Fot. zdrowemiasto.pl
Wyniki najobszerniejszych jak dotąd badań dotyczących "proteomu" piwa publikuje "Journal of Proteome Research".
Piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż (na przykład jęczmienia, pszenicy, kukurydzy czy ryżu) i poddany fermentacji alkoholowej. Pier Giorgio Righetti i jego koledzy z Mediolanu zainspirowali się popularnym belgijskim komiksem opisującym 150 lat dziejów rodziny piwowarów - "Les Maitres de l'Orge", którego autorami są Francis Valles i Jean Van Hamme. Komiks został wydany także po polsku pod tytułem "Władcy chmielu".
Choć jako napój piwo ustępuje pod względem popularności tylko wodzie i herbacie, dotąd niewiele było badań, które wyjaśniłyby, jakie białka są w nim zawarte. Tymczasem to właśnie białkom piwo zawdzięcza choćby teksturę i stabilność piany.
Dotąd znano tylko 12 białek występujących w piwie, z czego siedem występowało w jęczmieniu, a dwa w drożdżach. Teraz naukowcom udało się zidentyfikować 20 białek jęczmienia, 40 białek typowych dla drożdży oraz dwa typowe dla kukurydzy.
Zdaniem autorów ich prace dadzą piwowarom nowe możliwości kształtowania smaku i aromatu piwa, najstarszego i najpopularniejszego napoju alkoholowego na świecie.
Piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż (na przykład jęczmienia, pszenicy, kukurydzy czy ryżu) i poddany fermentacji alkoholowej. Pier Giorgio Righetti i jego koledzy z Mediolanu zainspirowali się popularnym belgijskim komiksem opisującym 150 lat dziejów rodziny piwowarów - "Les Maitres de l'Orge", którego autorami są Francis Valles i Jean Van Hamme. Komiks został wydany także po polsku pod tytułem "Władcy chmielu".
Choć jako napój piwo ustępuje pod względem popularności tylko wodzie i herbacie, dotąd niewiele było badań, które wyjaśniłyby, jakie białka są w nim zawarte. Tymczasem to właśnie białkom piwo zawdzięcza choćby teksturę i stabilność piany.
Dotąd znano tylko 12 białek występujących w piwie, z czego siedem występowało w jęczmieniu, a dwa w drożdżach. Teraz naukowcom udało się zidentyfikować 20 białek jęczmienia, 40 białek typowych dla drożdży oraz dwa typowe dla kukurydzy.
Zdaniem autorów ich prace dadzą piwowarom nowe możliwości kształtowania smaku i aromatu piwa, najstarszego i najpopularniejszego napoju alkoholowego na świecie.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA