Zasady dobrego żywienia. Dieta zbilansowana
INFORMATOR. Rozmaitości
Prawidłowe żywienie to dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, czyli energii oraz składników niezbędnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu.
Składniki odżywcze dzielą się ze względu na swoje podstawowe funkcje na 3 grupy:
Zbilansowana dieta powinna uwzględniać produkty spożywcze
z następujących grup:
Ważne jest to, że nie trzeba rezygnować z ulubionych produktów, tylko odpowiednio dobierać je z pozostałymi w diecie. Bazą zawsze powinny być produkty z wyżej wymienionych grup, ale słodycze i przekąski mogą stanowić część zbilansowanej diety. Istotne jest, aby pamiętać o zachowaniu umiaru w spożywaniu produktów, które mogą stanowić przekąskę, nie powinny one być głównym produktem posiłku.
W zrównoważonej diecie należy starać się nie przekraczać dziennej wskazanej ilości kalorii (kcal) i dbać również o to, aby nie przekraczać dziennego GDA ustalonego dla cukrów, tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych i soli.
Pozwalając sobie na niewielkie ilości smacznych przekąsek czy deserów łatwiej wprowadzić i dostosować się do pozostałych zasad zdrowego żywienia. Łącząc zasady zdrowego żywienia i pozwalając sobie na małe przyjemności można osiągnąć znacznie lepszy efekt niż na restrykcyjnych dietach. Ponadto, znacznie korzystniej jest zmienić swoją dietę na stałe, niż okresowo i krótkotrwale wprowadzać reżim dietetyczny.
Składniki odżywcze dzielą się ze względu na swoje podstawowe funkcje na 3 grupy:
- Energetyczne: węglowodany, tłuszcze (w mniejszym stopniu białko);
- Budulcowe: białko, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe;
- Regulujące: witaminy, składniki mineralne.
Zbilansowana dieta powinna uwzględniać produkty spożywcze
z następujących grup:
- produkty zbożowe;
- warzywa i owoce;
- mleko i przetwory mleczne;
- mięso (czerwone, drób, wędliny), ryby i jaja;
- ograniczone ilości cukru, soli i tłuszczu.
Ważne jest to, że nie trzeba rezygnować z ulubionych produktów, tylko odpowiednio dobierać je z pozostałymi w diecie. Bazą zawsze powinny być produkty z wyżej wymienionych grup, ale słodycze i przekąski mogą stanowić część zbilansowanej diety. Istotne jest, aby pamiętać o zachowaniu umiaru w spożywaniu produktów, które mogą stanowić przekąskę, nie powinny one być głównym produktem posiłku.
W zrównoważonej diecie należy starać się nie przekraczać dziennej wskazanej ilości kalorii (kcal) i dbać również o to, aby nie przekraczać dziennego GDA ustalonego dla cukrów, tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych i soli.
Pozwalając sobie na niewielkie ilości smacznych przekąsek czy deserów łatwiej wprowadzić i dostosować się do pozostałych zasad zdrowego żywienia. Łącząc zasady zdrowego żywienia i pozwalając sobie na małe przyjemności można osiągnąć znacznie lepszy efekt niż na restrykcyjnych dietach. Ponadto, znacznie korzystniej jest zmienić swoją dietę na stałe, niż okresowo i krótkotrwale wprowadzać reżim dietetyczny.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- 32. Finał WOŚP. 10 książek dla zwycięzcy licytacji
- Czy w gazetkach promocyjnych rzeczywiście natkniemy się na prawdziwe promocje?
- Centrum czy obrzeża - gdzie lepiej kupić mieszkanie?
- Poszukiwanie pracy: idealne CV i list motywacyjny
- Wcześniejsza spłata kredytu - czy spłata długu poza terminem się opłaca?
- Ubezpieczenie telefonu od A do Z
- Ubezpieczenie samochodu po utracie prawa jazdy – czy to możliwe?
- Pakiet medyczny - prezent z głową!
- Uczenie się nowego języka zmienia rozwój mózgu
- Czy Facebook sprawia, że jesteś nieszczęśliwy? Wirus FB
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA