Źródło: wikipedia.org
Wyeliminowanie z żywności dodatku izomerów trans kwasów tłuszczowych zapobiegłoby tysiącom zgonów rocznie - twierdzą brytyjscy eksperci na łamach "British Medical Journal" (BMJ).
Specjaliści w dziedzinie zdrowia publicznego dążą do wycofania z brytyjskiego rynku żywności zawierającej otrzymywane przemysłowo izomery trans - ma to się stać już w przyszłym roku.
Izomery trans to kwasy tłuszczowe, które powstają między innymi w procesie produkcji margaryny, dodaje się je także do herbatników, ciastek i potraw "fast food". Niewielkie ich ilości są z natury obecne również w produktach mlecznych i mięsie. Produkowane przemysłowo izomery trans zapewniają produktom stałą konsystencję i przedłużają ich trwałość, ale nie mają wartości odżywczej.
Izomery trans podnoszą poziom "złego cholesterolu" - lipoprotein o małej gęstości (LDL) we krwi, natomiast spada poziom "dobrego cholesterolu" - lipoprotein o dużej gęstości (HDL). Osoby z wysokim poziomem LDL, a niskim HDL są bardziej narażone na choroby serca.
Autorzy artykułu w BMJ przypominają, że zakazy wprowadzone w Danii i Nowym Jorku skutecznie wyeliminowały izomery trans, przy czym żywność nie przestała być powszechnie dostępna, nie zdrożała ani nie pogorszył się jej smak. Nie zaczęto też dodawać do żywności nasyconych tłuszczów.
Według opublikowanych obliczeń, zmniejszenie konsumpcji izomerów trans o 1 procent dziennego zapotrzebowania na energię mogłoby zapobiec 11 000 zawałów serca i 7000 zgonów w samej Anglii. Poza tym brytyjska inicjatywa mogłaby zainspirować do wprowadzenia zakazu kolejne kraje.
Specjaliści w dziedzinie zdrowia publicznego dążą do wycofania z brytyjskiego rynku żywności zawierającej otrzymywane przemysłowo izomery trans - ma to się stać już w przyszłym roku.
Izomery trans to kwasy tłuszczowe, które powstają między innymi w procesie produkcji margaryny, dodaje się je także do herbatników, ciastek i potraw "fast food". Niewielkie ich ilości są z natury obecne również w produktach mlecznych i mięsie. Produkowane przemysłowo izomery trans zapewniają produktom stałą konsystencję i przedłużają ich trwałość, ale nie mają wartości odżywczej.
Izomery trans podnoszą poziom "złego cholesterolu" - lipoprotein o małej gęstości (LDL) we krwi, natomiast spada poziom "dobrego cholesterolu" - lipoprotein o dużej gęstości (HDL). Osoby z wysokim poziomem LDL, a niskim HDL są bardziej narażone na choroby serca.
Autorzy artykułu w BMJ przypominają, że zakazy wprowadzone w Danii i Nowym Jorku skutecznie wyeliminowały izomery trans, przy czym żywność nie przestała być powszechnie dostępna, nie zdrożała ani nie pogorszył się jej smak. Nie zaczęto też dodawać do żywności nasyconych tłuszczów.
Według opublikowanych obliczeń, zmniejszenie konsumpcji izomerów trans o 1 procent dziennego zapotrzebowania na energię mogłoby zapobiec 11 000 zawałów serca i 7000 zgonów w samej Anglii. Poza tym brytyjska inicjatywa mogłaby zainspirować do wprowadzenia zakazu kolejne kraje.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA