Fasolnik chiński nadzieją dla Afryki subsaharyjskiej
INFORMATOIR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Fasolnik chiński, jedna z najstarszych roślin uprawnych, jest obecnie jednym z najbardziej obiecujących produktów w walce z niedożywieniem w Afryce subsaharyjskiej - orzekli eksperci zgromadzeni na konferencji na temat badań nad fasolą, która odbyła się w Senegalu.
Jak wynika z raportu Senegalskiego Instytutu Badań nad Rolnictwem, dojrzałe ziarna fasolnika (znanego również pod nazwą "czarne oczko") zawierają od 23 do 25 proc. białka, od 50 do 67 proc. skrobi, a także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Fasola bogata jest ponadto w niezbędne mikroelementy, takie jak żelazo, wapń i cynk.
W Senegalu, podobnie jak w pozostałych krajach zachodniej Afryki, fasolnik chiński jest dobrze znany i ze względu na wysoką zawartość białka nazywany często "mięsem ubogich". Fasolę dodaje się do placków, gulaszu, a czasami także do chleba.
Jednym z powodów, dla których fasolnik chiński nie jest tak szeroko uprawiany jak kukurydza czy ryż, są problemy spowodowane szybkim rozmnażaniem się larw małych chrząszczy w ziarnach fasoli, przez co nie nadają się one do spożycia.
Zgromadzeni na konferencji naukowcy, m.in. z amerykańskiego Purdue University, zapowiedzieli, że zaopatrzą afrykańskich rolników w specjalne trójwarstwowe torby do przechowywania ziaren, które uniemożliwią chrząszczom reprodukcję poprzez ograniczenie dostępu do tlenu.
"Fasolnik chiński przynosi stabilne plony nawet w gorących i suchych warunkach, a naukowcy pracują nad coraz bardziej odpornymi odmianami. W związku ze zmianami klimatycznymi, które nasilają upały w Afryce subsaharyjskiej, rosną obawy, że produkcja podstawowych składników diety, takich jak kukurydza czy ryż, spadnie lub nawet zaniknie w niektórych rejonach. Wówczas, aby wypełnić lukę, potrzebne będą rośliny przygotowane na warunki klimatyczne, jak fasolnik chiński" - czytamy na stronie Instytutu.
Jak wynika z raportu Senegalskiego Instytutu Badań nad Rolnictwem, dojrzałe ziarna fasolnika (znanego również pod nazwą "czarne oczko") zawierają od 23 do 25 proc. białka, od 50 do 67 proc. skrobi, a także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Fasola bogata jest ponadto w niezbędne mikroelementy, takie jak żelazo, wapń i cynk.
W Senegalu, podobnie jak w pozostałych krajach zachodniej Afryki, fasolnik chiński jest dobrze znany i ze względu na wysoką zawartość białka nazywany często "mięsem ubogich". Fasolę dodaje się do placków, gulaszu, a czasami także do chleba.
Jednym z powodów, dla których fasolnik chiński nie jest tak szeroko uprawiany jak kukurydza czy ryż, są problemy spowodowane szybkim rozmnażaniem się larw małych chrząszczy w ziarnach fasoli, przez co nie nadają się one do spożycia.
Zgromadzeni na konferencji naukowcy, m.in. z amerykańskiego Purdue University, zapowiedzieli, że zaopatrzą afrykańskich rolników w specjalne trójwarstwowe torby do przechowywania ziaren, które uniemożliwią chrząszczom reprodukcję poprzez ograniczenie dostępu do tlenu.
"Fasolnik chiński przynosi stabilne plony nawet w gorących i suchych warunkach, a naukowcy pracują nad coraz bardziej odpornymi odmianami. W związku ze zmianami klimatycznymi, które nasilają upały w Afryce subsaharyjskiej, rosną obawy, że produkcja podstawowych składników diety, takich jak kukurydza czy ryż, spadnie lub nawet zaniknie w niektórych rejonach. Wówczas, aby wypełnić lukę, potrzebne będą rośliny przygotowane na warunki klimatyczne, jak fasolnik chiński" - czytamy na stronie Instytutu.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA