Fot. zdrowemiasto.pl
Chorobotwórcze bakterie takie jak Escherichia coli czy Salmonella mogą żyć wewnątrz tkanek roślin - informuje serwis EurekAlert.
Amanda Deering i Robert Pruitt z Purdue University (USA) wykazali obecność śmiertelnie groźnego szczepu E.coli 0157:H7 w tkankach kiełków fasoli mung, zaś Salmonelli - w sadzonkach orzeszków ziemnych.
W obu przypadkach doszło wcześniej do skażenia nasion przed lub po ich wysianiu. Przyczyną skażenia może być zarówno woda, jak i gleba.
Patogeny znalazły się we wszystkich ważnych tkankach, w tym także wiązkach przewodzących, doprowadzających substancje pokarmowe wewnątrz rośliny.
Wykazanie obecności bakterii w roślinnych tkankach wymagało zastosowania specjalnej procedury, by zapobiec przemieszczaniu się ich z zewnątrz do wnętrza rośliny podczas cięcia.
Naukowcy zastosowali najpierw roztwór utrwalający, po czym użyli przeciwciał oznakowanych barwnikiem fluorescencyjnym, by wykazać obecność bakterii w tkankach.
W ciągu 12 dni badań zaobserwowano, że liczba bakterii w tkankach wzrosła i utrzymywała się na wysokim poziomie. Dlatego, aby zapewnić bezpieczeństwo osobom spożywającym pokarm roślinny, w wielu wypadkach nie wystarczy samo mycie czy odkażanie - niezbędne jest podgrzewanie do wysokiej temperatury - na przykład pieczenie czy gotowanie.
Amanda Deering i Robert Pruitt z Purdue University (USA) wykazali obecność śmiertelnie groźnego szczepu E.coli 0157:H7 w tkankach kiełków fasoli mung, zaś Salmonelli - w sadzonkach orzeszków ziemnych.
W obu przypadkach doszło wcześniej do skażenia nasion przed lub po ich wysianiu. Przyczyną skażenia może być zarówno woda, jak i gleba.
Patogeny znalazły się we wszystkich ważnych tkankach, w tym także wiązkach przewodzących, doprowadzających substancje pokarmowe wewnątrz rośliny.
Wykazanie obecności bakterii w roślinnych tkankach wymagało zastosowania specjalnej procedury, by zapobiec przemieszczaniu się ich z zewnątrz do wnętrza rośliny podczas cięcia.
Naukowcy zastosowali najpierw roztwór utrwalający, po czym użyli przeciwciał oznakowanych barwnikiem fluorescencyjnym, by wykazać obecność bakterii w tkankach.
W ciągu 12 dni badań zaobserwowano, że liczba bakterii w tkankach wzrosła i utrzymywała się na wysokim poziomie. Dlatego, aby zapewnić bezpieczeństwo osobom spożywającym pokarm roślinny, w wielu wypadkach nie wystarczy samo mycie czy odkażanie - niezbędne jest podgrzewanie do wysokiej temperatury - na przykład pieczenie czy gotowanie.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA