Pierwsze testy kiełków nie wykazały obecności EHEC
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Pierwsze badania kiełków z uprawy ekologicznej w okręgu Uelzen w Dolnej Saksonii nie potwierdziły obecności groźnego szczepu pałeczki okrężnicy EHEC - poinformowało w poniedziałek ministerstwo spraw konsumenckich w Hanowerze.
Do popołudnia w poniedziałek przebadano 23 z 40 próbek kiełków z Uelzen. Analizy pozostałych próbek trwają. Dopiero we wtorek znane będą wyniki analiz laboratoryjnych prowadzonych na próbkach kiełków ze starszego opakowania, które zabezpieczono w Hamburgu.
Według władz w Hanowerze ustalenie źródła epidemii zatruć pokarmowych wywołanych przez bakterię EHEC jest trudne także dlatego, że od chwili wybuchu epidemii upłynęło już kilka tygodni.
Rzecznik niemieckiego ministerstwa rolnictwa Holger Eichele powiedział w poniedziałek w Berlinie, że na razie nie ma żadnego dowodu na to, iż to kiełki są źródłem zakażenia. Dlatego cały czas obowiązuje ostrzeżenie przed spożywaniem innych warzyw na surowo, szczególnie w północnych Niemczech.
W wyniku zakażenia bakterią EHEC oraz wystąpienia wywoływanego jej toksyną zespołu hemolityczno-mocznicowego zmarły już 22 osoby, z czego 21 w Niemczech. W całej Europie zachorowało już ponad 2000 osób.
W niedzielę minister rolnictwa Dolnej Saksonii Gert Lindemann powiedział na konferencji prasowej, że to kiełki fasoli wyhodowane w gospodarstwie ekologicznym w regionie Uelzen między Hamburgiem a Hanowerem mogą być źródłem zakażenia enterokrwotocznym szczepem Escherichia coli. Farmę zamknięto, a całą jej produkcję wycofano. Co najmniej jeden z pracowników gospodarstwa zaraził się bakterią EHEC.
Do popołudnia w poniedziałek przebadano 23 z 40 próbek kiełków z Uelzen. Analizy pozostałych próbek trwają. Dopiero we wtorek znane będą wyniki analiz laboratoryjnych prowadzonych na próbkach kiełków ze starszego opakowania, które zabezpieczono w Hamburgu.
Według władz w Hanowerze ustalenie źródła epidemii zatruć pokarmowych wywołanych przez bakterię EHEC jest trudne także dlatego, że od chwili wybuchu epidemii upłynęło już kilka tygodni.
Rzecznik niemieckiego ministerstwa rolnictwa Holger Eichele powiedział w poniedziałek w Berlinie, że na razie nie ma żadnego dowodu na to, iż to kiełki są źródłem zakażenia. Dlatego cały czas obowiązuje ostrzeżenie przed spożywaniem innych warzyw na surowo, szczególnie w północnych Niemczech.
W wyniku zakażenia bakterią EHEC oraz wystąpienia wywoływanego jej toksyną zespołu hemolityczno-mocznicowego zmarły już 22 osoby, z czego 21 w Niemczech. W całej Europie zachorowało już ponad 2000 osób.
W niedzielę minister rolnictwa Dolnej Saksonii Gert Lindemann powiedział na konferencji prasowej, że to kiełki fasoli wyhodowane w gospodarstwie ekologicznym w regionie Uelzen między Hamburgiem a Hanowerem mogą być źródłem zakażenia enterokrwotocznym szczepem Escherichia coli. Farmę zamknięto, a całą jej produkcję wycofano. Co najmniej jeden z pracowników gospodarstwa zaraził się bakterią EHEC.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA