Fot. zdrowemiasto.pl
Nie wszystkie izomery kwasów tłuszczowych trans szkodzą. Korzystne działanie mają zwłaszcza te zawarte w mleku i wołowinie - informuje najnowsze wydanie pisma "Advances in Nutrition".
Podczas produkcji margaryn utwardza się ciekłe oleje roślinne, uwodorniając wiązania nienasycone. Prowadzi to do powstawania kwasów nasyconych oraz nienasyconych kwasów o konfiguracji trans.
Liczne doniesienia naukowe wskazują, że częste spożywanie tłuszczów trans ma negatywny wpływ na zdrowie - rośnie na przykład ryzyko zachorowania na raka piersi czy miażdżycę, podnosi się stężenie we krwi "złego" cholesterolu.
W wielu krajach wprowadzono lub planuje się wprowadzenie obowiązku oznaczania na produktach spożywczych informacji o zawartości w nich tłuszczów trans, a także ograniczeń ich maksymalnej zawartości. Dania już w roku 2003 wprowadziła zakaz sprzedaży przetworzonych produktów spożywczych ze zwiększonym w stosunku do naturalnego stężeniem tłuszczów trans.
Jak jednak wykazały opublikowane właśnie badania przeglądowe, naturalne izomery trans wytwarzane przez przeżuwające zwierzęta - i zawarte w mięsie wołowym czy mleku - nie szkodzą, a nawet wykazują działanie korzystne dla zdrowia. Niektóre badania wskazują, że izomery te mogą wręcz zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej czy nowotworów.
Jak twierdzi dr Spencer Proctor z University of Alberta w Kanadzie, obecne etykietki na produktach określające zawartość izomerów trans mogą być mylące dla konsumentów, którzy ciągle słyszą i czytają o szkodliwości tłuszczu, a zwłaszcza izomerów trans. Tymczasem naprawdę szkodliwe są syntetyczne izomery trans, powstające w procesie uwodorniania płynnych tłuszczów roślinnych. Szczególnie dużo ich w margarynie i niektórych rodzajach pieczywa cukierniczego. Ponadto zawartość syntetycznych izomerów trans w tych produktach jest znacznie wyższa niż izomerów naturalnych w mleku czy mięsie.
Podczas produkcji margaryn utwardza się ciekłe oleje roślinne, uwodorniając wiązania nienasycone. Prowadzi to do powstawania kwasów nasyconych oraz nienasyconych kwasów o konfiguracji trans.
Liczne doniesienia naukowe wskazują, że częste spożywanie tłuszczów trans ma negatywny wpływ na zdrowie - rośnie na przykład ryzyko zachorowania na raka piersi czy miażdżycę, podnosi się stężenie we krwi "złego" cholesterolu.
W wielu krajach wprowadzono lub planuje się wprowadzenie obowiązku oznaczania na produktach spożywczych informacji o zawartości w nich tłuszczów trans, a także ograniczeń ich maksymalnej zawartości. Dania już w roku 2003 wprowadziła zakaz sprzedaży przetworzonych produktów spożywczych ze zwiększonym w stosunku do naturalnego stężeniem tłuszczów trans.
Jak jednak wykazały opublikowane właśnie badania przeglądowe, naturalne izomery trans wytwarzane przez przeżuwające zwierzęta - i zawarte w mięsie wołowym czy mleku - nie szkodzą, a nawet wykazują działanie korzystne dla zdrowia. Niektóre badania wskazują, że izomery te mogą wręcz zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej czy nowotworów.
Jak twierdzi dr Spencer Proctor z University of Alberta w Kanadzie, obecne etykietki na produktach określające zawartość izomerów trans mogą być mylące dla konsumentów, którzy ciągle słyszą i czytają o szkodliwości tłuszczu, a zwłaszcza izomerów trans. Tymczasem naprawdę szkodliwe są syntetyczne izomery trans, powstające w procesie uwodorniania płynnych tłuszczów roślinnych. Szczególnie dużo ich w margarynie i niektórych rodzajach pieczywa cukierniczego. Ponadto zawartość syntetycznych izomerów trans w tych produktach jest znacznie wyższa niż izomerów naturalnych w mleku czy mięsie.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA