Polacy powinni znacznie ograniczyć spożycie soli
PAP - NAUKA W POLSCE. Medycyna i zdrowie
Fot. naukawpolsce.pl
Polacy powinni znacznie ograniczyć spożycie soli, w przeciwnym razie nadal będzie wzrastać liczba osób z udarami mózgu, zawałami serca, nadciśnieniem tętniczym oraz nowotworami żołądka - alarmują eksperci.
Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK) informuje, że spożywamy dziennie trzykrotnie więcej soli kuchennej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).
Jak przypomina PTK, sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Jednak jego wysoki poziom w diecie może przyczyniać się m.in. do nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, a także mieć związek z zachorowaniami na nowotwór żołądka.
Oprócz chorób układu sercowo-naczyniowego, nadmierne dosalanie żywności może spowodować cukrzycę typu 2 oraz otyłość.
Spożycie soli powinno być ograniczone do 5-6 g dziennie (1 płaska łyżeczka do herbaty). Szczególnie powinny pamiętać o tym osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz z rodzin, w których występuje to schorzenie.
Przewodniczący Polskiej Komisji ds. Kontroli Zaburzeń Niedoboru Jodu prof. Zbigniew Szybiński podkreśla, że Polacy muszą zmniejszyć spożycie soli o połowę. Jednocześnie zwraca uwagę, że obniżenie spożycia soli musi być związane z promocją przyjmowania jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Według prof. Szybińskiego należy spożywać sól kuchenną o zmniejszonej zawartości sodu. Ponadto na produktach żywnościowych obowiązkowo muszą znaleźć się informacje o stężeniu soli i rekomendowanym poziomie jej spożycia. Trzeba też promować produkcję pieczywa, wędlin i koncentratów spożywczych o zmniejszonym stężeniu soli.
PTK radzi, by ograniczyć używanie przypraw typu kostka rosołowa, warzywna, a także zup w proszku. Sól można zastąpić czosnkiem, chrzanem, koprem, sokiem z cytryny, bazylią lub tymiankiem. Należy także unikać jedzenia nadmiernych ilości produktów zawierających znaczne ilości soli - konserw mięsnych i rybnych, słonych wędlin, kiełbas, serów żółtych i pleśniowych. Wskazane jest wyeliminowanie solonych orzeszków i chipsów.
Zalecane jest spożywanie warzyw i owoców bogatych w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie. (PRO)
Więcej informacji na www.naukawpolsce.pap.pl
Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK) informuje, że spożywamy dziennie trzykrotnie więcej soli kuchennej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).
Jak przypomina PTK, sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Jednak jego wysoki poziom w diecie może przyczyniać się m.in. do nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, a także mieć związek z zachorowaniami na nowotwór żołądka.
Oprócz chorób układu sercowo-naczyniowego, nadmierne dosalanie żywności może spowodować cukrzycę typu 2 oraz otyłość.
Spożycie soli powinno być ograniczone do 5-6 g dziennie (1 płaska łyżeczka do herbaty). Szczególnie powinny pamiętać o tym osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz z rodzin, w których występuje to schorzenie.
Przewodniczący Polskiej Komisji ds. Kontroli Zaburzeń Niedoboru Jodu prof. Zbigniew Szybiński podkreśla, że Polacy muszą zmniejszyć spożycie soli o połowę. Jednocześnie zwraca uwagę, że obniżenie spożycia soli musi być związane z promocją przyjmowania jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Według prof. Szybińskiego należy spożywać sól kuchenną o zmniejszonej zawartości sodu. Ponadto na produktach żywnościowych obowiązkowo muszą znaleźć się informacje o stężeniu soli i rekomendowanym poziomie jej spożycia. Trzeba też promować produkcję pieczywa, wędlin i koncentratów spożywczych o zmniejszonym stężeniu soli.
PTK radzi, by ograniczyć używanie przypraw typu kostka rosołowa, warzywna, a także zup w proszku. Sól można zastąpić czosnkiem, chrzanem, koprem, sokiem z cytryny, bazylią lub tymiankiem. Należy także unikać jedzenia nadmiernych ilości produktów zawierających znaczne ilości soli - konserw mięsnych i rybnych, słonych wędlin, kiełbas, serów żółtych i pleśniowych. Wskazane jest wyeliminowanie solonych orzeszków i chipsów.
Zalecane jest spożywanie warzyw i owoców bogatych w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie. (PRO)
Więcej informacji na www.naukawpolsce.pap.pl
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Eksperci apelują o usprawnienie procesu oceny i wprowadzania innowacyjnych szczepionek do Programu Szczepień Ochronnych
- Immunoterapie wysokiej skuteczności od początku choroby – czy to już obowiązujący standard postępowania w SM?
- Nowoczesne leczenie i optymizm – najlepsze antidotum na SM
- Choroba poznana 80 lat temu - wciąż nieznana. Rusza pierwsza w Polsce kampania edukacyjna dla pacjentów z ultrarzadkim nowotworem krwi: „Makroglobulinemia Waldenströma. Śladami Doktora Jana”
- Choroba Gauchera – wizytówka polskiego podejścia do chorób ultrarzadkich
- Antykoncepcja awaryjna nabiera tempa: Nowe dane Centrum e-Zdrowia
- Kardiolożka: o serce trzeba dbać od najmłodszych lat
- Ponad 600 tys. Polaków zaszczepiło się przeciw grypie
- Refundacja na papierze. Pacjentki tylko z jednego województwa mogą liczyć na leczenie zgodne z listą refundacyjną, która weszła w życie kilka miesięcy temu
- Pierwsze w Polsce zabiegi ablacji arytmii z zastosowaniem technologii CARTOSOUND FAM. „Niezwykle ważny krok w rozwoju elektrofizjologii”
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA