Zasady dobrego żywienia. Zdrowe odżywianie a słodycze
Strona główna » Informator » Rozmaitości » Zasady dobrego żywienia. Zdrowe odżywianie a słody…

Zasady dobrego żywienia. Zdrowe odżywianie a słodycze

INFORMATOR. Rozmaitości

Aleksandra Kubacka, Katarzyna Okręglicka / On Board

zdrowemiasto.pl | dodane 13-05-2008

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Ciasta, ciasteczka, herbatniki
Należą do produktów wysokoenergetycznych. Dostarczają dużych ilości cukru, a także tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego lub utwardzonego tłuszczu roślinnego. Tłuszcze te są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans, które w sposób szkodliwy wpływają na organizm poprzez zwiększanie ryzyka miażdżycy i chorób układu krążenia.
Ciasta, ze względu na użyte do produkcji surowce (jaja, mleko) odznaczają się dość wysoką zawartością białka. Najwyższą wartością odżywczą charakteryzuje się sernik, gdyż ser użyty do jego wypieku jest źródłem wapnia.

Cukierki, żelki, lizaki, landrynki
Są to produkty dostarczające dużych ilości energii, nie wnosząc praktycznie żadnych, wartościowych składników odżywczych. W swym składzie zawierają głównie sacharozę oraz duże ilości substancji dodatkowych nadających im smak, barwę i aromat. Bezwartościowe zatem są cukierki, lizaki, żelki, misie i landrynki zawierające wiele substancji dodatkowych nadających im smak i aromat. Nie dostarczają one - oprócz energii - żadnych składników odżywczych.

  Lody Czekolada baton Herbatniki Cukierki
w 100 g. w 100 g. w 100 g. w 100 g. w 100 g.
Energia 160 kcal 553 kcal 454 kcal 439 kcal 393 kcal
Białko 3.2 g 9.8 g 3.6 g 8.2 g 0,3
Tłuszcze 8.5 g 32.8 g 18.2 g 11 g 0.5
Węglowodany 17.6 g 54.7 g 68.9 g 76.8 g 98.2 g
Kw. tł. nasycone 5.08 g 20.48 g 11.7 g 1.41 g 0.28
Kw. tł. jednonienasycone 2.71 g 9.52 g 5.87 g 5.93 g 0.16
Kw. tł. wielonienasycone 0.23 g 1.18 g 0.59 g 1.87 g 0.02
Cholesterol 34 mg 29 mg 8 mg 42 mg 7 mg
Woda 70 g 0.4 g 6.6 g 3 g 1.7 g
Wapń 125 mg 294 mg 95 mg 35 mg 23 mg
Sód 47 mg 95 mg 186 mg 297 mg 30 mg
Tabela 1. Zawartość wybranych składników pokarmowych na podstawie ”Tabela składu i wartości odżywczej żywności” Kunachowicz H. i wsp.; PZWL

Aleksandra Kubacka, Katarzyna Okręglicka / On Board, 13-05-2008, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

Warto wiedzieć

Żywienie dzieci w szkołach i przedszkolach cz.1z2
To, że dzieci najchętniej jedzą słodycze, wiemy nie od dziś. Jednak jak sprawić, aby jadły zdrowo? Jak wyglądają nawyki żywieniowe dzieci w dzisiejszych szkołach i przedszkolach? O tym w rozmowie Pawła Brugera ze specjalistką ds. żywienia.
 
 
 
Żywienie dzieci w szkołach i przedszkolach cz.2z2
O tym co nasze dziecko lubi jeść decyduje również nasze zachowanie: jeśli uczymy nasze pociechy jeść zdrowe i różne pokarmy to takie nawyki będą one miały również w szkole i przedszkolu. Jeśli zaś w domu nasze dziecko widzi, że rodzice jedzą wyłącznie pizzę to i w przedszkolu będą problemy z odżywianiem. O tym jak wyglądają nawyki żywieniowe dzieci w przedszkolach rozmawia Paweł Bruger ze specjalistką z sieci stołecznych przedszkoli.
 
 
Zapraszamy do wysłuchania audycji.
 
REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe