Wapń a rak piersi. Dieta bogata w wapń obniża ryzyko raka u kobiet
Strona główna » Informator » Świat » Dieta bogata w wapń obniża ryzyko raka u kobiet

Dieta bogata w wapń obniża ryzyko raka u kobiet

INFORMATOR. Świat

JJJ

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 10-10-2009

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Kobiety, których dieta jest bogatsza w wapń mają niższe ryzyko zachorowania na raka - informuje pismo "Archives of Internal Medicine".

Wapń w diecie obniża też ryzyko raka jelita grubego oraz innych odcinków układu pokarmowego u obu płci.

Naukowcy z amerykańskiego Narodowego Instytutu ds. Raka w Bethesda (stan Maryland) przeanalizowali dane dotyczące diety i zdrowia wśród 293.907 mężczyzn oraz 198.903 kobiet. Na początku badań wszyscy wypełniali ankiety na temat ilości oraz częstości spożycia różnych produktów żywnościowych, w tym bogatych w wapń przetworów mlecznych. Sprawdzono też, czy przyjmowali suplementy z wapniem.

Stan zdrowia badanych osób śledzono średnio przez 7 lat. W tym okresie odnotowano 36.965 przypadków raka u mężczyzn i 16.605 przypadków raka u kobiet.

Okazało się, że ilość wapnia w diecie wpływała na ogólne ryzyko raka u kobiet, ale nie u mężczyzn. Wraz ze wzrostem zawartości wapnia w diecie ryzyko zachorowania pań na różne rodzaje raka spadało, ale powyżej dawki 1300 miligramów dziennie nie obserwowanego już dalszego spadku ryzyka.

Autorzy pracy odnotowali też, że u obu płci dieta bogata w produkty mleczne czy preparaty z wapniem obniżała ryzyko raka układu pokarmowego. Jedna piąta panów, którzy znaleźli się w grupie o najwyższym spożyciu wapnia (ok. 1530 miligramów dziennie) miała o 16 proc. niższe ryzyko nowotworów z tej grupy, w porównaniu z grupą, która spożywała najmniej wapnia (500 mg dziennie). Kobiety, które spożywały najwięcej wapnia (ok.1900 mg dziennie) były o 23 proc. mniej narażone na raka układu pokarmowego, w porównaniu z paniami na diecie ubogiej w wapń (500 mg na dzień). Spadek ryzyka był szczególnie widoczny w przypadku raka jelita grubego.

Poza tym, ilości spożywanego wapnia nie wpływały na ryzyko raka żadnego innego konkretnego narządu, np. prostaty czy piersi.

Jak przypominają autorzy artykułu, wapń jest znany z tego, że korzystnie wpływa na kości. Wcześniejsze badania wskazywały, że ogranicza on nieprawidłowy rozwój komórek m.in. w układzie pokarmowym oraz w sutku. Poza tym, łącząc się z kwasami tłuszczowymi i żółciowymi potencjalnie redukuje uszkodzenia śluzówki jelita grubego. W ten sposób może zmniejszać ryzyko procesu nowotworowego.

W Polsce zalecana dzienna dawka wapnia dla osoby dorosłej to ok. 1000 mg dziennie.

JJJ, 10-10-2009, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe