Atakuje nowy szczep salmonelli oporny na antybiotyki
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Na całym świecie rozprzestrzenia się nowy szczep salmonelli oporny na antybiotyk ciprofloxacin (cipro), często stosowany w leczeniu infekcji wywołanych tą bakterią - alarmują francuscy specjaliści na łamach "Journal of Infectious Diseases".
Francois-Xavier Weill i Simon Le Hello z Instytutu Pasteura w Paryżu twierdzą, że od 2002 do 2008 r. wykryto 489 przypadków zakażenia nową superbakterią o nazwie S. Kentucky we Francji, Danii, Anglii i Walii. Są też doniesienia, że wykryto ją w USA i Kanadzie, a także w Afryce.
Liczba zakażeń rośnie w coraz szybszym tempie. O ile w 2002 r. zanotowano jedynie trzy przypadki infekcji tym szczepem salmonelli, to w 2008 r. (najnowsze dostępne dane) w ciągu roku przybyło 178 nowych zakażeń.
Pierwsze infekcje wykryto w 2002 r. w Egipcie, ale francuscy badacze podejrzewają, że pojawiły się one tam już w latach 90. XX w. W 2005 r. S. Kentucky wykryto w innych regionach Afryki i na Środkowym Wschodzie.
Nie jest to jednak jedyna nowego typu groźna odmiana salmonelli. Centrum Kontroli Chorób (CDC) informuje, że w USA zarejestrowano 77 przypadków zakażenia szczepem o nazwie Heidelberg, również opornych na antybiotyki (jedna zakażona osoba zmarła).
W USA co roku dochodzi do 1,7 mln infekcji wywołanych salmonellą. Rzadziej zdarzają się one w Europie. W 27 krajach Unii Europejskiej w latach 1999-2008 zarejestrowano 1,6 mln zakażeń tą bakterią.
Dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń w rozmowie z PAP powiedział, że nie jest zaskoczony tym, że pojawiają się szczepy salmonelli oporne na antybiotyki. "Należą one do bakterii tzw. gram-ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae, a te mikroby coraz częściej wykazują oporność na antybiotyk cipro.
Dodał, że oporność na ten antybiotyk coraz częściej wykazują także należące do bakterii gram-ujemnych pałeczki okrężnicy E. coli (jedna z odmian tej bakterii wywołała niedawno epidemię groźnych zakażeń powodujących tzw. zespół hemolityczno-mocznicowy - PAP).
Salmonelle mają kształt pałeczek, wyposażone są w rzęski i rezydują w komórkach zarażonego organizmu, wywołując zatrucia pokarmowe. Najczęściej dochodzi do nich po spożyciu zainfekowanej żywności, głównie surowych jaj (majonezów, kremów i lodów) oraz przetworów mięsnych, galaretki, pasztetów lub pierogów.
Do zakażeń szczególnie często dochodzi w lecie, gdy jest ciepło i wilgotno, gdyż pałeczki salmonelli mogą wtedy przebywać poza żywym organizmem nawet kilka miesięcy.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się zwykle po 18-24 godzinach. Są to najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe w postaci bólów brzucha, gorączki, biegunki, a nawet nudności i wymiotów. U większości osób nie powoduje ona poważniejszych skutków, ale u ludzi starszych lub z osłabioną odpornością mogą mieć groźny przebieg, powodując nawet zgon.
Źródłem infekcji może być żywność zanieczyszczona odchodami zakażonych zwierząt, szczególnie drobiu, lub pochodzące od nich produkty żywnościowe, takie jak: jaja, mięso i mleko.
"Journal of Infectious Diseases" informuje, że salmonellę Kentucky wykryto w kurczakach i indykach sprowadzonych z Etiopii, Nigerii i Maroka. Ich oporność na cipro wynika z tego, że należy on do fluorochinolonów, grupy antybiotyków często stosowanych w hodowli drobiu.
Zakażenia salmonellą mogą powodować także ludzie, którzy wcześniej się zatruli. Trzeba pamiętać, że po przebyciu choroby pałeczki salmonelli są wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy i to bez jakichkolwiek objawów chorobowych.
Przed infekcją chroni głównie przestrzeganie podstawowych zasad higieny, szczególnie mycie rąk, oraz właściwe przechowywanie i przygotowywanie żywności.
W lodówce powinna być ona trzymana w osobnych pojemnikach, a po odmrożeniu nie powinna być ponownie zamrażana. Mięso nie może być niedogotowane lub niedopieczone. Nie wystarczy też parzenie jaj, gdyż niszczy ono jedynie bakterie znajdujące się na skorupce.
Francois-Xavier Weill i Simon Le Hello z Instytutu Pasteura w Paryżu twierdzą, że od 2002 do 2008 r. wykryto 489 przypadków zakażenia nową superbakterią o nazwie S. Kentucky we Francji, Danii, Anglii i Walii. Są też doniesienia, że wykryto ją w USA i Kanadzie, a także w Afryce.
Liczba zakażeń rośnie w coraz szybszym tempie. O ile w 2002 r. zanotowano jedynie trzy przypadki infekcji tym szczepem salmonelli, to w 2008 r. (najnowsze dostępne dane) w ciągu roku przybyło 178 nowych zakażeń.
Pierwsze infekcje wykryto w 2002 r. w Egipcie, ale francuscy badacze podejrzewają, że pojawiły się one tam już w latach 90. XX w. W 2005 r. S. Kentucky wykryto w innych regionach Afryki i na Środkowym Wschodzie.
Nie jest to jednak jedyna nowego typu groźna odmiana salmonelli. Centrum Kontroli Chorób (CDC) informuje, że w USA zarejestrowano 77 przypadków zakażenia szczepem o nazwie Heidelberg, również opornych na antybiotyki (jedna zakażona osoba zmarła).
W USA co roku dochodzi do 1,7 mln infekcji wywołanych salmonellą. Rzadziej zdarzają się one w Europie. W 27 krajach Unii Europejskiej w latach 1999-2008 zarejestrowano 1,6 mln zakażeń tą bakterią.
Dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń w rozmowie z PAP powiedział, że nie jest zaskoczony tym, że pojawiają się szczepy salmonelli oporne na antybiotyki. "Należą one do bakterii tzw. gram-ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae, a te mikroby coraz częściej wykazują oporność na antybiotyk cipro.
Dodał, że oporność na ten antybiotyk coraz częściej wykazują także należące do bakterii gram-ujemnych pałeczki okrężnicy E. coli (jedna z odmian tej bakterii wywołała niedawno epidemię groźnych zakażeń powodujących tzw. zespół hemolityczno-mocznicowy - PAP).
Salmonelle mają kształt pałeczek, wyposażone są w rzęski i rezydują w komórkach zarażonego organizmu, wywołując zatrucia pokarmowe. Najczęściej dochodzi do nich po spożyciu zainfekowanej żywności, głównie surowych jaj (majonezów, kremów i lodów) oraz przetworów mięsnych, galaretki, pasztetów lub pierogów.
Do zakażeń szczególnie często dochodzi w lecie, gdy jest ciepło i wilgotno, gdyż pałeczki salmonelli mogą wtedy przebywać poza żywym organizmem nawet kilka miesięcy.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się zwykle po 18-24 godzinach. Są to najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe w postaci bólów brzucha, gorączki, biegunki, a nawet nudności i wymiotów. U większości osób nie powoduje ona poważniejszych skutków, ale u ludzi starszych lub z osłabioną odpornością mogą mieć groźny przebieg, powodując nawet zgon.
Źródłem infekcji może być żywność zanieczyszczona odchodami zakażonych zwierząt, szczególnie drobiu, lub pochodzące od nich produkty żywnościowe, takie jak: jaja, mięso i mleko.
"Journal of Infectious Diseases" informuje, że salmonellę Kentucky wykryto w kurczakach i indykach sprowadzonych z Etiopii, Nigerii i Maroka. Ich oporność na cipro wynika z tego, że należy on do fluorochinolonów, grupy antybiotyków często stosowanych w hodowli drobiu.
Zakażenia salmonellą mogą powodować także ludzie, którzy wcześniej się zatruli. Trzeba pamiętać, że po przebyciu choroby pałeczki salmonelli są wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy i to bez jakichkolwiek objawów chorobowych.
Przed infekcją chroni głównie przestrzeganie podstawowych zasad higieny, szczególnie mycie rąk, oraz właściwe przechowywanie i przygotowywanie żywności.
W lodówce powinna być ona trzymana w osobnych pojemnikach, a po odmrożeniu nie powinna być ponownie zamrażana. Mięso nie może być niedogotowane lub niedopieczone. Nie wystarczy też parzenie jaj, gdyż niszczy ono jedynie bakterie znajdujące się na skorupce.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA