Ziemniak na polskim stole i na Festiwalu Nauki
Strona główna » Informator » Kraj » Ziemniak na polskim stole i na Festiwalu Nauki

Ziemniak na polskim stole i na Festiwalu Nauki

INFORMATOR. Kraj

KOL

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 28-09-2009

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Ziemniak ma wysoką wartość odżywczą. Jest jedną z niewielu roślin, które zawierają właściwie wszystko, co jest cenne dla naszego zdrowia: tłuszcze w niewielkiej ilości, białko o bardzo dobrym składzie aminokwasowym, skrobię i błonnik pokarmowy, który bardzo dobrze wpływa na perystaltykę jelit - przekonywała dr Barbara Lutomirska podczas Festiwalu Nauki w Jabłonnie.

Dr Lutomirska jest pracownikiem jadwisińskiego oddziału Zakładu Agronomii Ziemniaka Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. Prezentacja "Ziemniak na polskim stole" już od wielu lat jest jedną z atrakcji Festiwalu Nauki w Jabłonnie. Również w tym roku popularnością cieszyły się warsztaty, gdzie najmłodsi wykonywali prace plastyczne z ziemniakiem w roli materiału twórczego, oraz wystawa 32 odmian tej rośliny.

"Z ziemniaka można zrobić wiele. Od ludzików, poprzez cuda kulinarne, do przetworów spożywczych - np. czipsów i frytek. W Polsce mamy aż 92 odmiany ziemniaków. Żeby zasłużyć sobie na miano odrębnej odmiany, ziemniak musi różnić się od sąsiedniego przynajmniej jedną cechą" - tłumaczyła dr Lutomirska.

Jak dodała, cech, które decydują o wartości spożywczej ziemniaka jest około 50, przy czym nie wszystkie są równie istotne. Jednym z najważniejszych parametrów odmiany jest plonowanie i jakość plonu zależna znów od kilkunastu elementów. Ziemniaki różnią się od siebie przeznaczeniem, długością okresu wegetacji i cechami ogólnogospodarczymi.

"Ziemniak może być skrobiowy lub przeznaczony na cele spożywcze - do konsumpcji bezpośredniej lub dla przetwórstwa. Za cechy ważne uważa się smak, konsystencję i barwę miąższu po ugotowaniu oraz ogólny wygląd bulwy" - wyliczała naukowiec.

Podkreśliła, że ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Zawartość tej witaminy jest w ziemniaku stabilna, i nie ma znaczenia okres przechowywania. Badacze zanotowali zaledwie nieznaczne zmniejszenie zawartości cennego składnika w bulwie od dnia zbioru przez cały okres zimowy. Witamina nie wymywa się też w procesie gotowania, zatem zjadając normalne porcje ziemniaków z wody dostarczamy organizmowi przynajmniej połowę dziennej dawki niezbędnej dla zdrowia.

Zachowanie wszystkich substancji odżywczych gwarantuje serwowanie ziemniaków pieczonych. Takie przygotowanie wyklucza wypłukanie cennych elementów.

Zdaniem specjalistki, warto wiedzieć, że czipsy i frytki są niezdrowe głównie wtedy, kiedy nie stosuje się właściwej technologii ich przygotowania. Substancje rakotwórcze, akryloamidy, powstają przy kontakcie skrobi z tłuszczem. Zawartość skrobi w ziemniaku spożywczym nie przekracza 15 procent, ale najwięcej wydziela się wówczas, gdy ziemniak jest krojony. Po przekrojeniu należy go zatem dokładnie zblanszować, co w warunkach domowych oznacza po prostu sparzenie surowych frytek, talarków czy kostek, wymycie drobinek powstających na powierzchni przekrojonych komórek.

KOL, 28-09-2009, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe