Pestycydy mogą obniżać IQ jeszcze przed urodzeniem
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Jeśli kobieta jest w czasie ciąży narażona na działanie niektórych pestycydów, może to zaszkodzić inteligencji jej dziecka - informuje "New Scientist".
Trzy badania naukowe przeprowadzono w Nowym Jorku oraz kalifornijskiej dolinie Salinas. Badacze oceniali poziom metabolitów środków fosforoorganicznych w moczu ciężarnych kobiet lub we krwi pępowinowej.
W czasie kalifornijskich badań kobiety podzielono na pięć grup - w zależności od poziomu środków fosforoorganicznych. Gdy ich dzieci ukończyły siedem lat, zbadano ich inteligencję. Okazało się, że dzieci kobiet najbardziej narażonych na pestycydy uzyskały średnio o siedem punktów mniej niż dzieci kobiet, mających najmniejszy kontakt z tymi substancjami.
Nie wykazano natomiast związku pomiędzy inteligencją dzieci a zawartością metabolitów pestycydów w ich własnym moczu, co sugeruje, że mózg jest szczególnie wrażliwy podczas przebywania w macicy.
O ile w przypadku kobiet z Kalifornii w grę mogło wchodzić narażenie zawodowe(część z nich pracowała w rolnictwie w jakimś okresie ciąży), to podobne wyniki dotyczące ciężarnych z Nowego Jorku wskazują, że głównym problemem są resztki pestycydów obecne w żywności - twierdzi kierująca kalifornijskimi badaniami Brenda Eskenazi z University of California w Berkeley.
Trzy badania naukowe przeprowadzono w Nowym Jorku oraz kalifornijskiej dolinie Salinas. Badacze oceniali poziom metabolitów środków fosforoorganicznych w moczu ciężarnych kobiet lub we krwi pępowinowej.
W czasie kalifornijskich badań kobiety podzielono na pięć grup - w zależności od poziomu środków fosforoorganicznych. Gdy ich dzieci ukończyły siedem lat, zbadano ich inteligencję. Okazało się, że dzieci kobiet najbardziej narażonych na pestycydy uzyskały średnio o siedem punktów mniej niż dzieci kobiet, mających najmniejszy kontakt z tymi substancjami.
Nie wykazano natomiast związku pomiędzy inteligencją dzieci a zawartością metabolitów pestycydów w ich własnym moczu, co sugeruje, że mózg jest szczególnie wrażliwy podczas przebywania w macicy.
O ile w przypadku kobiet z Kalifornii w grę mogło wchodzić narażenie zawodowe(część z nich pracowała w rolnictwie w jakimś okresie ciąży), to podobne wyniki dotyczące ciężarnych z Nowego Jorku wskazują, że głównym problemem są resztki pestycydów obecne w żywności - twierdzi kierująca kalifornijskimi badaniami Brenda Eskenazi z University of California w Berkeley.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA