Fot. zdrowemiasto.pl
Niski poziom witaminy D wydaje się sprzyjać oporności na insulinę, typowej dla cukrzycy typu II - informuje "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".
Przeprowadzone przez zespół doktora Micaha Olsona z Texas Southwestern Medical Center w Dallas (USA) badania dotyczące dzieci otyłych i szczupłych wykazały, że otyłości często towarzyszy niedobór witaminy D oraz skłonność do cukrzycy typu II.
Już wcześniejsze prace wykazywały, że niedobory witaminy D mogą się wiązać z częstszym występowaniem chorób serca oraz cukrzycy, choć mechanizm tej zależności pozostaje do wyjaśnienia.
Tym razem naukowcy mierzyli poziom witaminy D, insuliny i cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze i wskaźnik masy ciała (BMI) u 411 otyłych dzieci oraz w kontrolnej grupie ich niemających problemów z otyłością rówieśników. Uczestników badań pytano także o nawyki żywieniowe, na przykład spożywane napoje gazowane, soki czy mleko, owoce i warzywa oraz o to, czy niekiedy nie jedli śniadania.
Jak się okazało, wyższe spożycie soków i napojów gazowanych oraz niejedzenie śniadań sprzyjały niskiemu poziomowi witaminy D. Zdaniem doktora Olsona, dalsze badania powinny wykazać, czy i na ile podawanie witaminy D mogłoby poprawić stan zdrowia otyłych dzieci.
Przeprowadzone przez zespół doktora Micaha Olsona z Texas Southwestern Medical Center w Dallas (USA) badania dotyczące dzieci otyłych i szczupłych wykazały, że otyłości często towarzyszy niedobór witaminy D oraz skłonność do cukrzycy typu II.
Już wcześniejsze prace wykazywały, że niedobory witaminy D mogą się wiązać z częstszym występowaniem chorób serca oraz cukrzycy, choć mechanizm tej zależności pozostaje do wyjaśnienia.
Tym razem naukowcy mierzyli poziom witaminy D, insuliny i cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze i wskaźnik masy ciała (BMI) u 411 otyłych dzieci oraz w kontrolnej grupie ich niemających problemów z otyłością rówieśników. Uczestników badań pytano także o nawyki żywieniowe, na przykład spożywane napoje gazowane, soki czy mleko, owoce i warzywa oraz o to, czy niekiedy nie jedli śniadania.
Jak się okazało, wyższe spożycie soków i napojów gazowanych oraz niejedzenie śniadań sprzyjały niskiemu poziomowi witaminy D. Zdaniem doktora Olsona, dalsze badania powinny wykazać, czy i na ile podawanie witaminy D mogłoby poprawić stan zdrowia otyłych dzieci.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA