Akrylamid w produktach żywnościowych nie musi powodować raka
Strona główna » Informator » Świat » Akrylamid w produktach żywnościowych nie musi powo…

Akrylamid w produktach żywnościowych nie musi powodować raka

Z ARCHIWUM BRITISH MEDICAL JOURNAL WYDANIE POLSKIE

BMJ News

zdrowemiasto.plzdrowemiasto.pl | dodane 29-01-2009

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Badanie skutków spożywania akrylamidu, uznawanego za wysoce rakotwórczy czynnik w produktach żywnościowych, takich jak frytki, chrupki i chleb, wykazało, że ten związek chemiczny wcale nie zwiększa ryzyka wystąpienia raka jelita grubego, pęcherza moczowego lub nerki (British Journal of Cancer 2003;88:84-9).

W roku 1994 Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała akrylamid za prawdopodobny czynnik rakotwórczy u człowieka na podstawie doświadczeń u zwierząt. W kwietniu 2002 roku w Szwecji ogłoszono wyniki badania, z których wynika, że wyraźnie zwiększoną zawartość akrylamidu notuje się w codziennie spożywanych produktach, takich jak herbatniki lub kasze.

W nowym populacyjnym badaniu kliniczno-kontrolnym, które także przeprowadzono w Szwecji, porównano dietę 987 pacjentów cierpiących na nowotwory (591 przypadków raka jelita grubego, 263 raka pęcherza moczowego i 133 raka nerki) z dietą 538 osób zdrowych. Autorzy badania nie zauważyli wzrostu ryzyka, ani nawet stałego trendu w występowaniu tych nowotworów u osób spożywających duże ilości 14 różnych produktów żywnościowych o wysokiej (300-1200 µg/kg) lub średniej (30-299 µg/kg) zawartości akrylamidu.

/BMJ News, Nr 05/2003, British Medical Journal Wydanie Polskie/

BMJ News, 29-01-2009, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe