O diecie - niedocenianej metodzie leczenia nadciśnienia tętniczego
INFORMATOR. Spotkania
Fot. zdrowemiasto.pl
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW zaprasza na wykład dr inż. Danuty Gajewskiej „Dieta – niedoceniana metoda leczenia nadciśnienia tętniczego”. Spotkanie odbędzie się 16 czerwca.
W Polsce na nadciśnienie tętnicze cierpi blisko 8 mln osób. „W leczeniu nadciśnienia tętniczego, oprócz zażywania leków, warto zastosować terapię niefarmakologiczną – przede wszystkim właściwą dietę. Jest to bezpieczna, choć niedoceniana metoda leczenia tego schorzenia. Zaleca się ją osobom z nadciśnieniem łagodnym i niepowikłanym. U chorych z nadciśnieniem bardziej zaawansowanym warto ją stosować jako metodę wspomagającą leczenie farmakologiczne” – mówi dr inż. Danuta Gajewska z Katedry Dietetyki SGGW.
Jak zauważa dr inż. Gajewska, powszechnie wiadomo, że modyfikacje dietetyczne zalecane przy nadciśnieniu tętniczym, polegają głównie na ograniczeniu spożycia sodu (soli) i zwiększeniu spożycia potasu. „Tymczasem, doniesienia naukowe z ostatnich kilku lat wskazują również na korzystną rolę wapnia i magnezu. W diecie hipotensyjnej warto ograniczać spożycie tłuszczu, zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych, ale trzeba także zadbać o odpowiedni poziom kwasów nienasyconych oraz błonnika pokarmowego” - dodaje.
Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.15 w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159 C, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II.
Więcej informacji na stronie http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/
W Polsce na nadciśnienie tętnicze cierpi blisko 8 mln osób. „W leczeniu nadciśnienia tętniczego, oprócz zażywania leków, warto zastosować terapię niefarmakologiczną – przede wszystkim właściwą dietę. Jest to bezpieczna, choć niedoceniana metoda leczenia tego schorzenia. Zaleca się ją osobom z nadciśnieniem łagodnym i niepowikłanym. U chorych z nadciśnieniem bardziej zaawansowanym warto ją stosować jako metodę wspomagającą leczenie farmakologiczne” – mówi dr inż. Danuta Gajewska z Katedry Dietetyki SGGW.
Jak zauważa dr inż. Gajewska, powszechnie wiadomo, że modyfikacje dietetyczne zalecane przy nadciśnieniu tętniczym, polegają głównie na ograniczeniu spożycia sodu (soli) i zwiększeniu spożycia potasu. „Tymczasem, doniesienia naukowe z ostatnich kilku lat wskazują również na korzystną rolę wapnia i magnezu. W diecie hipotensyjnej warto ograniczać spożycie tłuszczu, zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych, ale trzeba także zadbać o odpowiedni poziom kwasów nienasyconych oraz błonnika pokarmowego” - dodaje.
Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.15 w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159 C, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II.
Więcej informacji na stronie http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Konferencja „Opieka Wytchnieniowa w Wyspecjalizowanej Pediatrycznej Opiece Paliatywnej”
- XII Międzynarodowa Konferencja „Kompleksowa terapia dyskrazji plazmocytowych w 2024 roku”
- Arytmie na Kongresie Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego 2023
- Łódź. Spotkanie poświęcone tematyce badań klinicznych w onkologii
- III Forum Serce Pacjenta PTK rusza 8 września 2021
- e-POLSTIM 2021: Elektrofizjologia i elektroterapia XXII wieku
- PET-CT w chłoniaku Hodgkina pomaga badać dokładniej i leczyć skuteczniej
- Konferencja "COVID-19 u chorych z wrodzonymi wadami serca"
- Amyloidoza. Zapraszamy na ogólnopolskie webinarium ekspertów medycyny
- Zapraszamy na VIII Charytatywe Spotkanie Górskie w Dolinie Roztoki
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA