Badania nad białkami zawartymi w piwie
Strona główna » Informator » Świat » Badania nad białkami zawartymi w piwie

Badania nad białkami zawartymi w piwie

INFORMATOR. Świat

PMW

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 04-10-2010

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Wyniki najobszerniejszych jak dotąd badań dotyczących "proteomu" piwa publikuje "Journal of Proteome Research".

Piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż (na przykład jęczmienia, pszenicy, kukurydzy czy ryżu) i poddany fermentacji alkoholowej. Pier Giorgio Righetti i jego koledzy z Mediolanu zainspirowali się popularnym belgijskim komiksem opisującym 150 lat dziejów rodziny piwowarów - "Les Maitres de l'Orge", którego autorami są Francis Valles i Jean Van Hamme. Komiks został wydany także po polsku pod tytułem "Władcy chmielu".

Choć jako napój piwo ustępuje pod względem popularności tylko wodzie i herbacie, dotąd niewiele było badań, które wyjaśniłyby, jakie białka są w nim zawarte. Tymczasem to właśnie białkom piwo zawdzięcza choćby teksturę i stabilność piany.

Dotąd znano tylko 12 białek występujących w piwie, z czego siedem występowało w jęczmieniu, a dwa w drożdżach. Teraz naukowcom udało się zidentyfikować 20 białek jęczmienia, 40 białek typowych dla drożdży oraz dwa typowe dla kukurydzy.

Zdaniem autorów ich prace dadzą piwowarom nowe możliwości kształtowania smaku i aromatu piwa, najstarszego i najpopularniejszego napoju alkoholowego na świecie.

PMW, 04-10-2010, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe