczną rolę stresu oksydacyjnego w powstawaniu choroby Alzheimera. Przedstawione w nich dowody wskazywały, że oksydacyjne uszkodzenie komórkowych błon lipidowych może przerwać prawidłowe czynności komórek nerwowych i glejowych i powodować powstawanie płytek amyloidowych i śmierć komórek nerwowych. Stąd też zrodziło się przypuszczenie, że zawartość w diecie takich antyoksydantów, jak witaminy E i C oraz beta-karoten, może zahamować wytwarzanie wolnych rodników i reaktywnych związków tlenowych.
Dowody potwierdzające tę teorię uzyskano niezależnie w dwóch pracowniach znajdujących się na dwóch różnych kontynentach: w Rotterdamie w Holandii i w Chicago, Illinois w USA. W analizie uwzględniano wiek, płeć, stan umysłowy, spożywanie alkoholu, wykształcenie, palenie tytoniu, wskaźnik masy ciała, całkowitą wartość energetyczną pożywienia, obecność płytek miażdżycowych w tętnicy szyjnej oraz obecność e-4 allele lipoproteiny związanej ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera.
W badaniach holenderskich sześcioletnia obserwacja wykazała istnienie związku pomiędzy spożywaniem dużej ilości witamin C i E a mniejszym ryzykiem wystąpienia choroby. Dobrym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, kiwi, kiełki, brokuły i kapusta, a witaminy E - ziarna zbożowe, orzechy, mleko i żółtka jaj.
Dr Martha Morris i dr Denis Evans z Rush-Presbiterian Hospital w Chicago przeprowadzili podobne prospektywne badania kohortowe obejmujące 815 osób obojga płci w wieku 65 lat i starszych. Średni okres obserwacji wynosił 3,9 lat a badania dotyczyły zarówno Amerykanów rasy czarnej, jak i białych.
Na chorobę Alzheimera zachorowało 131 osób. Przy uwzględnieniu czynników, takich jak wiek, wykształcenie i obecność e-4 allele apoliporoteiny, stwierdzono, że w grupie o najwyższym spożyciu witaminy E ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera było o 70% niższe niż w grupie wykazującej najniższe spożycie tej witaminy. W żadnym z przedstawionych badań nie stwierdzono korzystnego wpływu spożywania preparatów witaminowych, nawet jeżeli zawierały one dużą ilość witamin.
/BMJ News, Nr 10/2002, British Medical Journal Wydanie Polskie/
Fot. Piotr Paweł Karbowniczek
Impulsem do przeprowadzenia powyższych badań były wyniki wcześniejszych prac wskazujących na mechanistyczną rolę stresu oksydacyjnego w powstawaniu choroby Alzheimera. Przedstawione w nich dowody wskazywały, że oksydacyjne uszkodzenie komórkowych błon lipidowych może przerwać prawidłowe czynności komórek nerwowych i glejowych i powodować powstawanie płytek amyloidowych i śmierć komórek nerwowych. Stąd też zrodziło się przypuszczenie, że zawartość w diecie takich antyoksydantów, jak witaminy E i C oraz beta-karoten, może zahamować wytwarzanie wolnych rodników i reaktywnych związków tlenowych.
Dowody potwierdzające tę teorię uzyskano niezależnie w dwóch pracowniach znajdujących się na dwóch różnych kontynentach: w Rotterdamie w Holandii i w Chicago, Illinois w USA. W analizie uwzględniano wiek, płeć, stan umysłowy, spożywanie alkoholu, wykształcenie, palenie tytoniu, wskaźnik masy ciała, całkowitą wartość energetyczną pożywienia, obecność płytek miażdżycowych w tętnicy szyjnej oraz obecność e-4 allele lipoproteiny związanej ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera.
W badaniach holenderskich sześcioletnia obserwacja wykazała istnienie związku pomiędzy spożywaniem dużej ilości witamin C i E a mniejszym ryzykiem wystąpienia choroby. Dobrym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, kiwi, kiełki, brokuły i kapusta, a witaminy E - ziarna zbożowe, orzechy, mleko i żółtka jaj.
Dr Martha Morris i dr Denis Evans z Rush-Presbiterian Hospital w Chicago przeprowadzili podobne prospektywne badania kohortowe obejmujące 815 osób obojga płci w wieku 65 lat i starszych. Średni okres obserwacji wynosił 3,9 lat a badania dotyczyły zarówno Amerykanów rasy czarnej, jak i białych.
Na chorobę Alzheimera zachorowało 131 osób. Przy uwzględnieniu czynników, takich jak wiek, wykształcenie i obecność e-4 allele apoliporoteiny, stwierdzono, że w grupie o najwyższym spożyciu witaminy E ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera było o 70% niższe niż w grupie wykazującej najniższe spożycie tej witaminy. W żadnym z przedstawionych badań nie stwierdzono korzystnego wpływu spożywania preparatów witaminowych, nawet jeżeli zawierały one dużą ilość witamin.
/BMJ News, Nr 10/2002, British Medical Journal Wydanie Polskie/
Fot. Piotr Paweł Karbowniczek
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA