Alfa karoten dobrym środkiem prewencyjnej medycyny
INFORMATOR. Świat
Fot. zdrowemiasto.pl
Mało znany związek zwany alfa karotenem, występujący w warzywach koloru pomarańczowego i ciemnozielonego może zapobiegać chorobom serca i nowotworowym - twierdzą naukowcy.
Wysoki poziom alfa karotenu w surowicy krwi, według naukowców z uniwersytetu stanowego Kalifornii, zmniejsza ryzyko śmierci o ponad 33 proc. w okresie 14 lat. Wyniki ich badań omawia publikacja "Archives on Internal Medicine" oraz "Foodconsumer".
Alfa karoten należy do grupy przeciwutleniaczy (antytoksykantów) podobnych w działaniu do lepiej znanego beta karotenu i występuje w tych samych lub podobnych jarzynach, zwłaszcza marchewce, słodkich ziemniakach, brokułach i szpinaku.
Obecny jest też m. in. w dyni, soku z marchwi, gotowanej marchewce, mandarynkach, pomidorach i zielonym groszku.
Przeciwutleniacze to m. in. naturalne substancje roślinne wspierające naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.
Beta karoten uchodzi za bardziej skuteczny od alfa karotenu środek powstrzymujący wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze. Zapobiega też chorobom sercowo-naczyniowym.
"Badania potwierdzają, iż zwiększone spożycie owoców i jarzyn zapobiega ryzyku przedwczesnej śmierci" - uważają naukowcy.
Wysoki poziom alfa karotenu w surowicy krwi, według naukowców z uniwersytetu stanowego Kalifornii, zmniejsza ryzyko śmierci o ponad 33 proc. w okresie 14 lat. Wyniki ich badań omawia publikacja "Archives on Internal Medicine" oraz "Foodconsumer".
Alfa karoten należy do grupy przeciwutleniaczy (antytoksykantów) podobnych w działaniu do lepiej znanego beta karotenu i występuje w tych samych lub podobnych jarzynach, zwłaszcza marchewce, słodkich ziemniakach, brokułach i szpinaku.
Obecny jest też m. in. w dyni, soku z marchwi, gotowanej marchewce, mandarynkach, pomidorach i zielonym groszku.
Przeciwutleniacze to m. in. naturalne substancje roślinne wspierające naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.
Beta karoten uchodzi za bardziej skuteczny od alfa karotenu środek powstrzymujący wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze. Zapobiega też chorobom sercowo-naczyniowym.
"Badania potwierdzają, iż zwiększone spożycie owoców i jarzyn zapobiega ryzyku przedwczesnej śmierci" - uważają naukowcy.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA