Fot. NCI
To samo zamówienie złożone w restauracji typu fast food w Ameryce i w Europie może znacznie różnić się pod względem zawartości soli – wynika z raportu opublikowanego w „Canadian Medical Association Journal”.
Zawartość soli w popularnych wśród bywalców fast foodów kawałkach kurczaka w panierce jest w USA 2,5-krotnie wyższa niż w takiej samej porcji kupionej w Wielkiej Brytanii.
Świadczy to o tym, że kwestią dobrej woli jest to, czy sieci fast foodów ograniczą ilość soli dodawanej do posiłków – podkreśla autor raportu dr Norman Campbell z kanadyjskiego Uniwersytetu Alberty.
W odpowiedzi rzeczniczka prasowa sieci McDonald's Danya Proud oświadczyła, że restauracje w USA zdążyły już zredukować poziom soli w produktach z kurczaka o 10 proc., a do 2015 roku zamierzają zmniejszyć zawartość soli we wszystkich swoich produktach o 15 proc.
Kanadyjczycy porównali informacje na temat składu ponad 2 tys. produktów sprzedawanych przez sześć sieci (Burger King, Domino's Pizza, Kentucky Fried Chicken, McDonald's, Pizza Hut i Subway) w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii i Wielkiej Brytanii.
Campbell zwraca uwagę, że jeśli sieci fast foodów stopniowo zmniejszałyby zawartość soli w swoich produktach (np. o 5-10 proc. rocznie), klienci nawet by tego nie zauważyli, a przyczyniłoby się to do ograniczenia istotnego modyfikowalnego czynnika chorób serca.
Jak wynika bowiem z najnowszego raportu amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, w Stanach Zjednoczonych w przypadku aż dziewięciu na dziesięć osób ilość spożywanej soli przekracza zalecaną dawkę.
Zawartość soli w popularnych wśród bywalców fast foodów kawałkach kurczaka w panierce jest w USA 2,5-krotnie wyższa niż w takiej samej porcji kupionej w Wielkiej Brytanii.
Świadczy to o tym, że kwestią dobrej woli jest to, czy sieci fast foodów ograniczą ilość soli dodawanej do posiłków – podkreśla autor raportu dr Norman Campbell z kanadyjskiego Uniwersytetu Alberty.
W odpowiedzi rzeczniczka prasowa sieci McDonald's Danya Proud oświadczyła, że restauracje w USA zdążyły już zredukować poziom soli w produktach z kurczaka o 10 proc., a do 2015 roku zamierzają zmniejszyć zawartość soli we wszystkich swoich produktach o 15 proc.
Kanadyjczycy porównali informacje na temat składu ponad 2 tys. produktów sprzedawanych przez sześć sieci (Burger King, Domino's Pizza, Kentucky Fried Chicken, McDonald's, Pizza Hut i Subway) w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii i Wielkiej Brytanii.
Campbell zwraca uwagę, że jeśli sieci fast foodów stopniowo zmniejszałyby zawartość soli w swoich produktach (np. o 5-10 proc. rocznie), klienci nawet by tego nie zauważyli, a przyczyniłoby się to do ograniczenia istotnego modyfikowalnego czynnika chorób serca.
Jak wynika bowiem z najnowszego raportu amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, w Stanach Zjednoczonych w przypadku aż dziewięciu na dziesięć osób ilość spożywanej soli przekracza zalecaną dawkę.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA