Mycie warzyw i owoców nie zawsze wystarcza
Strona główna » Informator » Świat » Mycie warzyw i owoców nie zawsze wystarcza

Mycie warzyw i owoców nie zawsze wystarcza

INFORMATOR. Świat

PAP

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 18-08-2011

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Chorobotwórcze bakterie takie jak Escherichia coli czy Salmonella mogą żyć wewnątrz tkanek roślin - informuje serwis EurekAlert.

Amanda Deering i Robert Pruitt z Purdue University (USA) wykazali obecność śmiertelnie groźnego szczepu E.coli 0157:H7 w tkankach kiełków fasoli mung, zaś Salmonelli - w sadzonkach orzeszków ziemnych.

W obu przypadkach doszło wcześniej do skażenia nasion przed lub po ich wysianiu. Przyczyną skażenia może być zarówno woda, jak i gleba.

Patogeny znalazły się we wszystkich ważnych tkankach, w tym także wiązkach przewodzących, doprowadzających substancje pokarmowe wewnątrz rośliny.

Wykazanie obecności bakterii w roślinnych tkankach wymagało zastosowania specjalnej procedury, by zapobiec przemieszczaniu się ich z zewnątrz do wnętrza rośliny podczas cięcia.

Naukowcy zastosowali najpierw roztwór utrwalający, po czym użyli przeciwciał oznakowanych barwnikiem fluorescencyjnym, by wykazać obecność bakterii w tkankach.

W ciągu 12 dni badań zaobserwowano, że liczba bakterii w tkankach wzrosła i utrzymywała się na wysokim poziomie. Dlatego, aby zapewnić bezpieczeństwo osobom spożywającym pokarm roślinny, w wielu wypadkach nie wystarczy samo mycie czy odkażanie - niezbędne jest podgrzewanie do wysokiej temperatury - na przykład pieczenie czy gotowanie.

PAP, 18-08-2011, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe