Zasady dobrego żywienia. Zdrowe odżywianie a słodycze
Strona główna » Informator » Rozmaitości » Zasady dobrego żywienia. Zdrowe odżywianie a słody…

Zasady dobrego żywienia. Zdrowe odżywianie a słodycze

INFORMATOR. Rozmaitości

Aleksandra Kubacka, Katarzyna Okręglicka / On Board

zdrowemiasto.pl | dodane 13-05-2008

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Mleko i produkty mleczne stałym elementem codziennej diety
Mleko i przetwory mleczne są nie tylko głównym źródłem wapnia w diecie, ale dostarczają również białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witaminy z grupy B, a także A i D. Produkty te są również źródłem składników mineralnych – magnezu, potasu, cynku.

Mleko i produkty mleczne należą do artykułów żywnościowych o bardzo bogatych walorach odżywczych, ze względu na różnorodność występujących w nich składników odżywczych. Produkty te są niezbędne i niezastąpione w naszej diecie. Przede wszystkim dostarczają łatwostrawne białko o wysokiej wartości odżywczej, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne (głównie wapń), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminy z grupy B.

Wapń pochodzący z mleka i produktów mlecznych jest dobrze przyswajalny dzięki zawartości w nim cukru laktozy, niektórych aminokwasów i odpowiedniego stosunku wapnia do fosforu. Niedobór wapnia może doprowadzić do rozmiękczenia i zrzeszotnienia kości, co sprzyja ich łamliwości (osteoporozie). Ze względu na zawartość składników mineralnych (wapń, potas, magnez, sód) mleko posiada właściwości odkwaszające, podobnie jak warzywa i owoce. Produkty mleczne i mleko niestety nie są dobrym źródłem żelaza i witaminy C.

Dla osób, które nie tolerują mleka, zaleca się całą gamę innych produktów mlecznych, np. serów, napojów mlecznych - kefirów, jogurtów, maślanki, serwatki. Mleczne napoje fermentowane zawierają korzystne kultury bakterii, które stymulują rozwój mikroflory jelitowej, wspomagającej proces trawienia i wzrost przyswajalności składników pożywienia.

Mleko i jego produkty zaleca się spożywać codziennie. Obok produktów zbożowych, warzyw i owoców powinno być podstawą naszego pożywienia. Spożywanie mniej niż pół litra mleka lub innych produktów mlecznych może doprowadzić do niedoboru wapnia w organizmie. Należy pamiętać, że pełna szklanka mleka zawiera aż 300 mg wapnia, co stanowi około 1/3 całkowitego zapotrzebowania na ten pierwiastek w ciągu doby.

Mleko i produkty mleczne są najlepszym składnikiem budulcowym kości i zębów, dlatego też najwięcej produktów z tej grupy powinny spożywać dzieci i młodzież. Od stopnia uwapnienia kości w wieku młodzieńczym zależy ich odporność na złamania w wieku starszym.

Dzieciom zaleca się pić mleko tłuste, gdyż zawiera ono więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. wit. A, D, E, natomiast osobom otyłym, z miażdżycą, zaleca się mleko i produkty mleczne odtłuszczone, np. biały chudy ser. Zawiera on nieco mniej białka, witaminy B2 i wapnia, ale jest jednocześnie mniej kaloryczny i zawiera mniej tłuszczu. Osobom dorosłym zaleca się stosować do smarowania pieczywa miękkie margaryny (w niewielkich ilościach) zamiast masła.

Aleksandra Kubacka, Katarzyna Okręglicka / On Board, 13-05-2008, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

Warto wiedzieć

Żywienie dzieci w szkołach i przedszkolach cz.1z2
To, że dzieci najchętniej jedzą słodycze, wiemy nie od dziś. Jednak jak sprawić, aby jadły zdrowo? Jak wyglądają nawyki żywieniowe dzieci w dzisiejszych szkołach i przedszkolach? O tym w rozmowie Pawła Brugera ze specjalistką ds. żywienia.
 
 
 
Żywienie dzieci w szkołach i przedszkolach cz.2z2
O tym co nasze dziecko lubi jeść decyduje również nasze zachowanie: jeśli uczymy nasze pociechy jeść zdrowe i różne pokarmy to takie nawyki będą one miały również w szkole i przedszkolu. Jeśli zaś w domu nasze dziecko widzi, że rodzice jedzą wyłącznie pizzę to i w przedszkolu będą problemy z odżywianiem. O tym jak wyglądają nawyki żywieniowe dzieci w przedszkolach rozmawia Paweł Bruger ze specjalistką z sieci stołecznych przedszkoli.
 
 
Zapraszamy do wysłuchania audycji.
 
REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe