Flawonoidy chronią neurony przed chorobą Parkinsona
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Mężczyźni, których dieta obfituje w produkty zawierające flawonoidy mogą być w znacznie mniejszym stopniu narażeni na chorobę Parkinsona – wynika z badań opublikowanych w piśmie „Neurology”.
Flawonoidy to grupa naturalnie występujących bioaktywnych związków chemicznych, które można znaleźć w wielu produktach pochodzenia roślinnego, m.in. w jagodach, jabłkach, herbacie czy czerwonym winie.
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda i Uniwersytetu Anglii Wschodniej ustalili, że mężczyźni, którzy jedli najwięcej produktów bogatych w te związki byli o 40 proc. mniej narażeni na rozwój choroby Parkinsona w porównaniu z tymi, którzy jedli ich najmniej (bez względu na wiek i styl życia). Podobnej zależności nie zauważono natomiast u kobiet.
Dla mężczyzn szczególnie korzystne okazały się antocyjany, czerwono-niebieskie barwniki, które chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników. Ich źródłem są m.in. borówki, jeżyny, wiśnie, czarna porzeczka czy bakłażany. Wśród panów, którzy konsumowali ich największe ilości zaobserwowano zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby Parkinsona o około 25 proc.
W badaniach uczestniczyło około 130 tys. osób. W ciągu 20 lat obserwacji choroba Parkinsona została zdiagnozowana u ponad 800 z nich.
Prowadzący badania dr Xiang Gao podkreśla, że wyniki te powiększają bazę dowodów świadczących o tym, że regularne spożycie flawonoidów może chronić przed szeregiem chorób, takich jak nowotwory, choroby serca czy demencja.
Flawonoidy to grupa naturalnie występujących bioaktywnych związków chemicznych, które można znaleźć w wielu produktach pochodzenia roślinnego, m.in. w jagodach, jabłkach, herbacie czy czerwonym winie.
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda i Uniwersytetu Anglii Wschodniej ustalili, że mężczyźni, którzy jedli najwięcej produktów bogatych w te związki byli o 40 proc. mniej narażeni na rozwój choroby Parkinsona w porównaniu z tymi, którzy jedli ich najmniej (bez względu na wiek i styl życia). Podobnej zależności nie zauważono natomiast u kobiet.
Dla mężczyzn szczególnie korzystne okazały się antocyjany, czerwono-niebieskie barwniki, które chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników. Ich źródłem są m.in. borówki, jeżyny, wiśnie, czarna porzeczka czy bakłażany. Wśród panów, którzy konsumowali ich największe ilości zaobserwowano zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby Parkinsona o około 25 proc.
W badaniach uczestniczyło około 130 tys. osób. W ciągu 20 lat obserwacji choroba Parkinsona została zdiagnozowana u ponad 800 z nich.
Prowadzący badania dr Xiang Gao podkreśla, że wyniki te powiększają bazę dowodów świadczących o tym, że regularne spożycie flawonoidów może chronić przed szeregiem chorób, takich jak nowotwory, choroby serca czy demencja.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA