Paleniska powodują więcej zgonów niż malaria?
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Zanieczyszczenia powietrza powodowane gotowaniem na paleniskach powodują na świecie dwukrotnie więcej zgonów niż malaria, najbardziej śmiertelna choroba zakaźna - alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).
Jak wynika z raportu, opublikowanego na łamach "Science", malaria co roku zabija ponad 1 mln ludzi. Atakuje głównie ludność w krajach najbiedniejszych, dla których jednak jeszcze większe niebezpieczeństwo stwarzają prymitywne paleniska, emitujące szkodliwe substancje.
Według ekspertów WHO, co roku wywołują one choroby odpowiedzialne za prawie 2 mln zgonów. Najczęstsze z nich to ostre zapalenia płuc oraz przewlekłe choroby układu oddechowego, rozwijające się po kilku latach narażenia na tego rodzaju zanieczyszczenia powietrza.
Najczęstszymi ich ofiarami są kobiety, bo to głównie one przygotowują posiłki, oraz ich dzieci. Do rozpalenia ogniska wykorzystują one drewno i węgiel, które podczas spalania na palenisku emitują trujące substancje, często w zamkniętych pomieszczeniach, w których jeszcze bardziej się kumulują.
ONZ zamierza do 2020 r. zaopatrzyć 100 mln gospodarstw domowych w nowocześniejsze kuchenki do gotowania, które nie emitują szkodliwych substancji. Projekt przewiduje również uruchomienie produkcji takich kuchenek w krajach, gdzie będą one wykorzystywane. Pozwoliłoby to zwiększyć w nich zatrudnienie, a także do 600-800 mln zwiększyć liczbę rodzin, które będą je używały.
Jak wynika z raportu, opublikowanego na łamach "Science", malaria co roku zabija ponad 1 mln ludzi. Atakuje głównie ludność w krajach najbiedniejszych, dla których jednak jeszcze większe niebezpieczeństwo stwarzają prymitywne paleniska, emitujące szkodliwe substancje.
Według ekspertów WHO, co roku wywołują one choroby odpowiedzialne za prawie 2 mln zgonów. Najczęstsze z nich to ostre zapalenia płuc oraz przewlekłe choroby układu oddechowego, rozwijające się po kilku latach narażenia na tego rodzaju zanieczyszczenia powietrza.
Najczęstszymi ich ofiarami są kobiety, bo to głównie one przygotowują posiłki, oraz ich dzieci. Do rozpalenia ogniska wykorzystują one drewno i węgiel, które podczas spalania na palenisku emitują trujące substancje, często w zamkniętych pomieszczeniach, w których jeszcze bardziej się kumulują.
ONZ zamierza do 2020 r. zaopatrzyć 100 mln gospodarstw domowych w nowocześniejsze kuchenki do gotowania, które nie emitują szkodliwych substancji. Projekt przewiduje również uruchomienie produkcji takich kuchenek w krajach, gdzie będą one wykorzystywane. Pozwoliłoby to zwiększyć w nich zatrudnienie, a także do 600-800 mln zwiększyć liczbę rodzin, które będą je używały.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA