Borówki amerykańskie mogą hamować rozwój komórek tkanki tłuszczowej
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Polifenole obecne w dużej ilości w owocach borówki amerykańskiej hamują różnicowanie komórek tkanki tłuszczowej i pomagają w walce z otyłością - poinformowali naukowcy z USA.
Wyniki swoich badań przedstawili podczas tegorocznego Spotkania Experimental Biology w Waszyngtonie, a informację na ten temat publikuje serwis internetowy EurekAlert.
Korzystny wpływ jedzenia borówek na zdrowie udowodniono i opisano na łamach wielu prac naukowych. Wiadomo, że dzięki dużej zawartości polifenoli borówki chronią układ krwionośny i serce, łagodzą skutki starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
Shiwani Moghe z Texas Woman's University postanowiła zbadać, czy borówki amerykańskie mają wpływ na masę ciała. W tym celu badaczka analizowała działanie zawartych w borówkach polifenoli na różnicowanie adipocytów - komórek tkanki tłuszczowej. W procesie tym z niewyspecjalizowanych komórek tkanki łącznej powstają adipocyty przystosowane do syntezy i przechowywania tłuszczu. Okazało się, że polifenole roślinne hamują rozwój adipocytów i indukują rozkład lipidów.
"Moim celem było sprawdzenie, czy obecne w borówkach polifenole mogą hamować otyłość na poziomie molekularnym" - tłumaczy Moghe. Badania wykonano na tkance pobranej od myszy. Jak wskazują wyniki, polifenole hamują różnicowanie adipocytów w sposób zależny od dawki. Poziom lipidów w tkance kontrolnej był znacząco wyższy niż w tkance, którą poddano działaniu trzech dawek polifenoli z borówek. Najwyższe badane stężenie polifenoli zmniejszało poziom lipidów aż o 73 proc., najniższe - o 27 proc. - w porównaniu do grupy kontrolnej.
"Teraz musimy zbadać te dawki u ludzi, przede wszystkim po to, by upewnić się, że nie powodują żadnych skutków ubocznych i żeby sprawdzić, czy są wystarczająco skuteczne" - tłumaczy Moghe. Dodaje, że póki co wyniki są bardzo obiecujące i jest duża szansa, że przy pomocy borówek można będzie redukować powstawanie tkanki tłuszczowej.
Wyniki swoich badań przedstawili podczas tegorocznego Spotkania Experimental Biology w Waszyngtonie, a informację na ten temat publikuje serwis internetowy EurekAlert.
Korzystny wpływ jedzenia borówek na zdrowie udowodniono i opisano na łamach wielu prac naukowych. Wiadomo, że dzięki dużej zawartości polifenoli borówki chronią układ krwionośny i serce, łagodzą skutki starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
Shiwani Moghe z Texas Woman's University postanowiła zbadać, czy borówki amerykańskie mają wpływ na masę ciała. W tym celu badaczka analizowała działanie zawartych w borówkach polifenoli na różnicowanie adipocytów - komórek tkanki tłuszczowej. W procesie tym z niewyspecjalizowanych komórek tkanki łącznej powstają adipocyty przystosowane do syntezy i przechowywania tłuszczu. Okazało się, że polifenole roślinne hamują rozwój adipocytów i indukują rozkład lipidów.
"Moim celem było sprawdzenie, czy obecne w borówkach polifenole mogą hamować otyłość na poziomie molekularnym" - tłumaczy Moghe. Badania wykonano na tkance pobranej od myszy. Jak wskazują wyniki, polifenole hamują różnicowanie adipocytów w sposób zależny od dawki. Poziom lipidów w tkance kontrolnej był znacząco wyższy niż w tkance, którą poddano działaniu trzech dawek polifenoli z borówek. Najwyższe badane stężenie polifenoli zmniejszało poziom lipidów aż o 73 proc., najniższe - o 27 proc. - w porównaniu do grupy kontrolnej.
"Teraz musimy zbadać te dawki u ludzi, przede wszystkim po to, by upewnić się, że nie powodują żadnych skutków ubocznych i żeby sprawdzić, czy są wystarczająco skuteczne" - tłumaczy Moghe. Dodaje, że póki co wyniki są bardzo obiecujące i jest duża szansa, że przy pomocy borówek można będzie redukować powstawanie tkanki tłuszczowej.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA