Źródło: wikipedia.org
Skóra jednego z najbardziej cuchnących na świecie zwierząt produkuje rekordową ilość substancji antybakteryjnych. Niewykluczone, że badania śmierdzących żab wyposażą nas w broń do zwalczania infekcji, wywołanych przez bakterie oporne na działanie antybiotyków.
Wyniki badań płazów tak śmierdzących (jak np. zgniłe mięso), że nawet naukowcy nazywają je "cuchnącymi żabami", opublikowano w piśmie "Journal of Proteome Research".
Naukowcy od dawna przyglądają się z uwagą skórze żab, widząc w niej potencjalne źródło nowych antybiotyków - zauważają cytowani przez serwis ScienceDaily autorzy publikacji, Yun Zhang, Wen-Hui Lee i Xinwang Yang z Chińskiej Akademii Nauk oraz Instytutu Zoologii w Kunming.
Zauważają, że żaby żyją często w ciepłych, wilgotnych okolicach, idealnych dla rozwoju bakterii. Ich skóra znakomicie je do tego przystowała - wydziela związki chemiczne zwane peptydami, które chronią przed infekcjami. Zhang i jego współpracownicy zidentyfikowali niektóre z tych antybakteryjnych peptydów (określanych w skrócie jako AMP). Liczą, że te najbardziej obiecujące pozwolą opracować nowe rodzaje antybiotyków.
W sumie u dziewięciu gatunków cuchnących żab chińscy naukowcy rozpoznali ponad siedemset takich substancji. Szacują, że żabie peptydy antybakteryjne stanowią niemal jedną trzecią wszystkich tych związków, jakie można znaleźć na świecie. Co ciekawe, część z tych peptydów wykazuje działanie podwójne. Przede wszystkim jest bezpośrednio zabójcza dla bakterii, a do tego mobilizuje układ odpornościowy do walki.
Wyniki badań płazów tak śmierdzących (jak np. zgniłe mięso), że nawet naukowcy nazywają je "cuchnącymi żabami", opublikowano w piśmie "Journal of Proteome Research".
Naukowcy od dawna przyglądają się z uwagą skórze żab, widząc w niej potencjalne źródło nowych antybiotyków - zauważają cytowani przez serwis ScienceDaily autorzy publikacji, Yun Zhang, Wen-Hui Lee i Xinwang Yang z Chińskiej Akademii Nauk oraz Instytutu Zoologii w Kunming.
Zauważają, że żaby żyją często w ciepłych, wilgotnych okolicach, idealnych dla rozwoju bakterii. Ich skóra znakomicie je do tego przystowała - wydziela związki chemiczne zwane peptydami, które chronią przed infekcjami. Zhang i jego współpracownicy zidentyfikowali niektóre z tych antybakteryjnych peptydów (określanych w skrócie jako AMP). Liczą, że te najbardziej obiecujące pozwolą opracować nowe rodzaje antybiotyków.
W sumie u dziewięciu gatunków cuchnących żab chińscy naukowcy rozpoznali ponad siedemset takich substancji. Szacują, że żabie peptydy antybakteryjne stanowią niemal jedną trzecią wszystkich tych związków, jakie można znaleźć na świecie. Co ciekawe, część z tych peptydów wykazuje działanie podwójne. Przede wszystkim jest bezpośrednio zabójcza dla bakterii, a do tego mobilizuje układ odpornościowy do walki.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA