Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w znakowaniu żywności
INFORMATOR. Rozmaitości
Fot. zdrowemiasto.pl
Na etykietach produktów spożywczych oraz w ich reklamach coraz częściej można znaleźć informacje na temat ich właściwości żywieniowych lub/i zdrowotnych. Zamieszczenie tego typu oświadczeń jest regulowane przepisami prawnymi, zawartymi w rozporządzeniu (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r.
Na mocy tego rozporządzenia wyróżnia się dwa typy oświadczeń:
a). oświadczenia żywieniowe – dotyczące składu produktu,
b). oświadczenia zdrowotne – dotyczące funkcji fizjologicznych i wpływu na stan zdrowia człowieka.
Oświadczenie żywieniowe to słowna deklaracja obecności lub poziomu zawartości danego składnika odżywczego w produkcie. Deklaracja ta sugeruje, że dzięki temu składnikowi produkt wykazuje szczególne walory odżywcze lub dietetyczne. Jako przykład takiego oświadczenia można wymienić:
Oświadczenia zdrowotne zaś wskazują na związek pomiędzy zawartością danego składnika odżywczego w produkcie, a wpływem tego produktu na zdrowie człowieka. W ramach tego typu oświadczeń wyróżniamy dwa typy:
Oświadczenia zdrowotne podlegają ocenie naukowej, przeprowadzanej przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Oświadczenia zdrowotne są poprawne pod warunkiem umieszczenia następujących informacji na etykiecie, w prezentacji czy reklamie:
Oświadczenia zdrowotne nie są poprawne jeśli:
Każde oświadczenie żywieniowe i zdrowotne powinno być potwierdzone naukowo poprzez uwzględnienie ogółu dostępnych danych naukowych, a także przez ocenę mocy naukowej dowodów. Oświadczenia powinny być zgodne z ogólnie przyjętymi zasadami zdrowotnymi i żywieniowymi. Ponieważ żywność opatrzona oświadczeniami może wydawać się konsumentom bardziej odpowiednia dla ich zdrowia, obowiązkowe jest podawanie jej wartości odżywczej na etykiecie produktu, aby mieli oni możliwość oceny jej faktycznej jakości żywieniowej.
Na podstawie materiałów szkoleniowych autorstwa dr Katarzyny Stoś, prof. IŻŻ oraz dr Anny Wojtasik
Na mocy tego rozporządzenia wyróżnia się dwa typy oświadczeń:
a). oświadczenia żywieniowe – dotyczące składu produktu,
b). oświadczenia zdrowotne – dotyczące funkcji fizjologicznych i wpływu na stan zdrowia człowieka.
Oświadczenie żywieniowe to słowna deklaracja obecności lub poziomu zawartości danego składnika odżywczego w produkcie. Deklaracja ta sugeruje, że dzięki temu składnikowi produkt wykazuje szczególne walory odżywcze lub dietetyczne. Jako przykład takiego oświadczenia można wymienić:
- niska zawartość energetyczna (mniej niż 40 kcal/100 g lub 20 kcal/100 ml),
- wysoka zawartość błonnika (przynajmniej 6 g/100 g),
- bez dodatku cukrów (nie użyto cukrów prostych, dwucukrów i innych substancji słodzących).
Oświadczenia zdrowotne zaś wskazują na związek pomiędzy zawartością danego składnika odżywczego w produkcie, a wpływem tego produktu na zdrowie człowieka. W ramach tego typu oświadczeń wyróżniamy dwa typy:
- I grupa – oświadczenia zdrowotne inne niż dotyczące zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci np.
- II grupa – oświadczenia zdrowotne dotyczące zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci np.
Oświadczenia zdrowotne podlegają ocenie naukowej, przeprowadzanej przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Oświadczenia zdrowotne są poprawne pod warunkiem umieszczenia następujących informacji na etykiecie, w prezentacji czy reklamie:
- stwierdzenie wskazujące na znaczenie zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia,
- ilość środka spożywczego i poziom jego spożycia niezbędny do uzyskania korzystnego działania, o którym mówi dane oświadczenie,
- w razie potrzeby – stwierdzenie skierowane do osób, które powinny unikać danego środka spożywczego,
- ostrzeżenie w przypadku produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, jeśli są spożywane w nadmiarze.
Oświadczenia zdrowotne nie są poprawne jeśli:
- sugerują, że brak spożycia danej żywności mogłaby mieć wpływ na zdrowie,
- odwołują się do szybkości lub wielkości obniżenia masy ciała,
- odwołują się do zaleceń poszczególnych lekarzy lub specjalistów w zakresie zdrowia i innych stowarzyszeń nie wymienionych w art. 11 (rozporządzenie KE 1924/2006).
- „Czarna herbata (Camellia sinensis) – pomaga w koncentracji uwagi.”
- „Woda mineralna XYZ – regularne spożywanie wody mineralnej XYZ powoduje obniżenie cukru we krwi.
Każde oświadczenie żywieniowe i zdrowotne powinno być potwierdzone naukowo poprzez uwzględnienie ogółu dostępnych danych naukowych, a także przez ocenę mocy naukowej dowodów. Oświadczenia powinny być zgodne z ogólnie przyjętymi zasadami zdrowotnymi i żywieniowymi. Ponieważ żywność opatrzona oświadczeniami może wydawać się konsumentom bardziej odpowiednia dla ich zdrowia, obowiązkowe jest podawanie jej wartości odżywczej na etykiecie produktu, aby mieli oni możliwość oceny jej faktycznej jakości żywieniowej.
Na podstawie materiałów szkoleniowych autorstwa dr Katarzyny Stoś, prof. IŻŻ oraz dr Anny Wojtasik
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- 32. Finał WOŚP. 10 książek dla zwycięzcy licytacji
- Czy w gazetkach promocyjnych rzeczywiście natkniemy się na prawdziwe promocje?
- Centrum czy obrzeża - gdzie lepiej kupić mieszkanie?
- Poszukiwanie pracy: idealne CV i list motywacyjny
- Wcześniejsza spłata kredytu - czy spłata długu poza terminem się opłaca?
- Ubezpieczenie telefonu od A do Z
- Ubezpieczenie samochodu po utracie prawa jazdy – czy to możliwe?
- Pakiet medyczny - prezent z głową!
- Uczenie się nowego języka zmienia rozwój mózgu
- Czy Facebook sprawia, że jesteś nieszczęśliwy? Wirus FB
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA