Ponad 570 tys. uczniów skorzysta z programu "owoce w szkole"
INFORMATOR. Kraj

Fot. zdrowemiasto.pl
Ponad 570 tys. dzieci w drugim semestrze roku szkolnego 2009/2010 bezpłatnie otrzymuje owoce i warzywa w szkole - poinformowała PAP Agencja Rynku Rolnego. To o 91 proc. więcej dzieci, niż w pierwszym semestrze tego roku szkolnego.
Unijny program "Owoce w szkole" realizowany jest w szkołach od października ub.r. Program jest skierowany do dzieci w wieku sześć - dziewięć lat. Akcja jest finansowana przez Agencję Rynku Rolnego: 9,2 mln euro pochodzi z UE, a 3 mln euro to środki krajowe.
W pierwszym semestrze roku szkolnego 2009/10 do programu przystąpiło ok. 2,5 tys. szkół podstawowych i uczestniczyło w nim ok. 300 tys. uczniów. W drugim semestrze jest to 5648 szkół (ok. 120 proc. więcej niż w I semestrze), z liczbą 571 tys. 119 dzieci z klas I - III (ok. 91 proc. więcej niż w semestrze I).
W tym semestrze uczniowie otrzymują trzy porcje owoców i warzyw przez 10 wybranych tygodni (łącznie 30 porcji).
Warunkiem otrzymywania przez szkołę owoców i warzyw jest zawarcie umowy między szkołą a zaakceptowanym przez ARR dostawcą tych produktów.
Program ma przeciwdziałać otyłości u dzieci, zapobiegać chorobom cywilizacyjnym spowodowanym nieodpowiednią dietą, a także zatrzymać spadek konsumpcji owoców i warzyw w Polsce. Ma też ukształtować wśród dzieci nawyki żywieniowe, polegające na regularnym jedzeniu owoców i warzyw.
Unijny program "Owoce w szkole" realizowany jest w szkołach od października ub.r. Program jest skierowany do dzieci w wieku sześć - dziewięć lat. Akcja jest finansowana przez Agencję Rynku Rolnego: 9,2 mln euro pochodzi z UE, a 3 mln euro to środki krajowe.
W pierwszym semestrze roku szkolnego 2009/10 do programu przystąpiło ok. 2,5 tys. szkół podstawowych i uczestniczyło w nim ok. 300 tys. uczniów. W drugim semestrze jest to 5648 szkół (ok. 120 proc. więcej niż w I semestrze), z liczbą 571 tys. 119 dzieci z klas I - III (ok. 91 proc. więcej niż w semestrze I).
W tym semestrze uczniowie otrzymują trzy porcje owoców i warzyw przez 10 wybranych tygodni (łącznie 30 porcji).
Warunkiem otrzymywania przez szkołę owoców i warzyw jest zawarcie umowy między szkołą a zaakceptowanym przez ARR dostawcą tych produktów.
Program ma przeciwdziałać otyłości u dzieci, zapobiegać chorobom cywilizacyjnym spowodowanym nieodpowiednią dietą, a także zatrzymać spadek konsumpcji owoców i warzyw w Polsce. Ma też ukształtować wśród dzieci nawyki żywieniowe, polegające na regularnym jedzeniu owoców i warzyw.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Choroba Parkinsona – coraz więcej chorych, coraz pilniejsza potrzeba uruchomienia programu opieki kompleksowej
- „Ambasadorzy profesjonalnej terapii ran” – konkurs dla pielęgniarek i położnych, które zmieniają standardy leczenia ran
- Plaga niewydolności serca: Statystyki nie pozostawiają złudzeń
- Model skróconej ścieżki pacjenta dla szczepień zalecanych w POZ – wnioski z debaty Vaccine Meeting 2025
- Rak płuca – nowe możliwości chirurgii i leczenia okołooperacyjnego. Czy są dostępne w Polsce?
- Świadomy wybór terapii: bezpłatne konsultacje dla pacjentów z diagnozą chłoniaka, przewlekłej białaczki limfocytowej i szpiczaka
- Neurolodzy i psychiatrzy zacieśniają współpracę na rzecz zdrowia mózgu
- Anna Kupiecka o kwietniowej liście refundacyjnej: bardzo ważne decyzje refundacyjne w onkologii
- 15 000 Pracowników Służby Zdrowia w Polsce narażonych na leki niebezpieczne – kluczowa rola bezpiecznego przygotowania leków
- Rekordowe liczby zgonów z powodu grypy
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA
![]() |