Niedobory witaminy D zaburzają rozwój i czynności płuc
INFORMATOR. Świat
Fot. ydrowemiasto.pl
Niedobory witaminy D zaburzają rozwój i funkcjonowanie płuc - wynika z badań na myszach, o których informuje pismo "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine".
Jak przypomina biorący udział w badaniach dr Graeme Zosky z Telethon Institute for Child Health Research w Subiaco w Australii, z wcześniejszych obserwacji wynikało, że choroby układu oddechowego, takie jak astma czy przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), przebiegają ciężej u osób ze zbyt niskim poziomem witaminy D w organizmie. Nie było jednak dowodów na to, że jej niedobory są bezpośrednią przyczyną tych problemów.
Naukowcy z zespołu dra Zosky'ego porównywali płuca dwutygodniowych myszy z niedoborami witaminy D oraz myszy z prawidłowym jej poziomem w organizmie. Sprawdzano czy różnią się one pod względem objętości, struktury i funkcjonowania.
W tym celu wykonano pletyzmografię płuc, która pomaga ocenić przepływ gazu przez oskrzela i płuca (czyli drożność dróg oddechowych) w fazie wdechu i wydechu oraz ilość powietrza pozostającą w płucach w chwili ukończenia spokojnego wydechu. Aby sprawdzić obturację, czyli zwężenie dróg oddechowych u gryzoni zastosowano również tzw. technikę oscylacji wymuszonych, w której podczas pomiarów stosuje się znaną (wymuszoną zewnętrznie) wartość ciśnienia.
Okazało się, że myszki z niedoborami witaminy D miały mniejszą niż gryzonie z grupy kontrolnej objętość płuc oraz większą obturację oskrzeli.
Jak podkreślają naukowcy, w doświadczeniach wyeliminowano istotny czynnik, mogący zaciemnić wyniki, tj. brak aktywności fizycznej. Dlatego, praca ta dostarcza bezpośrednich dowodów na to, że niedobory witaminy D mają negatywny wpływ na wzrost i rozwój tego narządu, co skutkuje ich zmniejszoną objętością i gorszym funkcjonowaniem.
"Fakt, że zaobserwowane przez nas różnice w objętości i czynności płuc były znaczne oraz istotne pod względem fizjologicznym rodzi poważne obawy, zwłaszcza jeśli uświadomimy sobie coraz częstsze występowanie niedoborów witaminy D w społeczeństwach na całym świecie" - komentuje dr Zosky. Jego zdaniem, szczególnie niepokojące jest to, jak duży wpływ braki witaminy D mogą mieć na podatność do obturacyjnych schorzeń płuc, do których zalicza się POChP i astmę.
Badacz zaznacza jednak, że na podstawie tych doświadczeń jego zespół nie był w stanie ocenić, czy problemy z płucami u myszek ze zbyt niskim poziomem witaminy D były skutkiem ich własnych braków, czy konsekwencją zaburzeń w rozwoju płuc jeszcze w życiu płodowym, z powodu niedoborów witaminy D u matki.
Zdaniem specjalisty wyniki tych badań mogą mieć istotny wpływ na profilaktykę chorób płuc w społeczeństwach, w których niedobory witaminy D są rozpowszechnione.
Najbogatszym źródłem witaminy D w ludzkim organizmie jest nasza skóra, w której związek ten powstaje pod wpływem promieni UV. Jednak w okresach zimowych, gdy nasłonecznienie jest mniejsze jesteśmy narażeni na niedobory tej witaminy, dlatego należy wówczas zwiększyć jej zawartość w diecie. Jest ona w największych ilościach zawarta w tłuszczu ryb morskich, wątróbkach, jajach. Osoby, które chcą zażywać witaminę D w postaci suplementów diety powinny najpierw skonsultować się z lekarzem, bo w nadmiarze może być toksyczna.
Jak przypomina biorący udział w badaniach dr Graeme Zosky z Telethon Institute for Child Health Research w Subiaco w Australii, z wcześniejszych obserwacji wynikało, że choroby układu oddechowego, takie jak astma czy przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), przebiegają ciężej u osób ze zbyt niskim poziomem witaminy D w organizmie. Nie było jednak dowodów na to, że jej niedobory są bezpośrednią przyczyną tych problemów.
Naukowcy z zespołu dra Zosky'ego porównywali płuca dwutygodniowych myszy z niedoborami witaminy D oraz myszy z prawidłowym jej poziomem w organizmie. Sprawdzano czy różnią się one pod względem objętości, struktury i funkcjonowania.
W tym celu wykonano pletyzmografię płuc, która pomaga ocenić przepływ gazu przez oskrzela i płuca (czyli drożność dróg oddechowych) w fazie wdechu i wydechu oraz ilość powietrza pozostającą w płucach w chwili ukończenia spokojnego wydechu. Aby sprawdzić obturację, czyli zwężenie dróg oddechowych u gryzoni zastosowano również tzw. technikę oscylacji wymuszonych, w której podczas pomiarów stosuje się znaną (wymuszoną zewnętrznie) wartość ciśnienia.
Okazało się, że myszki z niedoborami witaminy D miały mniejszą niż gryzonie z grupy kontrolnej objętość płuc oraz większą obturację oskrzeli.
Jak podkreślają naukowcy, w doświadczeniach wyeliminowano istotny czynnik, mogący zaciemnić wyniki, tj. brak aktywności fizycznej. Dlatego, praca ta dostarcza bezpośrednich dowodów na to, że niedobory witaminy D mają negatywny wpływ na wzrost i rozwój tego narządu, co skutkuje ich zmniejszoną objętością i gorszym funkcjonowaniem.
"Fakt, że zaobserwowane przez nas różnice w objętości i czynności płuc były znaczne oraz istotne pod względem fizjologicznym rodzi poważne obawy, zwłaszcza jeśli uświadomimy sobie coraz częstsze występowanie niedoborów witaminy D w społeczeństwach na całym świecie" - komentuje dr Zosky. Jego zdaniem, szczególnie niepokojące jest to, jak duży wpływ braki witaminy D mogą mieć na podatność do obturacyjnych schorzeń płuc, do których zalicza się POChP i astmę.
Badacz zaznacza jednak, że na podstawie tych doświadczeń jego zespół nie był w stanie ocenić, czy problemy z płucami u myszek ze zbyt niskim poziomem witaminy D były skutkiem ich własnych braków, czy konsekwencją zaburzeń w rozwoju płuc jeszcze w życiu płodowym, z powodu niedoborów witaminy D u matki.
Zdaniem specjalisty wyniki tych badań mogą mieć istotny wpływ na profilaktykę chorób płuc w społeczeństwach, w których niedobory witaminy D są rozpowszechnione.
Najbogatszym źródłem witaminy D w ludzkim organizmie jest nasza skóra, w której związek ten powstaje pod wpływem promieni UV. Jednak w okresach zimowych, gdy nasłonecznienie jest mniejsze jesteśmy narażeni na niedobory tej witaminy, dlatego należy wówczas zwiększyć jej zawartość w diecie. Jest ona w największych ilościach zawarta w tłuszczu ryb morskich, wątróbkach, jajach. Osoby, które chcą zażywać witaminę D w postaci suplementów diety powinny najpierw skonsultować się z lekarzem, bo w nadmiarze może być toksyczna.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA