Polacy najchętniej sięgają po jabłka i pomidory
INFORMATOR. Kraj
Fot. zdrowemiasto.pl
Ponad 13 kilogramów jabłek zjadł w 2011 roku statystyczny Polak. Właśnie po ten owoc sięgamy najczęściej. Wśród warzyw największą popularnością cieszą się pomidory. W ubiegłym roku na jedną osobę przypadło ponad 10 kilogramów tego warzywa.
W 2011 roku statystyczny Polak zjadł 13,2 kg jabłek. Ich spożycie jednak sukcesywnie spada. W 2010 roku wynosiło 15 kg na osobę, zaś w 2009 r. – 16,2 kg – wynika z obliczeń inż. Ireny Strojewskej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowego Instytutu Badawczego, która przeanalizowała dane Głównego Urzędu Statystycznego.
Na drugim miejscu pod względem popularności znalazły się owoce jagodowe (m.in. truskawki, jagody, maliny, agrest, porzeczki). W 2011 ich konsumpcja utrzymywała się na poziomie 4,7 kg na osobę, ale – podobnie jak w przypadku jabłek – również systematycznie się zmniejsza. W 2010 roku Polak zjadał 5 kg tych owoców a w 2009 – 6,4 kg.
Popularne są także owoce pestkowe – śliwki, czereśnie, wiśnie, morele. W ubiegłym roku na osobę przypadło prawie 4 kg wymienionych produktów (w tym 1,3 kg śliwek). To jednak dużo mniej niż na przykład w 2009 r., kiedy statystyczny Polak zjadał ich aż 6,2 kg.
Pijemy również mniej soków owocowych i owocowo-warzywnych. Regularny spadek ich spożycia notowany jest od 2008 r. Wtedy to na jedną osobę przypadało 12,2 kg soków, podczas gdy w 2011 – już tylko 10,6 kg.
Wzrost popularności widać natomiast w przypadku owoców południowych: cytrusów i bananów. Od kilku lat ich konsumpcja systematycznie wzrasta i w ubiegłym roku wyniosła 12,8 kg na osobę.
Fot. zdrowemiasto.pl
„Owoce zagraniczne mają w Polsce bardzo wysoki poziom spożycia. Wśród rodzimych owoców praktycznie konkurować mogą z nimi jedynie jabłka” – mówi dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych Agnieszka Falba, która zainicjowała ogólnopolska kampanię społeczno-edukacyjną „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”.
Jej zdaniem Polacy wciąż nie doceniają walorów krajowych owoców i warzyw, wybierając na przekąskę banana lub pomarańczę. „Warto zmienić te przyzwyczajenia. Stąd celem kampanii +Pora na pomidora+ jest wzrost spożycia produktów rodzimych” - dodała.
Wśród warzyw Polacy najchętniej sięgają po pomidory. W 2011 roku ich spożycie wyniosło 10,6 kg na osobę i było wyższe o niemal 1,5 kg w porównaniu z 2010 rokiem.
Na stole przeciętnego Polaka często goszczą również ogórki (7 kg/os.), kapusta (6,6 kg/os.), marchew (6,2 kg/os.) oraz cebula (5,8 kg/os.). Jednak w odróżnieniu od pomidorów, zainteresowanie tymi warzywami wśród Polaków nieznacznie spada. Jemy natomiast niewiele buraków (2,8 kg/os.) i warzyw kalafiorowatych (2 kg/os.).
W 2011 roku statystyczny Polak zjadł 13,2 kg jabłek. Ich spożycie jednak sukcesywnie spada. W 2010 roku wynosiło 15 kg na osobę, zaś w 2009 r. – 16,2 kg – wynika z obliczeń inż. Ireny Strojewskej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowego Instytutu Badawczego, która przeanalizowała dane Głównego Urzędu Statystycznego.
Na drugim miejscu pod względem popularności znalazły się owoce jagodowe (m.in. truskawki, jagody, maliny, agrest, porzeczki). W 2011 ich konsumpcja utrzymywała się na poziomie 4,7 kg na osobę, ale – podobnie jak w przypadku jabłek – również systematycznie się zmniejsza. W 2010 roku Polak zjadał 5 kg tych owoców a w 2009 – 6,4 kg.
Popularne są także owoce pestkowe – śliwki, czereśnie, wiśnie, morele. W ubiegłym roku na osobę przypadło prawie 4 kg wymienionych produktów (w tym 1,3 kg śliwek). To jednak dużo mniej niż na przykład w 2009 r., kiedy statystyczny Polak zjadał ich aż 6,2 kg.
Pijemy również mniej soków owocowych i owocowo-warzywnych. Regularny spadek ich spożycia notowany jest od 2008 r. Wtedy to na jedną osobę przypadało 12,2 kg soków, podczas gdy w 2011 – już tylko 10,6 kg.
Wzrost popularności widać natomiast w przypadku owoców południowych: cytrusów i bananów. Od kilku lat ich konsumpcja systematycznie wzrasta i w ubiegłym roku wyniosła 12,8 kg na osobę.
Fot. zdrowemiasto.pl
„Owoce zagraniczne mają w Polsce bardzo wysoki poziom spożycia. Wśród rodzimych owoców praktycznie konkurować mogą z nimi jedynie jabłka” – mówi dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych Agnieszka Falba, która zainicjowała ogólnopolska kampanię społeczno-edukacyjną „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”.
Jej zdaniem Polacy wciąż nie doceniają walorów krajowych owoców i warzyw, wybierając na przekąskę banana lub pomarańczę. „Warto zmienić te przyzwyczajenia. Stąd celem kampanii +Pora na pomidora+ jest wzrost spożycia produktów rodzimych” - dodała.
Wśród warzyw Polacy najchętniej sięgają po pomidory. W 2011 roku ich spożycie wyniosło 10,6 kg na osobę i było wyższe o niemal 1,5 kg w porównaniu z 2010 rokiem.
Na stole przeciętnego Polaka często goszczą również ogórki (7 kg/os.), kapusta (6,6 kg/os.), marchew (6,2 kg/os.) oraz cebula (5,8 kg/os.). Jednak w odróżnieniu od pomidorów, zainteresowanie tymi warzywami wśród Polaków nieznacznie spada. Jemy natomiast niewiele buraków (2,8 kg/os.) i warzyw kalafiorowatych (2 kg/os.).
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Nowoczesne leczenie i optymizm – najlepsze antidotum na SM
- Choroba poznana 80 lat temu - wciąż nieznana. Rusza pierwsza w Polsce kampania edukacyjna dla pacjentów z ultrarzadkim nowotworem krwi: „Makroglobulinemia Waldenströma. Śladami Doktora Jana”
- Choroba Gauchera – wizytówka polskiego podejścia do chorób ultrarzadkich
- Antykoncepcja awaryjna nabiera tempa: Nowe dane Centrum e-Zdrowia
- Kardiolożka: o serce trzeba dbać od najmłodszych lat
- Ponad 600 tys. Polaków zaszczepiło się przeciw grypie
- Refundacja na papierze. Pacjentki tylko z jednego województwa mogą liczyć na leczenie zgodne z listą refundacyjną, która weszła w życie kilka miesięcy temu
- Pierwsze w Polsce zabiegi ablacji arytmii z zastosowaniem technologii CARTOSOUND FAM. „Niezwykle ważny krok w rozwoju elektrofizjologii”
- Czy starsi pacjenci otrzymają lepszą ochronę jeszcze w tym sezonie?
- Wyzwania hematoonkologii - na jakie terapie czekają polscy pacjenci?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA