Zasady dobrego żywienia. Dieta zbilansowana
Strona główna » Informator » Rozmaitości » Zasady dobrego żywienia. Dieta zbilansowana

Zasady dobrego żywienia. Dieta zbilansowana

INFORMATOR. Rozmaitości

Aleksandra Kubacka, Katarzyna Okręglicka / On Board

zdrowemiasto.pl | dodane 13-05-2008
Ważniejsze od liczenia kalorii jest spożywanie odpowiedniej ilości posiłków w ciągu dnia. Wykorzystanie energii i składników odżywczych z całodziennej racji pokarmowej jest najlepsze wtedy, jeśli zostanie ona podzielona na kilka posiłków, a nie dostarczona jednorazowo. Najkorzystniej jest zjadać 4-5 posiłków co ok. 3 godziny. Aby uniknąć odkładania nadmiaru energii w tkance tłuszczowej ważna jest także przerwa nocna, która powinna trwać nie krócej niż 12 godzin i nie dłużej niż 14 godzin.

Do przewodu pokarmowego dostarczane jest pożywienie, które trawione, zaspokaja głód. Po wchłonięciu i „zużyciu” energii z posiłku należy spożyć następny. Wtedy organizm „na bieżąco” wykorzystuje dostawy z zewnątrz, nie musi gromadzić zapasów, a zjadane pokarmy gwarantują właściwą pracę przewodu pokarmowego i całego organizmu. Ustalona liczba posiłków ma na celu także zapobieganie innemu niekorzystnemu zjawisku, jakim jest pojadanie. Mówimy o nim wtedy, gdy między posiłkami sięga się po jedzenie lub napoje. Zwykle są to słodycze, przekąski, słodkie napoje. Ich łączna wartość energetyczna często jest wyższa niż normalnego posiłku. Podjadanie znosi uczucie głodu, daje przyjemne wrażenia smakowe i powoduje wykluczenie z codziennego jadłospisu pełnowartościowych potraw. W modelu prawidłowego żywienia zaleca się trzy posiłki większe i dwa mniejsze. Wartość kaloryczna posiłków w całodziennej racji pokarmowej powinna wynosić: śniadanie 25%, drugie śniadanie do szkoły 10%, obiad 30%, podwieczorek 10%, kolacja 25%.

Regularność spożywania posiłków dobrze służy organizmowi. Obecnie podkreślane jest znaczenie rytmów dobowych, miesięcznych a nawet wieloletnich, do których organizm już po 2 tygodniach po wprowadzeniu łatwo i z korzyścią się przystosowuje. W posiłki mogą być także wkomponowane słodkie przekąski. Zdecydowanie lepiej jest zjeść deser tuż po posiłku niż podjadać między nimi. Dzięki temu sprawimy sobie przyjemność i unikniemy wzrostu masy ciała.

Aleksandra Kubacka, Katarzyna Okręglicka / On Board, 13-05-2008, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe