Informacja dla konsumentów podawana na opakowaniach produktów spożywczych
INFORMATOR. Rozmaitości
Fot. zdrowemiasto.pl
Na wolnym rynku istnieje ogromny wybór produktów żywieniowych – wciąż pojawiają się nowe, a stare podlegają modyfikacjom. Konieczne są zatem obiektywne informacje o danym produkcie, zamieszczone przez producentów na etykiecie, aby pomóc konsumentowi zorientować się w tej różnorodności dóbr.
W świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. producenci mają obowiązek podać na etykiecie rzetelne informacje ogólne i o wartości odżywczej. Do informacji ogólnych należą:
Ponadto, od 2016 roku na etykietach będą się znajdowały informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Szczególnie ważna dla konsumentów jest informacja o wartości energetycznej, gdyż pozwala na racjonalne, zgodne z zasadami prawidłowego żywienia, pokrywanie potrzeb energetycznych człowieka.
W omawianym rozporządzeniu UE określono również referencyjne wartości spożycia dla wartości energetycznej i wybranych składników odżywczych (także witamin i składników mineralnych). Dla osób dorosłych (dieta 2000 kcal) wartości kształtują się jak w tabeli poniżej:
Producenci powinni umieszczać informacje dotyczące wartości odżywczej
w czytelnym formacie (zwykle w formie tabeli, wielkość czcionki min. 1,2 mm),
w ustalonej kolejności z zachowaniem wyraźnej kolorystyki (odpowiedni, wyraźny kontrast tła i napisów).
Prawidłowe żywienie pojmuje się jako dostarczenie odpowiedniej ilości energii
i składników odżywczych, a także odpowiednie rozłożenie posiłków w ciągu oraz właściwy dobór produktów w posiłkach. Oprócz tego istotną sprawą jest utrzymywanie sprawności fizycznej.
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie rekomenduje przestrzeganie następujących reguł przy przygotowywaniu diety:
Na podstawie materiału szkoleniowego autorstwa prof. dr hab. Hanny Kunachowicz
W świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. producenci mają obowiązek podać na etykiecie rzetelne informacje ogólne i o wartości odżywczej. Do informacji ogólnych należą:
- nazwa produktu spożywczego,
- wykaz składników,
- składniki lub substancje pomocnicze użyte w wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie,
- substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji,
- ilość określonych składników użytych w produkcji wyrobu,
- masę netto żywności,
- datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
- wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia,
- nazwę lub firmę i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym.
Ponadto, od 2016 roku na etykietach będą się znajdowały informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Szczególnie ważna dla konsumentów jest informacja o wartości energetycznej, gdyż pozwala na racjonalne, zgodne z zasadami prawidłowego żywienia, pokrywanie potrzeb energetycznych człowieka.
W omawianym rozporządzeniu UE określono również referencyjne wartości spożycia dla wartości energetycznej i wybranych składników odżywczych (także witamin i składników mineralnych). Dla osób dorosłych (dieta 2000 kcal) wartości kształtują się jak w tabeli poniżej:
Wartość energetyczna/ składniki odżywcze | Referencyjne wartości spożycia |
Wartość energetyczna | 8400kJ/2000kcal |
Tłuszcz | 70 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 20 g |
Węglowodany | 260 g |
Cukry | 90 g |
Białko | 50 g |
Sól | 6 g |
Producenci powinni umieszczać informacje dotyczące wartości odżywczej
w czytelnym formacie (zwykle w formie tabeli, wielkość czcionki min. 1,2 mm),
w ustalonej kolejności z zachowaniem wyraźnej kolorystyki (odpowiedni, wyraźny kontrast tła i napisów).
Prawidłowe żywienie pojmuje się jako dostarczenie odpowiedniej ilości energii
i składników odżywczych, a także odpowiednie rozłożenie posiłków w ciągu oraz właściwy dobór produktów w posiłkach. Oprócz tego istotną sprawą jest utrzymywanie sprawności fizycznej.
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie rekomenduje przestrzeganie następujących reguł przy przygotowywaniu diety:
- Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
- Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapomnij o codziennej aktywności fizycznej.
- Produkty zbożowe powinny być dla ciebie głównym źródłem energii (kalorii).
- Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić kefirem, jogurtem, a także częściowo serem.
- Mięso spożywaj z umiarem.
- Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
- Ograniczaj spożycie soli.
- Pij wystarczającą ilość wody.
- Nie pij alkoholu.
Na podstawie materiału szkoleniowego autorstwa prof. dr hab. Hanny Kunachowicz
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- 32. Finał WOŚP. 10 książek dla zwycięzcy licytacji
- Czy w gazetkach promocyjnych rzeczywiście natkniemy się na prawdziwe promocje?
- Centrum czy obrzeża - gdzie lepiej kupić mieszkanie?
- Poszukiwanie pracy: idealne CV i list motywacyjny
- Wcześniejsza spłata kredytu - czy spłata długu poza terminem się opłaca?
- Ubezpieczenie telefonu od A do Z
- Ubezpieczenie samochodu po utracie prawa jazdy – czy to możliwe?
- Pakiet medyczny - prezent z głową!
- Uczenie się nowego języka zmienia rozwój mózgu
- Czy Facebook sprawia, że jesteś nieszczęśliwy? Wirus FB
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA