Dieta bogata w wapń obniża ryzyko raka u kobiet
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Kobiety, których dieta jest bogatsza w wapń mają niższe ryzyko zachorowania na raka - informuje pismo "Archives of Internal Medicine".
Wapń w diecie obniża też ryzyko raka jelita grubego oraz innych odcinków układu pokarmowego u obu płci.
Naukowcy z amerykańskiego Narodowego Instytutu ds. Raka w Bethesda (stan Maryland) przeanalizowali dane dotyczące diety i zdrowia wśród 293.907 mężczyzn oraz 198.903 kobiet. Na początku badań wszyscy wypełniali ankiety na temat ilości oraz częstości spożycia różnych produktów żywnościowych, w tym bogatych w wapń przetworów mlecznych. Sprawdzono też, czy przyjmowali suplementy z wapniem.
Stan zdrowia badanych osób śledzono średnio przez 7 lat. W tym okresie odnotowano 36.965 przypadków raka u mężczyzn i 16.605 przypadków raka u kobiet.
Okazało się, że ilość wapnia w diecie wpływała na ogólne ryzyko raka u kobiet, ale nie u mężczyzn. Wraz ze wzrostem zawartości wapnia w diecie ryzyko zachorowania pań na różne rodzaje raka spadało, ale powyżej dawki 1300 miligramów dziennie nie obserwowanego już dalszego spadku ryzyka.
Autorzy pracy odnotowali też, że u obu płci dieta bogata w produkty mleczne czy preparaty z wapniem obniżała ryzyko raka układu pokarmowego. Jedna piąta panów, którzy znaleźli się w grupie o najwyższym spożyciu wapnia (ok. 1530 miligramów dziennie) miała o 16 proc. niższe ryzyko nowotworów z tej grupy, w porównaniu z grupą, która spożywała najmniej wapnia (500 mg dziennie). Kobiety, które spożywały najwięcej wapnia (ok.1900 mg dziennie) były o 23 proc. mniej narażone na raka układu pokarmowego, w porównaniu z paniami na diecie ubogiej w wapń (500 mg na dzień). Spadek ryzyka był szczególnie widoczny w przypadku raka jelita grubego.
Poza tym, ilości spożywanego wapnia nie wpływały na ryzyko raka żadnego innego konkretnego narządu, np. prostaty czy piersi.
Jak przypominają autorzy artykułu, wapń jest znany z tego, że korzystnie wpływa na kości. Wcześniejsze badania wskazywały, że ogranicza on nieprawidłowy rozwój komórek m.in. w układzie pokarmowym oraz w sutku. Poza tym, łącząc się z kwasami tłuszczowymi i żółciowymi potencjalnie redukuje uszkodzenia śluzówki jelita grubego. W ten sposób może zmniejszać ryzyko procesu nowotworowego.
W Polsce zalecana dzienna dawka wapnia dla osoby dorosłej to ok. 1000 mg dziennie.
Wapń w diecie obniża też ryzyko raka jelita grubego oraz innych odcinków układu pokarmowego u obu płci.
Naukowcy z amerykańskiego Narodowego Instytutu ds. Raka w Bethesda (stan Maryland) przeanalizowali dane dotyczące diety i zdrowia wśród 293.907 mężczyzn oraz 198.903 kobiet. Na początku badań wszyscy wypełniali ankiety na temat ilości oraz częstości spożycia różnych produktów żywnościowych, w tym bogatych w wapń przetworów mlecznych. Sprawdzono też, czy przyjmowali suplementy z wapniem.
Stan zdrowia badanych osób śledzono średnio przez 7 lat. W tym okresie odnotowano 36.965 przypadków raka u mężczyzn i 16.605 przypadków raka u kobiet.
Okazało się, że ilość wapnia w diecie wpływała na ogólne ryzyko raka u kobiet, ale nie u mężczyzn. Wraz ze wzrostem zawartości wapnia w diecie ryzyko zachorowania pań na różne rodzaje raka spadało, ale powyżej dawki 1300 miligramów dziennie nie obserwowanego już dalszego spadku ryzyka.
Autorzy pracy odnotowali też, że u obu płci dieta bogata w produkty mleczne czy preparaty z wapniem obniżała ryzyko raka układu pokarmowego. Jedna piąta panów, którzy znaleźli się w grupie o najwyższym spożyciu wapnia (ok. 1530 miligramów dziennie) miała o 16 proc. niższe ryzyko nowotworów z tej grupy, w porównaniu z grupą, która spożywała najmniej wapnia (500 mg dziennie). Kobiety, które spożywały najwięcej wapnia (ok.1900 mg dziennie) były o 23 proc. mniej narażone na raka układu pokarmowego, w porównaniu z paniami na diecie ubogiej w wapń (500 mg na dzień). Spadek ryzyka był szczególnie widoczny w przypadku raka jelita grubego.
Poza tym, ilości spożywanego wapnia nie wpływały na ryzyko raka żadnego innego konkretnego narządu, np. prostaty czy piersi.
Jak przypominają autorzy artykułu, wapń jest znany z tego, że korzystnie wpływa na kości. Wcześniejsze badania wskazywały, że ogranicza on nieprawidłowy rozwój komórek m.in. w układzie pokarmowym oraz w sutku. Poza tym, łącząc się z kwasami tłuszczowymi i żółciowymi potencjalnie redukuje uszkodzenia śluzówki jelita grubego. W ten sposób może zmniejszać ryzyko procesu nowotworowego.
W Polsce zalecana dzienna dawka wapnia dla osoby dorosłej to ok. 1000 mg dziennie.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA