Co dziesiąte dziecko ma problemy z poczuciem smaku
INFORMATOR. Świat
Fot. NCI
Co dziesiąte dziecko nie odbiera w prawidłowy sposób smaku pokarmu, co może prowadzić do zmian diety i sprzyjać otyłości - informuje "New Scientist".
David Laing z University of New South Wales w Sydney (Australia) wraz kolegami badał kubki smakowe 432 dzieci w wieku od 8 do 12 lat. Dawano im do picia serię napojów o różnych smakach - zawierających wodę z cukrem, sól, kwas cytrynowy czy gorzki chlorowodorek chininy.
Po każdym napoju proszono dzieci, aby wskazały na jedno z trzech zdjęć, które według nich najlepiej odpowiadałoby danemu smakowi. Na jednym zdjęciu był pokarm o smaku takim jak wypity właśnie napój, na drugim - pokarm o całkiem innym smaku. Trzecie zdjęcie przedstawiało szklankę z czystą wodą (na wypadek, gdyby napój został uznany za pozbawiony smaku).
Eksperyment powtórzono dla pięciu różnych koncentracji każdego smaku - w sumie 40 napojów. Podawano je dzieciom w przypadkowej kolejności - w międzyczasie mogły płukać usta wodą. Zaburzenia smaku rozpoznawano, gdy dziecko nie potrafiło prawidłowi skojarzyć napoju ze zdjęciem w przypadku trzech koncentracji na pięć. Naukowców zaskoczyło, że takie trudności miało aż 41 dzieci - czyli 9,5 procenta. Dwie trzecie z tych 41 dzieci miało trudności ze smakiem słodkim. Prawdopodobnie zaburzenia są nieodwracalne
Zdaniem Lianga, zaburzenia smaku mogą mieć rozmaite przyczyny - takie jak niewydolność nerek, cukrzyca, a zwłaszcza infekcje ucha środkowego. W australijskich badaniach zaburzenia smaku były częstsze u dzieci Aborygenów, które łatwiej zapadają na infekcje uszu.
Na tę przyczynę wskazują także badania Seung Geun Yeo z uniwersytetu Kyung Hee z Seulu - znalazł on wyraźny związek między zapaleniem ucha a odróżnianiem smaku słonego i słodkiego u 42 dzieci. Prawdopodobnie ma to związek z uszkodzeniem nerwu zwanego struną bębenkową (chorda tympani), przebiegającego właśnie przez ucho węwnętrzne. Zaburzeniom smaku często towarzyszyła otyłość. Możliwe, że osoby o zaburzonym smaku częściej wybierają niezdrową żywność. Albo też otyłe dzieci łatwiej zapadają na zapalenie uszu i tracą poczucie smaku.
David Laing z University of New South Wales w Sydney (Australia) wraz kolegami badał kubki smakowe 432 dzieci w wieku od 8 do 12 lat. Dawano im do picia serię napojów o różnych smakach - zawierających wodę z cukrem, sól, kwas cytrynowy czy gorzki chlorowodorek chininy.
Po każdym napoju proszono dzieci, aby wskazały na jedno z trzech zdjęć, które według nich najlepiej odpowiadałoby danemu smakowi. Na jednym zdjęciu był pokarm o smaku takim jak wypity właśnie napój, na drugim - pokarm o całkiem innym smaku. Trzecie zdjęcie przedstawiało szklankę z czystą wodą (na wypadek, gdyby napój został uznany za pozbawiony smaku).
Eksperyment powtórzono dla pięciu różnych koncentracji każdego smaku - w sumie 40 napojów. Podawano je dzieciom w przypadkowej kolejności - w międzyczasie mogły płukać usta wodą. Zaburzenia smaku rozpoznawano, gdy dziecko nie potrafiło prawidłowi skojarzyć napoju ze zdjęciem w przypadku trzech koncentracji na pięć. Naukowców zaskoczyło, że takie trudności miało aż 41 dzieci - czyli 9,5 procenta. Dwie trzecie z tych 41 dzieci miało trudności ze smakiem słodkim. Prawdopodobnie zaburzenia są nieodwracalne
Zdaniem Lianga, zaburzenia smaku mogą mieć rozmaite przyczyny - takie jak niewydolność nerek, cukrzyca, a zwłaszcza infekcje ucha środkowego. W australijskich badaniach zaburzenia smaku były częstsze u dzieci Aborygenów, które łatwiej zapadają na infekcje uszu.
Na tę przyczynę wskazują także badania Seung Geun Yeo z uniwersytetu Kyung Hee z Seulu - znalazł on wyraźny związek między zapaleniem ucha a odróżnianiem smaku słonego i słodkiego u 42 dzieci. Prawdopodobnie ma to związek z uszkodzeniem nerwu zwanego struną bębenkową (chorda tympani), przebiegającego właśnie przez ucho węwnętrzne. Zaburzeniom smaku często towarzyszyła otyłość. Możliwe, że osoby o zaburzonym smaku częściej wybierają niezdrową żywność. Albo też otyłe dzieci łatwiej zapadają na zapalenie uszu i tracą poczucie smaku.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA