Polscy naukowcy badają niezwykłe właściwości kapusty
INFORMATOR. Kraj
Źródło: wikipedia.org
Kapusta ma korzystny wpływ nie tylko na włosy, paznokcie i skórę, ale i na glebę i rośliny. Polscy naukowcy badają m.in. wpływ uprawy kapusty na zmniejszenie zanieczyszczenia gleby metalami ciężkimi i to, jak sok z kapusty stosować do ochrony roślin - poinformowało biuro prasowe Politechniki Gdańskiej.
Naukowcy prowadzą badania w ramach projektu "AGROBIOKAP. Wykorzystanie kapusty białej na potrzeby fitoremediacji i biofumigacji gleby" realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Nad projektem pracują zespoły z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie i Instytutem Chemii Przemysłowej w Warszawie.
Jak informuje biuro prasowe PG, okazuje się, że naturalne właściwości kapusty pozwalają w stosunkowo szybkim czasie, tanio zrekultywować grunt pod kolejne uprawy lub przygotować pod uprawy ekologiczne.
"Kapusta ma niesamowitą zdolność gromadzenia zanieczyszczeń, czyli dużych ilości metali ciężkich, ale również szkodliwych związków organicznych pochodzenia przemysłowego - tłumaczy dr hab. inż. Piotr Konieczka z Katedry Chemii Analitycznej PG. - Charakteryzuje się znacznym przyrostem biomasy w stosunkowo małej objętości główki." Tak więc kapusta pobiera dużo wody i rozpuszczonych w niej substancji przy zajmowaniu niewielkiej powierzchni uprawnej.
To jednak nie koniec zastosowań kapusty. Roślinę wyhodowaną na skażonym terenie można korzystnie zagospodarować, np. do produkcji preparatu chroniącego uprawy.
Roślina może być używana jako naturalny biopestycyd. Zawiera dużo związków siarki i azotu, które są istotne dla wzrostu roślin, bo chronią przed szkodnikami i dożywiają rośliny - przekonuje dr inż. Agnieszka Bartoszek, adiunkt w Katedrze Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności PG. "Co więcej, [kapusta] zawiera fitochelatyny, wiążące jony metali ciężkich, co oznacza, że uprawa na glebie wzbogacanej naszym biopreparatem nie pobiera z ziemi szkodliwych metali" - dodaje badaczka.
"Mamy więc dobre rokowania - przy użyciu naturalnego preparatu ochrony roślin uprawa jest dożywiona, chroniona przed toksycznymi metalami obecnymi w glebie i dodatkowo przed szkodnikami - pasożytami, bakteriami, grzybami" - podsumowuje Agnieszka Bartoszek.
Jak wspomina, początkowo badania prowadzono nad prozdrowotnymi właściwościami kapusty i nad tym, jak warunki uprawy wpływają na produkcję związków bioaktywnych w kapuście.
"Z literatury wiedzieliśmy, że kapusta, która rosła na bardzo brudnych terenach ma świetną aktywność biologiczną. Stres chemiczny w przypadku roślin kapustowatych powoduje bowiem zwiększoną syntezę substancji bioaktywnych. Podczas badań własnych potwierdziliśmy wyniki uzyskane w innych ośrodkach badawczych" - mówi Bartoszek.
W badaniach przeprowadzonych na PG okazało się, że gromadzenie metali ciężkich w kapuście można powiązać z intensywniejszą aktywnością biologiczną rośliny. Stąd się wziął pomysł projektu dedykowanego ochronie środowiska. Działania zostały włączone jako zadania przedwstępne do projektu AGROBIOKAP.
Używanie kapusty jedynie do oczyszczania gleby mogłoby się jednak okazać nieopłacalne. Kapusta aż w 80 procentach składa się bowiem z wody, więc przy rekultywacji z jej użyciem powstawałoby bardzo dużo odpadów, które ciężko byłoby zutylizować - wyjaśnia dr inż. Barbara Kusznierewicz, adiunkt w Katedrze Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności PG. "Ale my ten sok z kapusty chcemy wykorzystać. Szkodliwe substancje zaś kumulują się w wytłokach, nad utylizacją których już pracuje kolejny podzespół z Katedry Technologii Chemicznej na naszym wydziale" - mówi dr Kusznierewicz.
Naukowcy są teraz w jednej trzeciej całego projektu, który zaplanowany został do końca czerwca 2013 r.
Naukowcy prowadzą badania w ramach projektu "AGROBIOKAP. Wykorzystanie kapusty białej na potrzeby fitoremediacji i biofumigacji gleby" realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Nad projektem pracują zespoły z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie i Instytutem Chemii Przemysłowej w Warszawie.
Jak informuje biuro prasowe PG, okazuje się, że naturalne właściwości kapusty pozwalają w stosunkowo szybkim czasie, tanio zrekultywować grunt pod kolejne uprawy lub przygotować pod uprawy ekologiczne.
"Kapusta ma niesamowitą zdolność gromadzenia zanieczyszczeń, czyli dużych ilości metali ciężkich, ale również szkodliwych związków organicznych pochodzenia przemysłowego - tłumaczy dr hab. inż. Piotr Konieczka z Katedry Chemii Analitycznej PG. - Charakteryzuje się znacznym przyrostem biomasy w stosunkowo małej objętości główki." Tak więc kapusta pobiera dużo wody i rozpuszczonych w niej substancji przy zajmowaniu niewielkiej powierzchni uprawnej.
To jednak nie koniec zastosowań kapusty. Roślinę wyhodowaną na skażonym terenie można korzystnie zagospodarować, np. do produkcji preparatu chroniącego uprawy.
Roślina może być używana jako naturalny biopestycyd. Zawiera dużo związków siarki i azotu, które są istotne dla wzrostu roślin, bo chronią przed szkodnikami i dożywiają rośliny - przekonuje dr inż. Agnieszka Bartoszek, adiunkt w Katedrze Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności PG. "Co więcej, [kapusta] zawiera fitochelatyny, wiążące jony metali ciężkich, co oznacza, że uprawa na glebie wzbogacanej naszym biopreparatem nie pobiera z ziemi szkodliwych metali" - dodaje badaczka.
"Mamy więc dobre rokowania - przy użyciu naturalnego preparatu ochrony roślin uprawa jest dożywiona, chroniona przed toksycznymi metalami obecnymi w glebie i dodatkowo przed szkodnikami - pasożytami, bakteriami, grzybami" - podsumowuje Agnieszka Bartoszek.
Jak wspomina, początkowo badania prowadzono nad prozdrowotnymi właściwościami kapusty i nad tym, jak warunki uprawy wpływają na produkcję związków bioaktywnych w kapuście.
"Z literatury wiedzieliśmy, że kapusta, która rosła na bardzo brudnych terenach ma świetną aktywność biologiczną. Stres chemiczny w przypadku roślin kapustowatych powoduje bowiem zwiększoną syntezę substancji bioaktywnych. Podczas badań własnych potwierdziliśmy wyniki uzyskane w innych ośrodkach badawczych" - mówi Bartoszek.
W badaniach przeprowadzonych na PG okazało się, że gromadzenie metali ciężkich w kapuście można powiązać z intensywniejszą aktywnością biologiczną rośliny. Stąd się wziął pomysł projektu dedykowanego ochronie środowiska. Działania zostały włączone jako zadania przedwstępne do projektu AGROBIOKAP.
Używanie kapusty jedynie do oczyszczania gleby mogłoby się jednak okazać nieopłacalne. Kapusta aż w 80 procentach składa się bowiem z wody, więc przy rekultywacji z jej użyciem powstawałoby bardzo dużo odpadów, które ciężko byłoby zutylizować - wyjaśnia dr inż. Barbara Kusznierewicz, adiunkt w Katedrze Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności PG. "Ale my ten sok z kapusty chcemy wykorzystać. Szkodliwe substancje zaś kumulują się w wytłokach, nad utylizacją których już pracuje kolejny podzespół z Katedry Technologii Chemicznej na naszym wydziale" - mówi dr Kusznierewicz.
Naukowcy są teraz w jednej trzeciej całego projektu, który zaplanowany został do końca czerwca 2013 r.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Nowoczesne leczenie i optymizm – najlepsze antidotum na SM
- Choroba poznana 80 lat temu - wciąż nieznana. Rusza pierwsza w Polsce kampania edukacyjna dla pacjentów z ultrarzadkim nowotworem krwi: „Makroglobulinemia Waldenströma. Śladami Doktora Jana”
- Choroba Gauchera – wizytówka polskiego podejścia do chorób ultrarzadkich
- Antykoncepcja awaryjna nabiera tempa: Nowe dane Centrum e-Zdrowia
- Kardiolożka: o serce trzeba dbać od najmłodszych lat
- Ponad 600 tys. Polaków zaszczepiło się przeciw grypie
- Refundacja na papierze. Pacjentki tylko z jednego województwa mogą liczyć na leczenie zgodne z listą refundacyjną, która weszła w życie kilka miesięcy temu
- Pierwsze w Polsce zabiegi ablacji arytmii z zastosowaniem technologii CARTOSOUND FAM. „Niezwykle ważny krok w rozwoju elektrofizjologii”
- Czy starsi pacjenci otrzymają lepszą ochronę jeszcze w tym sezonie?
- Wyzwania hematoonkologii - na jakie terapie czekają polscy pacjenci?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA