Akrylamid w produktach żywnościowych nie musi powodować raka
Z ARCHIWUM BRITISH MEDICAL JOURNAL WYDANIE POLSKIE
Fot. zdrowemiasto.pl
Badanie skutków spożywania akrylamidu, uznawanego za wysoce rakotwórczy czynnik w produktach żywnościowych, takich jak frytki, chrupki i chleb, wykazało, że ten związek chemiczny wcale nie zwiększa ryzyka wystąpienia raka jelita grubego, pęcherza moczowego lub nerki (British Journal of Cancer 2003;88:84-9).
W roku 1994 Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała akrylamid za prawdopodobny czynnik rakotwórczy u człowieka na podstawie doświadczeń u zwierząt. W kwietniu 2002 roku w Szwecji ogłoszono wyniki badania, z których wynika, że wyraźnie zwiększoną zawartość akrylamidu notuje się w codziennie spożywanych produktach, takich jak herbatniki lub kasze.
W nowym populacyjnym badaniu kliniczno-kontrolnym, które także przeprowadzono w Szwecji, porównano dietę 987 pacjentów cierpiących na nowotwory (591 przypadków raka jelita grubego, 263 raka pęcherza moczowego i 133 raka nerki) z dietą 538 osób zdrowych. Autorzy badania nie zauważyli wzrostu ryzyka, ani nawet stałego trendu w występowaniu tych nowotworów u osób spożywających duże ilości 14 różnych produktów żywnościowych o wysokiej (300-1200 µg/kg) lub średniej (30-299 µg/kg) zawartości akrylamidu.
/BMJ News, Nr 05/2003, British Medical Journal Wydanie Polskie/
W roku 1994 Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała akrylamid za prawdopodobny czynnik rakotwórczy u człowieka na podstawie doświadczeń u zwierząt. W kwietniu 2002 roku w Szwecji ogłoszono wyniki badania, z których wynika, że wyraźnie zwiększoną zawartość akrylamidu notuje się w codziennie spożywanych produktach, takich jak herbatniki lub kasze.
W nowym populacyjnym badaniu kliniczno-kontrolnym, które także przeprowadzono w Szwecji, porównano dietę 987 pacjentów cierpiących na nowotwory (591 przypadków raka jelita grubego, 263 raka pęcherza moczowego i 133 raka nerki) z dietą 538 osób zdrowych. Autorzy badania nie zauważyli wzrostu ryzyka, ani nawet stałego trendu w występowaniu tych nowotworów u osób spożywających duże ilości 14 różnych produktów żywnościowych o wysokiej (300-1200 µg/kg) lub średniej (30-299 µg/kg) zawartości akrylamidu.
/BMJ News, Nr 05/2003, British Medical Journal Wydanie Polskie/
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Niemcy. Multigenowy test raka piersi refundowany przez kasy chorych
- PE. Pisemne oświadczenie w sprawie zwalczania raka piersi w Unii Europejskiej
- Pod względem liczby popełnianych błędów odwodnieni kierowcy nie ustępują nietrzeźwym!
- Im niżej, tym lepiej - najnowsze wyniki badań wskazują, że ryzyko zawałów serca i udarów mózgu jest tym niższe, im niższy jest poziom cholesterolu LDL
- Zdrowa dieta bez mięsa
- Alkaptonuria - rzadka choroba czarnych kości. Nieznane wyniszczające schorzenie, pacjenci bez rozpoznania
- Brytyjczycy wolą bezpieczne metody leczenia
- Strefy wolne od dymu tytoniowego sprzyjają zdrowiu dzieci
- Choroby, które zabijają ponad 2 miliony ludzi rocznie
- Poprawa kondycji fizycznej może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia kobiet z rakiem piersi
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA