Fruktoza w nadmiarze nie powoduje otyłości bardziej niż inne cukry
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Fruktoza, często dodawana do żywności oraz napojów, wcale nie przyczynia się do otyłości bardziej niż inne rodzaje cukru, jak dotąd podejrzewano – sugeruje metaanaliza badań na ten temat opublikowana na łamach „Annals of Internal Medicine”.
„Ważne jest ile spożywamy dziennie kalorii, a nie jakie jest ich pochodzenie” - twierdzi główny autor badania dr John Sievenpiper z McMaster University w Hamilton (Ontario). Jego zdaniem, o przybieraniu na wadze decyduje zawartość kalorii, a nie ilość fruktozy w danym produkcie.
Kanadyjski uczony wraz ze swym uczonym przeanalizował 31 badań, w których podawano ochotnikom tę samą ilość kalorii, ale w jednej grupie spożywali oni wyłącznie fruktozę, a w drugiej jedynie produkty, w których jej nie było.
Specjalista przenalizował też 10 badań, podczas których obserwowano ludzi, którzy nie zmienili diety i porównywano ich z tymi, którzy podobnie się odżywiali, ale dodatkowo spożywali znaczne ilości fruktozy.
Okazało się, że spożywanie nawet wyłącznie fruktozy nie powodowało większego tycia, jeśli tylko nie była ona źródłem większej ilości kalorii niż inne składniki pokarmowe.
Metaanalizę sfinansował Institutes of Health Research, niezależny ośrodek badawczy, ale niektórzy uczestniczący w niej naukowcy byli finansowo powiązani z koncernem Coca-cala, używającym w swych napojach dużych ilości syropu kukurydzianego (w połowie składa się on z fruktozy, a drugie tyle jest w nim glukozy).
Według dr. James’a Rippe’a, dyr. Rippe Lifestyle Institute na Florydzie, najnowsze analizy wykazują, że powodem otyłości nie jest nadużywanie tylko jednego produktu. Jego zdaniem, przekonują one również o tym, że nie można za to winić jedynie fruktozy.
Nie ma jednak pewności na ile jego opinia jest bezstronna, gdyż - jak informuje serwis HealthDay News - jest on konsultantem Corn Refiners Association, stowarzyszenia producentów syropów kukurydzianych.
Fruktoza jest cukrem prostym występującym głównie w owocach, a także w niektórych warzywach, miodzie i nektarze kwiatów. Jej kaloryczność jest taka sama jak glukozy – 1 g fruktozy dostarcza 4 kcal.
„Ważne jest ile spożywamy dziennie kalorii, a nie jakie jest ich pochodzenie” - twierdzi główny autor badania dr John Sievenpiper z McMaster University w Hamilton (Ontario). Jego zdaniem, o przybieraniu na wadze decyduje zawartość kalorii, a nie ilość fruktozy w danym produkcie.
Kanadyjski uczony wraz ze swym uczonym przeanalizował 31 badań, w których podawano ochotnikom tę samą ilość kalorii, ale w jednej grupie spożywali oni wyłącznie fruktozę, a w drugiej jedynie produkty, w których jej nie było.
Specjalista przenalizował też 10 badań, podczas których obserwowano ludzi, którzy nie zmienili diety i porównywano ich z tymi, którzy podobnie się odżywiali, ale dodatkowo spożywali znaczne ilości fruktozy.
Okazało się, że spożywanie nawet wyłącznie fruktozy nie powodowało większego tycia, jeśli tylko nie była ona źródłem większej ilości kalorii niż inne składniki pokarmowe.
Metaanalizę sfinansował Institutes of Health Research, niezależny ośrodek badawczy, ale niektórzy uczestniczący w niej naukowcy byli finansowo powiązani z koncernem Coca-cala, używającym w swych napojach dużych ilości syropu kukurydzianego (w połowie składa się on z fruktozy, a drugie tyle jest w nim glukozy).
Według dr. James’a Rippe’a, dyr. Rippe Lifestyle Institute na Florydzie, najnowsze analizy wykazują, że powodem otyłości nie jest nadużywanie tylko jednego produktu. Jego zdaniem, przekonują one również o tym, że nie można za to winić jedynie fruktozy.
Nie ma jednak pewności na ile jego opinia jest bezstronna, gdyż - jak informuje serwis HealthDay News - jest on konsultantem Corn Refiners Association, stowarzyszenia producentów syropów kukurydzianych.
Fruktoza jest cukrem prostym występującym głównie w owocach, a także w niektórych warzywach, miodzie i nektarze kwiatów. Jej kaloryczność jest taka sama jak glukozy – 1 g fruktozy dostarcza 4 kcal.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA