Fast foody przyczyną epidemii cukrzycy w świecie
Strona główna » Informator » Świat » Fast foody przyczyną epidemii cukrzycy w świecie

Fast foody przyczyną epidemii cukrzycy w świecie

INFORMATOR. Świat

PAP

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 29-06-2011

Fot. Photos8.com
 
Ponad 350 mln ludzi w świecie jest chorych na cukrzycę obu typów - wynika z analizy opublikowanej w najnowszym wydaniu magazynu medycznego "Lancet". Jest to o kilkadziesiąt milionów więcej niż szacowano dotychczas.

Wśród powodów powodujących, że cukrzyca stała się globalną epidemią wymieniane są ekspansja sieci detalicznych sprzedających żywność o niskich właściwościach odżywczych, a za to wysoko kalorycznych tzw. fast foody w krajach rozwijających się i narastające na tym tle zjawisko otyłości.

Organizm cukrzyków nie radzi sobie z regulacją poziomu cukru we krwi. Skutkiem tego stanu powstają choroby serca i udary, uszkodzenie nerek, nerwów i siatkówki. Na cukrzycę i choroby przez nią spowodowane umiera rocznie 3 mln ludzi w świecie.

85-95 proc. przypadków cukrzycy stanowi typ 2 będący chorobą metaboliczną często atakującą ludzi z nadwagą, otyłych i nieruchliwych. Spowodowany jest zbyt małym wydzielaniem insuliny lub insulinoopornością. Typ 1 jest odrębnym stanem autoimmunologicznym.

"Cukrzyca jest jednym z najczęstszych powodów umieralności w świecie, a nasze badania wykazują, że szerzy się niemal wszędzie. Zanosi się na to, że wkrótce będzie największym problemem dla służby zdrowia w różnych krajach" - ocenił prof. Majid Ezzati z Imperial College w Londynie, jeden z autorów badań.

"Rządom wielu państw trudno będzie poradzić sobie z konsekwencjami" - ostrzegł w wypowiedzi dla tygodnika "Observer".

Inny autor badań Martin Tobias z ministerstwa zdrowia Nowej Zelandii w komentarzu redakcyjnym w "Lancecie" stwierdził, iż cukrzyca powinna być monitorowana w skali globalnej tak samo, jak grypa.

Trzyletnie badania z udziałem 2,7 mln uczestników w wieku 25 lat i starszych sfinansowała Światowa Organizacja Zdrowia i Fundacja Billa Gatesa. Lekarze badali poziom glukozy w krwi na czczo po 12-14 godzinnym poście (poziom cukru podnosi się po posiłku).

W przypadku, gdy poziom glukozy we krwi był niższy niż 5,6 milimoli na litr (mmol/l) uczestników badań uznawano za zdrowych, Jeśli przekraczał 7, to stwierdzano u nich cukrzycę. U osób między 5,6 - 7 milimoli diagnozowano stan przed cukrzycowy.

W ostatnich trzydziestu latach poziom glukozy we krwi przebadanych ochotników z USA wzrósł ponad dwa razy bardziej niż średnia dla Europy Zachodniej. Największy poziom glukozy w świecie zachodnim, obok USA zaobserwowano w Nowej Zelandii, na Malcie i w Hiszpanii. Stosunkowo najmniejszy - w Holandii, Austrii i Francji.

W Europie Wschodniej jest umiarkowany i nie zmienił się zasadniczo w minionych trzech dekadach. 

PAP, 29-06-2011, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe