Polacy powinni znacznie ograniczyć spożycie soli
PAP - NAUKA W POLSCE. Medycyna i zdrowie

Fot. naukawpolsce.pl
Polacy powinni znacznie ograniczyć spożycie soli, w przeciwnym razie nadal będzie wzrastać liczba osób z udarami mózgu, zawałami serca, nadciśnieniem tętniczym oraz nowotworami żołądka - alarmują eksperci.
Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK) informuje, że spożywamy dziennie trzykrotnie więcej soli kuchennej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).
Jak przypomina PTK, sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Jednak jego wysoki poziom w diecie może przyczyniać się m.in. do nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, a także mieć związek z zachorowaniami na nowotwór żołądka.
Oprócz chorób układu sercowo-naczyniowego, nadmierne dosalanie żywności może spowodować cukrzycę typu 2 oraz otyłość.
Spożycie soli powinno być ograniczone do 5-6 g dziennie (1 płaska łyżeczka do herbaty). Szczególnie powinny pamiętać o tym osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz z rodzin, w których występuje to schorzenie.
Przewodniczący Polskiej Komisji ds. Kontroli Zaburzeń Niedoboru Jodu prof. Zbigniew Szybiński podkreśla, że Polacy muszą zmniejszyć spożycie soli o połowę. Jednocześnie zwraca uwagę, że obniżenie spożycia soli musi być związane z promocją przyjmowania jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Według prof. Szybińskiego należy spożywać sól kuchenną o zmniejszonej zawartości sodu. Ponadto na produktach żywnościowych obowiązkowo muszą znaleźć się informacje o stężeniu soli i rekomendowanym poziomie jej spożycia. Trzeba też promować produkcję pieczywa, wędlin i koncentratów spożywczych o zmniejszonym stężeniu soli.
PTK radzi, by ograniczyć używanie przypraw typu kostka rosołowa, warzywna, a także zup w proszku. Sól można zastąpić czosnkiem, chrzanem, koprem, sokiem z cytryny, bazylią lub tymiankiem. Należy także unikać jedzenia nadmiernych ilości produktów zawierających znaczne ilości soli - konserw mięsnych i rybnych, słonych wędlin, kiełbas, serów żółtych i pleśniowych. Wskazane jest wyeliminowanie solonych orzeszków i chipsów.
Zalecane jest spożywanie warzyw i owoców bogatych w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie. (PRO)
Więcej informacji na www.naukawpolsce.pap.pl
Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK) informuje, że spożywamy dziennie trzykrotnie więcej soli kuchennej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).
Jak przypomina PTK, sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Jednak jego wysoki poziom w diecie może przyczyniać się m.in. do nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, a także mieć związek z zachorowaniami na nowotwór żołądka.
Oprócz chorób układu sercowo-naczyniowego, nadmierne dosalanie żywności może spowodować cukrzycę typu 2 oraz otyłość.
Spożycie soli powinno być ograniczone do 5-6 g dziennie (1 płaska łyżeczka do herbaty). Szczególnie powinny pamiętać o tym osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz z rodzin, w których występuje to schorzenie.
Przewodniczący Polskiej Komisji ds. Kontroli Zaburzeń Niedoboru Jodu prof. Zbigniew Szybiński podkreśla, że Polacy muszą zmniejszyć spożycie soli o połowę. Jednocześnie zwraca uwagę, że obniżenie spożycia soli musi być związane z promocją przyjmowania jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Według prof. Szybińskiego należy spożywać sól kuchenną o zmniejszonej zawartości sodu. Ponadto na produktach żywnościowych obowiązkowo muszą znaleźć się informacje o stężeniu soli i rekomendowanym poziomie jej spożycia. Trzeba też promować produkcję pieczywa, wędlin i koncentratów spożywczych o zmniejszonym stężeniu soli.
PTK radzi, by ograniczyć używanie przypraw typu kostka rosołowa, warzywna, a także zup w proszku. Sól można zastąpić czosnkiem, chrzanem, koprem, sokiem z cytryny, bazylią lub tymiankiem. Należy także unikać jedzenia nadmiernych ilości produktów zawierających znaczne ilości soli - konserw mięsnych i rybnych, słonych wędlin, kiełbas, serów żółtych i pleśniowych. Wskazane jest wyeliminowanie solonych orzeszków i chipsów.
Zalecane jest spożywanie warzyw i owoców bogatych w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie. (PRO)
Więcej informacji na www.naukawpolsce.pap.pl
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Choroba Parkinsona – coraz więcej chorych, coraz pilniejsza potrzeba uruchomienia programu opieki kompleksowej
- „Ambasadorzy profesjonalnej terapii ran” – konkurs dla pielęgniarek i położnych, które zmieniają standardy leczenia ran
- Plaga niewydolności serca: Statystyki nie pozostawiają złudzeń
- Model skróconej ścieżki pacjenta dla szczepień zalecanych w POZ – wnioski z debaty Vaccine Meeting 2025
- Rak płuca – nowe możliwości chirurgii i leczenia okołooperacyjnego. Czy są dostępne w Polsce?
- Świadomy wybór terapii: bezpłatne konsultacje dla pacjentów z diagnozą chłoniaka, przewlekłej białaczki limfocytowej i szpiczaka
- Neurolodzy i psychiatrzy zacieśniają współpracę na rzecz zdrowia mózgu
- Anna Kupiecka o kwietniowej liście refundacyjnej: bardzo ważne decyzje refundacyjne w onkologii
- 15 000 Pracowników Służby Zdrowia w Polsce narażonych na leki niebezpieczne – kluczowa rola bezpiecznego przygotowania leków
- Rekordowe liczby zgonów z powodu grypy
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA
![]() |