Ziemniak na polskim stole i na Festiwalu Nauki
INFORMATOR. Kraj

Fot. zdrowemiasto.pl
Ziemniak ma wysoką wartość odżywczą. Jest jedną z niewielu roślin, które zawierają właściwie wszystko, co jest cenne dla naszego zdrowia: tłuszcze w niewielkiej ilości, białko o bardzo dobrym składzie aminokwasowym, skrobię i błonnik pokarmowy, który bardzo dobrze wpływa na perystaltykę jelit - przekonywała dr Barbara Lutomirska podczas Festiwalu Nauki w Jabłonnie.
Dr Lutomirska jest pracownikiem jadwisińskiego oddziału Zakładu Agronomii Ziemniaka Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. Prezentacja "Ziemniak na polskim stole" już od wielu lat jest jedną z atrakcji Festiwalu Nauki w Jabłonnie. Również w tym roku popularnością cieszyły się warsztaty, gdzie najmłodsi wykonywali prace plastyczne z ziemniakiem w roli materiału twórczego, oraz wystawa 32 odmian tej rośliny.
"Z ziemniaka można zrobić wiele. Od ludzików, poprzez cuda kulinarne, do przetworów spożywczych - np. czipsów i frytek. W Polsce mamy aż 92 odmiany ziemniaków. Żeby zasłużyć sobie na miano odrębnej odmiany, ziemniak musi różnić się od sąsiedniego przynajmniej jedną cechą" - tłumaczyła dr Lutomirska.
Jak dodała, cech, które decydują o wartości spożywczej ziemniaka jest około 50, przy czym nie wszystkie są równie istotne. Jednym z najważniejszych parametrów odmiany jest plonowanie i jakość plonu zależna znów od kilkunastu elementów. Ziemniaki różnią się od siebie przeznaczeniem, długością okresu wegetacji i cechami ogólnogospodarczymi.
"Ziemniak może być skrobiowy lub przeznaczony na cele spożywcze - do konsumpcji bezpośredniej lub dla przetwórstwa. Za cechy ważne uważa się smak, konsystencję i barwę miąższu po ugotowaniu oraz ogólny wygląd bulwy" - wyliczała naukowiec.
Podkreśliła, że ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Zawartość tej witaminy jest w ziemniaku stabilna, i nie ma znaczenia okres przechowywania. Badacze zanotowali zaledwie nieznaczne zmniejszenie zawartości cennego składnika w bulwie od dnia zbioru przez cały okres zimowy. Witamina nie wymywa się też w procesie gotowania, zatem zjadając normalne porcje ziemniaków z wody dostarczamy organizmowi przynajmniej połowę dziennej dawki niezbędnej dla zdrowia.
Zachowanie wszystkich substancji odżywczych gwarantuje serwowanie ziemniaków pieczonych. Takie przygotowanie wyklucza wypłukanie cennych elementów.
Zdaniem specjalistki, warto wiedzieć, że czipsy i frytki są niezdrowe głównie wtedy, kiedy nie stosuje się właściwej technologii ich przygotowania. Substancje rakotwórcze, akryloamidy, powstają przy kontakcie skrobi z tłuszczem. Zawartość skrobi w ziemniaku spożywczym nie przekracza 15 procent, ale najwięcej wydziela się wówczas, gdy ziemniak jest krojony. Po przekrojeniu należy go zatem dokładnie zblanszować, co w warunkach domowych oznacza po prostu sparzenie surowych frytek, talarków czy kostek, wymycie drobinek powstających na powierzchni przekrojonych komórek.
Dr Lutomirska jest pracownikiem jadwisińskiego oddziału Zakładu Agronomii Ziemniaka Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. Prezentacja "Ziemniak na polskim stole" już od wielu lat jest jedną z atrakcji Festiwalu Nauki w Jabłonnie. Również w tym roku popularnością cieszyły się warsztaty, gdzie najmłodsi wykonywali prace plastyczne z ziemniakiem w roli materiału twórczego, oraz wystawa 32 odmian tej rośliny.
"Z ziemniaka można zrobić wiele. Od ludzików, poprzez cuda kulinarne, do przetworów spożywczych - np. czipsów i frytek. W Polsce mamy aż 92 odmiany ziemniaków. Żeby zasłużyć sobie na miano odrębnej odmiany, ziemniak musi różnić się od sąsiedniego przynajmniej jedną cechą" - tłumaczyła dr Lutomirska.
Jak dodała, cech, które decydują o wartości spożywczej ziemniaka jest około 50, przy czym nie wszystkie są równie istotne. Jednym z najważniejszych parametrów odmiany jest plonowanie i jakość plonu zależna znów od kilkunastu elementów. Ziemniaki różnią się od siebie przeznaczeniem, długością okresu wegetacji i cechami ogólnogospodarczymi.
"Ziemniak może być skrobiowy lub przeznaczony na cele spożywcze - do konsumpcji bezpośredniej lub dla przetwórstwa. Za cechy ważne uważa się smak, konsystencję i barwę miąższu po ugotowaniu oraz ogólny wygląd bulwy" - wyliczała naukowiec.
Podkreśliła, że ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Zawartość tej witaminy jest w ziemniaku stabilna, i nie ma znaczenia okres przechowywania. Badacze zanotowali zaledwie nieznaczne zmniejszenie zawartości cennego składnika w bulwie od dnia zbioru przez cały okres zimowy. Witamina nie wymywa się też w procesie gotowania, zatem zjadając normalne porcje ziemniaków z wody dostarczamy organizmowi przynajmniej połowę dziennej dawki niezbędnej dla zdrowia.
Zachowanie wszystkich substancji odżywczych gwarantuje serwowanie ziemniaków pieczonych. Takie przygotowanie wyklucza wypłukanie cennych elementów.
Zdaniem specjalistki, warto wiedzieć, że czipsy i frytki są niezdrowe głównie wtedy, kiedy nie stosuje się właściwej technologii ich przygotowania. Substancje rakotwórcze, akryloamidy, powstają przy kontakcie skrobi z tłuszczem. Zawartość skrobi w ziemniaku spożywczym nie przekracza 15 procent, ale najwięcej wydziela się wówczas, gdy ziemniak jest krojony. Po przekrojeniu należy go zatem dokładnie zblanszować, co w warunkach domowych oznacza po prostu sparzenie surowych frytek, talarków czy kostek, wymycie drobinek powstających na powierzchni przekrojonych komórek.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Choroba Parkinsona – coraz więcej chorych, coraz pilniejsza potrzeba uruchomienia programu opieki kompleksowej
- „Ambasadorzy profesjonalnej terapii ran” – konkurs dla pielęgniarek i położnych, które zmieniają standardy leczenia ran
- Plaga niewydolności serca: Statystyki nie pozostawiają złudzeń
- Model skróconej ścieżki pacjenta dla szczepień zalecanych w POZ – wnioski z debaty Vaccine Meeting 2025
- Rak płuca – nowe możliwości chirurgii i leczenia okołooperacyjnego. Czy są dostępne w Polsce?
- Świadomy wybór terapii: bezpłatne konsultacje dla pacjentów z diagnozą chłoniaka, przewlekłej białaczki limfocytowej i szpiczaka
- Neurolodzy i psychiatrzy zacieśniają współpracę na rzecz zdrowia mózgu
- Anna Kupiecka o kwietniowej liście refundacyjnej: bardzo ważne decyzje refundacyjne w onkologii
- 15 000 Pracowników Służby Zdrowia w Polsce narażonych na leki niebezpieczne – kluczowa rola bezpiecznego przygotowania leków
- Rekordowe liczby zgonów z powodu grypy
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA
![]() |