Wrocławscy naukowcy pracują nad jajem doskonałym
INFORMATOR. Kraj

Fot. naukawpolsce.pl
Nowej generacji jaja - wzbogacone o m.im. witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3- opracowują wrocławscy naukowcy. Z takich jaj doskonałych powstaną później - pierwsze na rynku - "jajeczne" suplementy diety, pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnych.
"W jaju są wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia życia. Są one tak doskonałym produktem, że po odpowiedniej obróbce technologicznej można z nich otrzymać substancje niezbędne w prewencji chorób cywilizacyjnych" - powiedział PAP koordynator projektu "Ovocura" prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Od 2009 roku w ramach tego projektu 130 naukowców pracuje nad stworzeniem jaj doskonałych jako surowca do wytwarzania w przyszłości suplementów diety oraz nad technologiami pozyskiwania z nich cennych składników. Nowe preparaty są poddawane precyzyjnym badaniom na zwierzętach. Prace zakończą się w 2013 roku.
"Kury karmi się specjalną paszą, muszą mieć też m.in. odpowiednie warunki środowiskowe. W produkcji nie może być żadnej pomyłki, bo każda odbije się na jakości jaja. Wszystko odbywa się w sposób naturalny, nie ma tu żadnych modyfikacji jaj" - podkreślił prof. Trziszka. W prace nad doskonaleniem surowca jajczarskiego zaangażowano dwie grupy kur: Lohmann Brown, Zielononóżkę kuropatwianą oraz przepiórki japońskie.
Jaja, w porównaniu z tymi już dostępnymi na rynku, będą wzbogacone w bioaktywne substancje, w tym witaminy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe - zwłaszcza DHA, który wpływa na właściwe funkcjonowanie mózgu, serca i układu krążenia.
"Te jaja będą się doskonale nadawały do jedzenia, tylko że będą 2-3-krotnie droższe niż zwykłe. Jednak jeśli ktoś będzie chciał wprowadzić takie jaja na rynek spożywczy, to nie będzie z tym żadnego problemu" - zapewnił rozmówca PAP.
Zaznaczył jednak, że stworzenie doskonałego jaja nie jest podstawowym celem projektu. "Traktujemy je jako surowiec wyjściowy, który w przyszłości będzie można wykorzystać do produkcji biopreparatów i produktów proleczniczych. Mamy z nich pozyskiwać różne bioaktywne substancje, jako suplementy diety" - powiedział rozmówca PAP.
Co takiego naukowcy będą mogli uzyskać z już wzbogaconego jaja? "Różnego rodzaju preparaty, w tym fosfolipidy, m.in. lecytynę - wpływające na funkcjonowanie serca i mózgu. Substancje te będzie można później wykorzystać w suplementach diety" - wyjaśnił prof. Trziszka.
Substancje te będą izolowane już w warunkach półtechniki. "Technologie odzyskiwania substancji z tych jaj są wysoko zaawansowane i mają charakter wysoko innowacyjny" - powiedział PAP koordynator projektu.
Czym nowe suplementy będą się różniły od innych? "Dostępne na rynku suplementy diety są z reguły pochodzenia roślinnego. My chcemy rozszerzyć ten rynek wzbogacając go o produkty pochodzenia zwierzęcego - tłumaczył naukowiec. - W jaju jest niesłychana ilość składników, które możemy wykorzystać jako naturalne komponenty w suplementach diety. W takiej ilości nie występują one w żadnej roślinie czy ziołach".

Fot. PAP / naukawpolsce.pl
W dodatku - jak podkreślił - choć można już znaleźć produkty pszczelarskie, np. mleczka pszczele czy wyciągi z miodu, to do tej pory na rynku nie było żadnych suplementów diety z jaj.
Podkreślił, że wyizolowane przez naukowców substancje będą przydatne w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, choroby Alzheimera, chorób krążenia i serca, będą wzmacniały organizm i wspomagały funkcje mózgu.
Projekt "Ovocura" jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego POIG 1.3.1 pt."Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj (OVOCURA)". Badania prowadzą naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu oraz Politechniki Wrocławskiej.
"W jaju są wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia życia. Są one tak doskonałym produktem, że po odpowiedniej obróbce technologicznej można z nich otrzymać substancje niezbędne w prewencji chorób cywilizacyjnych" - powiedział PAP koordynator projektu "Ovocura" prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Od 2009 roku w ramach tego projektu 130 naukowców pracuje nad stworzeniem jaj doskonałych jako surowca do wytwarzania w przyszłości suplementów diety oraz nad technologiami pozyskiwania z nich cennych składników. Nowe preparaty są poddawane precyzyjnym badaniom na zwierzętach. Prace zakończą się w 2013 roku.
"Kury karmi się specjalną paszą, muszą mieć też m.in. odpowiednie warunki środowiskowe. W produkcji nie może być żadnej pomyłki, bo każda odbije się na jakości jaja. Wszystko odbywa się w sposób naturalny, nie ma tu żadnych modyfikacji jaj" - podkreślił prof. Trziszka. W prace nad doskonaleniem surowca jajczarskiego zaangażowano dwie grupy kur: Lohmann Brown, Zielononóżkę kuropatwianą oraz przepiórki japońskie.
Jaja, w porównaniu z tymi już dostępnymi na rynku, będą wzbogacone w bioaktywne substancje, w tym witaminy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe - zwłaszcza DHA, który wpływa na właściwe funkcjonowanie mózgu, serca i układu krążenia.
"Te jaja będą się doskonale nadawały do jedzenia, tylko że będą 2-3-krotnie droższe niż zwykłe. Jednak jeśli ktoś będzie chciał wprowadzić takie jaja na rynek spożywczy, to nie będzie z tym żadnego problemu" - zapewnił rozmówca PAP.
Zaznaczył jednak, że stworzenie doskonałego jaja nie jest podstawowym celem projektu. "Traktujemy je jako surowiec wyjściowy, który w przyszłości będzie można wykorzystać do produkcji biopreparatów i produktów proleczniczych. Mamy z nich pozyskiwać różne bioaktywne substancje, jako suplementy diety" - powiedział rozmówca PAP.
Co takiego naukowcy będą mogli uzyskać z już wzbogaconego jaja? "Różnego rodzaju preparaty, w tym fosfolipidy, m.in. lecytynę - wpływające na funkcjonowanie serca i mózgu. Substancje te będzie można później wykorzystać w suplementach diety" - wyjaśnił prof. Trziszka.
Substancje te będą izolowane już w warunkach półtechniki. "Technologie odzyskiwania substancji z tych jaj są wysoko zaawansowane i mają charakter wysoko innowacyjny" - powiedział PAP koordynator projektu.
Czym nowe suplementy będą się różniły od innych? "Dostępne na rynku suplementy diety są z reguły pochodzenia roślinnego. My chcemy rozszerzyć ten rynek wzbogacając go o produkty pochodzenia zwierzęcego - tłumaczył naukowiec. - W jaju jest niesłychana ilość składników, które możemy wykorzystać jako naturalne komponenty w suplementach diety. W takiej ilości nie występują one w żadnej roślinie czy ziołach".
Fot. PAP / naukawpolsce.pl
W dodatku - jak podkreślił - choć można już znaleźć produkty pszczelarskie, np. mleczka pszczele czy wyciągi z miodu, to do tej pory na rynku nie było żadnych suplementów diety z jaj.
Podkreślił, że wyizolowane przez naukowców substancje będą przydatne w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, choroby Alzheimera, chorób krążenia i serca, będą wzmacniały organizm i wspomagały funkcje mózgu.
Projekt "Ovocura" jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego POIG 1.3.1 pt."Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj (OVOCURA)". Badania prowadzą naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu oraz Politechniki Wrocławskiej.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Choroba Parkinsona – coraz więcej chorych, coraz pilniejsza potrzeba uruchomienia programu opieki kompleksowej
- „Ambasadorzy profesjonalnej terapii ran” – konkurs dla pielęgniarek i położnych, które zmieniają standardy leczenia ran
- Plaga niewydolności serca: Statystyki nie pozostawiają złudzeń
- Model skróconej ścieżki pacjenta dla szczepień zalecanych w POZ – wnioski z debaty Vaccine Meeting 2025
- Rak płuca – nowe możliwości chirurgii i leczenia okołooperacyjnego. Czy są dostępne w Polsce?
- Świadomy wybór terapii: bezpłatne konsultacje dla pacjentów z diagnozą chłoniaka, przewlekłej białaczki limfocytowej i szpiczaka
- Neurolodzy i psychiatrzy zacieśniają współpracę na rzecz zdrowia mózgu
- Anna Kupiecka o kwietniowej liście refundacyjnej: bardzo ważne decyzje refundacyjne w onkologii
- 15 000 Pracowników Służby Zdrowia w Polsce narażonych na leki niebezpieczne – kluczowa rola bezpiecznego przygotowania leków
- Rekordowe liczby zgonów z powodu grypy
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA
![]() |